Geclassificeerde B&B

Verhalen van een Mystery Guest – Opnieuw Beginnen

Bedandbreakfast.nl; Verhalen van een Mystery Guest

Als ik terugblik op de afgelopen jaren, dan hebben sommige verhalen van B&B-eigenaren extra indruk op mij gemaakt. Eén daarvan is het verhaal achter Bed & Breakfast Tweede Deel. Alleen al over de naam van deze Veluwse B&B kun je jezelf verwonderen.

Het staat weliswaar los van de faciliteiten die ik controleer bij iedere tulpen-B&B, maar ik vind het leuk om te achterhalen waarom iemand heeft gekozen voor een leven als B&B-houder. Hebben ze hun hart gevolgd en hun droom waargemaakt? Vaak krijg ik dan de meest originele drijfveren en anekdotes te horen.

Bed & Breakfast Tweede Deel

In de herfst van 2017 bracht ik samen met mijn lief een bezoek aan Bed & Breakfast Tweede Deel in Bennekom. De zon stond laag, waardoor de B&B bij aankomst met een gouden gloed werd uitgelicht in het Veluwse landschap. Enigszins beduusd van het mystieke tafereel, belden we aan bij de voordeur die omgeven was door kleurrijke bolchrysanten.

Jan heeft de lamp boven de eettafel gemaakt van Chinese waterkruiken.

We werden hartelijk welkom geheten door eigenaar Jan, waarna we plaats mochten nemen aan een robuuste eettafel in de gemeenschappelijke ruimte. Terwijl mijn ogen door de kamer gleden, viel mijn blik op een aantal monumentale kloosterstenen in de binnenmuur. Daarnaast hingen drie foto’s van een oude boerderij: op één foto stond diezelfde boerderij in vuur en vlam.

Twee jaar geleden werd onze monumentale boerderij totaal verwoest door blikseminslag

Nog voor mijn gedachtes de vrije loop namen, werd er verse koffie en appelgebak voor ons op tafel gezet. “Gemaakt van eigen appels uit de tuin”, zei Jan vrolijk. Eventjes twijfelde ik of dit het juiste moment was, maar ik was toch nieuwsgierig naar het verhaal achter de opmerkelijke wand. “Wat is er hier gebeurd?”, vroeg ik al kijkend naar de muur.

“Twee jaar geleden werd onze monumentale boerderij totaal verwoest door blikseminslag.” Jan vertelt verder: “Tijdens het onweer hoorden mijn vrouw Helma en ik een enorme klap. We zeiden nog tegen elkaar ‘dat klinkt dichtbij’. Even later zagen we rook en realiseerden we dat het bij ons was. We zijn meteen gaan rennen om onze foto’s en de computer uit het brandende huis te redden”.

mystery guest

Sinds augustus 2017 is de B&B van Jan en Helma geopend.

“Van de boerderij die we in zo’n acht jaar tijd hadden gerenoveerd, stonden alleen nog de muren overeind. Dat was verschrikkelijk. We hebben een tijdje in een caravan gewoond op het erf, maar gelukkig konden we al snel een nieuw huis bouwen. We wilden in de oude boerderij ooit eens een B&B beginnen, maar door de brand zijn die plannen echt concreet geworden.”, blikt Jan terug.

Later die dag nam ik tijd om de faciliteiten te controleren aan de hand van de normenlijsten. Wat mij opviel was de grote hoeveelheid liefde die de eigenaren in hun gloednieuwe B&B hadden gestoken. Zo waren de nachtkastjes en badkamermeubels zelf op maat gezaagd en in elkaar gezet. Zelfs een aantal lampen dat uit een designwinkel leek te komen, bleek van eigen makelij te zijn!

Nieuw Hoofdstuk

Het is zo’n scenario dat je niet wilt meemaken: alles kwijtraken in het vuur en weer helemaal opnieuw beginnen. Wat dat betreft kan ‘Tweede Deel’ niet alleen refereren naar de deel van de boerderij waarin gasten overnachten, maar het kan ook verwijzen naar een nieuw hoofdstuk in het leven van Jan en zijn vrouw Helma.

In gastenkamer ‘Deel Oost’ kun je televisie kijken vanuit bed én bad!

Ik vind het knap hoe Jan en Helma een spiksplinternieuw pand hebben omgetoverd tot een warm en persoonlijk geheel. Die persoonlijke touch zie je duidelijk terug in de werkwijze waarop dit koppel hun B&B runt; van de hartelijke ontvangst tot een gezellig praatje bij het ontbijt. Het is mooi om te zien dat ze allebei met zoveel positiviteit aan het roer staan van dit nieuwe avontuur, daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.

En het aantal tulpen? Bed and Breakfast Tweede Deel is ingedeeld in de 4-tulpencategorie. Tenslotte voldoet hun B&B aan veel normen die de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie stelt. Het is Jan en Helma dan ook van harte gegund; dat ze samen met hun gasten nog veel mooie herinneringen mogen creëren in hun nieuwe boerderij.

Deel dit artikel:

Over de auteur

Mystery Guest

Mystery Guest

De Mystery Guest van Stichting Bed & Breakfast Nederland bezoekt en controleert B&B's die deelnemen aan de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie. Als geen ander weet zij te vertellen waarom B&B's met een Kwaliteitskeurmerk zo uniek zijn... Welke tulpen-B&B's zijn haar bijgebleven? Wat zijn haar tips? Ze deelt haar ervaringen graag met je op deze blog!

Laat een reactie achter