Algemeen

EDEN Award zoekt dit jaar historisch erfgoed

B&B in historisch erfgoed

Foto: Heerlijck Slaapen op de Zaanse Schans, een B&B in Zaandam

Is jouw B&B gevestigd in een gebied met historisch erfgoed, en werk je veel samen met lokale partijen om de regio op een duurzame manier aantrekkelijk te maken voor toeristen? Dan komt jouw bestemming misschien in aanmerking voor de EDEN Award.

De EDEN Award is bedoeld voor opkomende toeristische bestemmingen of regio’s. VVV Nederland reikt de prijs dit jaar voor de derde keer uit. De winnaar mag zich de meest duurzame toeristische bestemming van Nederland noemen.

Samenwerking is belangrijk
Bij duurzaamheid kijkt EDEN niet alleen naar aspecten als CO2-uitstoot, energiebesparing en natuurbehoud. Het gaat ook om hoe partners in de regio samenwerken om hun gebied aantrekkelijk te maken. Individuele bed and breakfasts kunnen zich daarom niet inschrijven. En alleen bestemmingen die qua toerisme nog ‘in de groei’ zitten, komen in aanmerking.

Erfgoed typeert de streek
Het thema van de EDEN Award is elk jaar anders. In 2011 draait het om ‘herbestemming van lokaal erfgoed’. Historisch erfgoed speelt een belangrijke rol in het aantrekkelijk maken van een bestemming, omdat het de streek karakter geeft, aldus de organisatie.

In Nederland hebben veel historische panden een nieuwe bestemming gekregen in de vorm van een bed and breakfast. Op Bedandbreakfast.nl staat een lijst van bed & breakfasts in monumenten.

Aanmelden voor de EDEN Award
Wil je met jouw bestemming of regio meedoen aan de EDEN Award 2011? Meld je dan voor 13 maart 2011 aan. Wat je precies moet doen om voor de prijs in aanmerking te komen, lees je op de website van de EDEN Award. De uitreiking vindt dit jaar plaats in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter