Bedrijfsvoering

Duurzaam recreëren is de trend

duurzaam Bed & breakfast

Foto: Waterland logies in Lelystad is een van de ecologische boerderijen op Bedandbreakfast.nl.

Een groeiende groep toeristen wil op duurzame wijze recreëren. Ze hechten steeds meer waarde aan kleinschalige accommodaties en een goed contact met de gastheer. Dat blijkt uit een onderzoek onder 520 hoger opgeleide Nederlandse reizigers door reisorganisatie TravelEssence.

Nieuw type reiziger
Het onderzoek toont aan dat Nederlandse reizigers een ruime kennis hebben van de positieve en negatieve invloeden van toerisme op omgeving en samenleving. Een meerderheid neemt bij een boeking het milieubeleid van touroperators en aanbieders in overweging en 85 procent zit het liefst in een kleinschalige accommodatie. TravelEssence signaleert een “nieuw type reiziger”:

“De bekendheid met duurzame toerisme is niet langer weggelegd voor de traditionele rugzak/eco-toerist maar beïnvloedt alle doelgroepen. Nu steeds meer babyboomers gaan pensioneren en zoeken naar meer persoonlijke en op maat gemaakte reizen, is er een nieuw type reiziger aan het ontstaan. Deze nieuwe milieubewuste ouderen met vaak een goed inkomen willen de ecologisch verantwoorde activiteiten graag combineren met goed eten en kleinschalige, sfeervolle accommodaties. Voor de nieuwe reiziger is het van belang om goed contact te hebben met zijn gastheer en is de accommodatie een onderdeel van de totale reiservaring.”

Bed & breakfast past in trend
Bij Bedandbreakfast.nl herkennen we deze trend maar al te goed. Niet voor niets heeft bed & breakfast, de kleinschalige accommodatievorm bij uitstek, de laatste jaren zo’n vlucht genomen. In een B&B heb je echt nog contact met de gastheer en wordt rekening gehouden met je persoonlijke wensen. Gasten stellen dit bijzonder op prijs. Bovendien is bed & breakfast een duurzame vorm van verblijfsrecreatie. Er hoeft bijvoorbeeld niet te worden gebouwd om een beleving te creëren: de B&B zelf is de beleving!

Bed & breakfast met milieukeurmerk
Steeds meer bed & breakfasts gaan heel bewust duurzaam te werk. Zo zijn er diverse accommodaties met een milieukeurmerk zoals het Ecolabel of de Green Key. Ook is onlangs een volledig energieneutraal B&B geopend in het Gelderse dorp Gaanderen.

Vind je een keurmerk voor jouw B&B een stap te ver gaan? Met enkele eenvoudige maatregelen kun je ook al een stuk milieubewuster werken. Kies bijvoorbeeld voor groene stroom als je een energiepakket voor je B&B afsluit en installeer een waterbesparende douchekop. Gasten waarderen het ook bijzonder als je biologische (streek)producten aanbiedt bij het ontbijt. Kleine ingrepen maken een groot verschil!

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter