Buma/Stemra en Videma

B&B’s schrikken van hoge factuur Buma/Stemra (update 2015)

Buma/Stemra licentie

Hoge rekening voor een bed & breakfast met muziek in twee gastenkamers en een gezamenlijke ruimte (tarieven van 2011).

Het team van Bed & Breakfast Nederland ontvangt verontruste e-mails en telefoontjes van B&B-eigenaren die een schrikbarend hoge gecombineerde factuur van auteursrechtenorganisaties Buma/Stemra en Sena hebben ontvangen. De hoge bedragen berusten op een misverstand.

Achtergrondmuziek
Na een golf aan klachten over Videma zijn het nu Buma/Stemra en Sena die voor onrust zorgen. Reden is dat B&B’s die een radio of tv hebben staan in de gezamenlijke gastenruimte (vaak een ontbijtruimte of woonkamer voor gasten), een rekening krijgen voor ‘achtergrondmuziek in horeca’. Kosten van een doorlopende licentie: € 552,12 per jaar. Is de ruimte waar de muziek wordt afgespeeld, groter dan 30 m², dan betaal je zelfs € 879,88 per jaar.

Biedt een B&B daarnaast muziek aan in de gastenkamers zelf, dan komt er nog een bedrag van € 129,70 per jaar bij. “Wij zijn allen kleine bedrijven, met omzetten in verhouding. Dit zijn geen normale jaarlijkse bijdragen. Het wordt ons langzaam onmogelijk gemaakt om kleinschalig, maar goed te ondernemen!”, mailt een abonnee.

Bed & breakfast is geen horeca
De hoge facturen berusten op een misverstand. Buma/Stemra en Sena zien een bed & breakfast ten onrechte als een horecabedrijf. Ontvang je een hoge factuur van Buma/Stemra en Sena voor ‘Achtergrondmuziek in horeca’, dan kun je hiertegen bezwaar maken op basis van het feit dat een B&B geen horecabedrijf is. Goede argumenten om te gebruiken staan in het artikel Bed & breakfast is geen horeca!’. Controleer ook of de oppervlakte waarop de factuur is gebaseerd, klopt. Bezwaar maken kan door te bellen naar het telefoonnummer op de factuur.

Bed & Breakfast Nederland (BBN) verzoekt Buma/Stemra en Sena om te stoppen met het sturen van foutieve facturen aan B&B’s. Wij vragen deze auteursrechtenorganisaties om de B&B’s met een ontbijtruimte of andere gezamenlijke ruimte voor gasten, in te delen in de juiste categorie.

Contact Buma/Stemra en Sena
Heb je vragen over de licenties van Buma/Stemra en Sena? Neem dan contact op met
Buma/Stemra, tel. (023) 799 79 99, e-mail: info@bumastemra.nl. Of stel je vraag aan Sena, tel. (035) 625 17 00, e-mail: sena@sena.nl.

Update 01-09-2011
Inmiddels hebben gesprekken tussen Bed & Breakfast Nederland en Buma/Stemra en Sena plaatsgevonden. Buma/Stemra en Sena vinden dat voor een B&B toch echt de categorie voor ‘Achtergrondmuziek in horeca’ van toepassing is. Wel is er een kans dat deze licentie op (korte) termijn stukken goedkoper wordt voor B&B’s met een gezamenlijke ruimte van 1 t/m 30 m². Lees ook het artikel ‘Tarieven Buma/Stemra en Sena mogelijk omlaag’.

Update 27-03-2015
Sena heeft haar tarief voor kleine B&B’s aangepast, zo laat zij weten aan Bed & Breakfast Nederland. Voor een B&B tot en met 2 kamers en / of 5 bedden hanteert Sena het tarief voor club- en buurthuizen. Dat bedraagt € 144,28 per jaar voor een gezamenlijke ruimte t/m 100 vierkante meter. Buma/Stemra hanteert een andere limiet: zij rekent € 53,11 per jaar voor een gezamenlijke ruimte t/m 30 vierkante meter.

Het aangepaste tarief van Sena is niet opgenomen in de licentiecalculator op Mijnlicentie.nl of in het vergoedingenoverzicht. Als je gebruik wilt maken van het aangepaste tarief, dien je dus te mailen of bellen met Mijnlicentie.nl: tel 023-7997405 en e-mail service@mijnlicentie.nl. Je krijgt dan een licentie op maat. Bekijk een overzicht van alle tarieven in 2015 van Buma/Stemra, Sena en Videma voor B&B’s. 

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

2 Reacties

  • Het exploiteren van een B&B is voor veel mensen een nevenactiviteit. Dat geldt ook voor mij. Dat betekent dat de ruimte die ter beschikking staat ook gebruikt wordt door mij of mijn gezin of door familie en vrienden. Eventuele openbaarmakingen van radio- en televisie-uitzendingen vallen dan – in ieder geval gedeeltelijk – onder de uitzondering van de Auteurswet (artikel 12, vierde lid). Daarin wordt bepaald dat er geen sprake is van openbaarmaking als die beperkt blijft tot de familie-, vrienden- of daaraan gelijk te stellen kring. Daarom is het gelijkstellen van een B&B met horeca onwerkbaar en gedeeltelijk onjuist. Deze constatering heeft zowel betrekking op de aanspraken van Buma als die van VIDEMA.

Laat een reactie achter