Buma/Stemra en Videma

Onderhandelingen BBN en Videma afgeketst

No deal

Bed & Breakfast Nederland en Videma hebben elkaar niet gevonden.

Bed & Breakfast Nederland (BBN) en Videma hebben in maart 2011 onderhandeld over een goedkopere Videma-licentie voor B&B-eigenaren. Deze gesprekken zijn afgeketst omdat Videma onredelijke voorwaarden stelt.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft enkele jaren geleden met Videma een prijsafspraak gemaakt namens de gehele hotelbranche. Hotels betalen voor de Videma-licentie slechts € 18,22 euro per kamer, in plaats van tien euro meer.

Adresgegevens overdragen
Bed & Breakfast Nederland heeft in maart met Videma onderhandeld om ook voor B&B’s te komen tot zo’n prijsafspraak. Dit is helaas op niets uitgelopen. Videma eist namelijk dat wij in ruil voor een lager tarief de adresgegevens van alle B&B’s op Bedandbreakfast.nl aan hen verstrekken, en/of hun incasso-administratie overnemen. Hieraan willen en kunnen wij geen gehoor geven.

Onredelijke voorwaarden
Wij vinden dat Videma onredelijke voorwaarden stelt. De huidige situatie waarin een hotel tien euro minder betaalt voor een licentie dan een bed & breakfast, is scheef. Bed & Breakfast Nederland zal hierover dan ook een klacht indienen bij de Geschillencommissie Auteursrecht, die naar verwachting begin volgend jaar van start gaat.

Update 30-03-2017
Videma komt de Nederlandse B&B-eigenaren die een licentie hebben afgesloten bij Videma tegemoet. Vanaf 1 januari 2018 profiteren B&B’s die adverteren op Bedandbreakfast.nl en die via deze site aan Videma aangeven in aanmerking te willen komen voor een licentie, van een korting van 7% op de licentievergoeding.

Update november 2020
Per 1 januari 2021 vervalt de kortingsregeling die B&B’s via Bedandbreakfast.nl kunnen aanvragen, voor de doorgifte van televisiebeelden naar het gastenverblijf. De kortingsregeling is eenzijdig beëindigd door Videma. Lees meer in dit artikel: Kortingsregeling Videma vervalt voor B&B’s

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter