Bedrijfsvoering

Kamerprijs bepalen voor je bed & breakfast

B&B tarief

Een optimale kamerprijs bepalen voor je B&B bepalen: geen sinecure!

Het bepalen van een kamerprijs: een lastige opgave voor een B&B-eigenaar! Helaas, er bestaat geen standaard formule voor, daarvoor zijn de bed & breakfasts in Nederland te verschillend. Wel zijn er een paar stappen die je kunt volgen bij het vaststellen van je kamerprijzen.  

  1. Achterhaal de kamerprijzen van andere B&B’s en hotels in je omgeving.
    Kijk bijvoorbeeld op Bedandbreakfast.nl: wat bieden andere bed & breakfasts voor hun tarieven? Maak nu een vergelijking op basis van de faciliteiten. Met behulp van deze informatie kun je gemakkelijker bepalen wat jouw kamerprijzen zouden moeten zijn.
  2. Bepaal de kamerprijs op basis van je kosten.
    Pas je kamerprijs niet automatisch aan een branchegemiddelde aan! Je moet eerst weten of je met dat tarief weluit de kosten komt. Stel liever de kamerprijs vast op basis van een raming van de kosten: inkoop, huisvesting, afschrijvingen, rente, mensuren. Bereken de kosten globaal.
  3. Houd rekening met je locatie.
    De kamerprijs is sterk afhankelijk van je locatie. Zo liggen de kamerprijzen in Amsterdam en andere toeristische plaatsen doorgaans boven het landelijk gemiddelde. Je B&B kan nog zo mooi zijn, als de regio niet in trek is, heeft dat invloed op de kamerprijzen.
  4. Hanteer verschillende kamerprijzen voor drukke en minder drukke periodes.
    Stel afwijkende kamerprijzen vast voor bijvoorbeeld hoog- en laagseizoen, doordeweekse dagen en het weekend. Het hoogseizoen loopt meestal van april tot en met september. De schoolvakanties worden hier meestal ook toe gerekend.
  5. Werk met kortingen.
    Heb je vooral gasten in het weekend en wil je op doordeweekse dagen graag meer bezetting? Dan kun je de tarieven van doordeweekse dagen verlagen of bijvoorbeeld een aantrekkelijk midweektarief aanbieden. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk.

In de loop van de tijd kun je je kamerprijzen verder bijschaven op basis van de vraag. Zo pakken de meeste B&B-eigenaren het aan. Idealiter kom je dan uiteindelijk uit op het optimale kamertarief. Veel succes!

Meer financiële tips voor B&B’s
Meer financieel-economische tips voor B&B-eigenaren staan in de nieuwe startersgids (editie 2012) van Bedandbreakfast.nl, aan te vragen via Bedandbreakfast.nl/starten.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter