Onderzoek/ trends

Bed & breakfast aanzienlijk goedkoper dan hotel

bed & breakfast

Bed & breakfast: perfecte kwaliteit en een bijzondere beleving.

Een bed & breakfast in Nederland is aanzienlijk goedkoper dan een hotel. Een hotelkamer in Nederland kost gemiddeld € 108,-; een bed & breakfast-kamer slechts € 74,-. Dat is een verschil van € 34,-. Dit blijkt donderdag uit een prijsvergelijking door Bedandbreakfast.nl.

Boekingssite Hotels.com maakte op dinsdag 13 maart bekend dat Nederland de duurste hotelkamers van Europa heeft. De gemiddelde hotelkamerprijs bedroeg in 2011 € 108,-. Ter vergelijking: de gemiddelde kamerprijs van de 4.346 B&B’s op Bedandbreakfast.nl bedroeg op 15 maart 2012 € 74,31.

Prijsvergelijking voor de Nederlandse toeristische topsteden:

Stad Kamerprijzen hotel (Hotels.com) Kamerprijzen Bed & Breakfast (Bedandbreakfast.nl)
Amsterdam € 124,- € 98,74
Den Haag € 103,- € 87,67
Maastricht € 99,- € 112,93
Utrecht € 96,- € 93,54

Goede prijs/kwaliteitverhouding
Ondanks de lagere prijzen doen de Nederlandse bed & breakfasts kwalitatief niet onder voor de hotels. De B&B’s bieden veel privacy: 87% van de gastenkamers beschikt over een eigen wastafel, 81% heeft een eigen toilet en 80% een eigen douche. Van de B&B’s biedt bovendien 83% televisie en 74% (gratis) internet op de gastenkamer aan.

Vraag naar bed & breakfast groeit
Dankzij de goede prijs/kwaliteitverhouding kiezen steeds meer mensen voor een bed & breakfast. Ze waarderen de unieke beleving en de persoonlijke service die typerend zijn voor een B&B. Al jarenlang neemt de vraag naar bed & breakfasts toe en groeit het aantal B&B-accommodaties in Nederland. Het aantal Nederlandse bed & breakfasts wordt momenteel geschat op 5.500.

Over de auteur

Janneke

Fan van B&B's en inspireert graag anderen om de leukste B&B's te bezoeken.

5 Reacties

  • Wij zijn een rolstoeltoegankelijke B&B en horen steeds van onze gasten hoe fijn het is je te kunnen bewegen met je stoel in een kamer. De gemiddelde hotelkamer is a) voor rolstoelers vaak niet te bereiken en b) als je in je kamer kunt komen past je stoel er niet in en moet op de gang gedurende de nacht. Wat dacht u van de afmetingen van de badkamer in een gemiddeld hotel? En dan hebben we het inderdaad nog niet over de prijs…..

  • hi,

    ik ben bezig om een B&B te starten en heb de mogelijkheid om de 2 kamers te ontwerpen. Wat is de minimale afmeting voor een kamer? Ik zit in het centrum van Amsterdam. groet van Ineke

    • Hallo Ineke, daar is zo geen regel voor, al is het natuurlijk niet fijn voor B&B-gasten om in een bezemkast te moeten slapen ;-).

      Je zou bij de gemeente Amsterdam kunnen navragen of zij minimale of maximale afmetingen eisen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je maar een maximaal aantal vierkante meters voor je B&B mag inruimen. In de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie hanteren we de volgende normen:

      • 1 tulp: geen vereiste afmetingen voor gastenkamers/ appartementen.
      • 2 en 3 tulpen: Alle gastenkamers/ appartementen hebben een vloeroppervlak van minimaal 6 tot 8m2 per gast (exclusief badkamer en toilet).
      • 4 tulpen: Alle gastenkamers/ appartementen hebben een vloeroppervlak van minimaal 8 tot 10m2 per gast (exclusief badkamer en toilet).
      • 5 tulpen: Alle gastenkamers/ appartementen hebben een vloeroppervlak van minimaal 10m2 per gast (exclusief badkamer en toilet).

      Zie ook: http://www.bedandbreakfastclassificatie/

  • Ik denk dat een hotel uiteindelijk toch meer service biedt. Dat is natuurlijk ook hetgeen dat betaald moet worden, personeel etc. Voor beiden is wat te zeggen, ik vind de afwisseling van een B&B/hotel erg fijn.

  • Naar mijn mening is de B&B te duur die ik zie op tv.
    Als ik aan B&B denk , dan denk ik niet aan al dat luxe maar je bent aan door reis.
    Of met de vakantie even een B&B nemen en dan verder om de vakantie niet te duur te maken.

    Marijke

Laat een reactie achter