Buma/Stemra en Videma

Scherper toezicht op Buma/Stemra en Videma

Auteursrechtenorganisaties moeten tariefstijgingen straks laten goedkeuren door de Commissie van Toezicht.

Er komt een strenger toezicht op de auteursrechtenorganisaties Buma/Stemra, Sena en Videma. Ook worden tariefstijgingen voortaan vooraf getoetst. De Tweede Kamer heeft medio maart een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven daartoe goedgekeurd. Volgens hem is een “veel sterker onafhankelijk toezicht” op de instanties nodig.

Het College van Toezicht controleert momenteel de stichtingen Sena, De Thuiskopie, Leenrecht en Reprorecht en de vereniging Buma. De stichtingen Videma en Norma komen daarbij. Het wetsvoorstel geeft meer bevoegdheden aan het College van Toezicht:

  • Het College moet straks vooraf instemmen met tariefstijgingen. Bovendien wordt het nieuwe tarief achteraf nog individueel getoetst door de Geschillencommissie Auteursrechten of een rechter.
  • De auteursrechtenorganisaties moeten de tarieven, de licentievoorwaarden, kortingsregelingen, beheerskosten en nevenfuncties van hun bestuurders straks openbaar maken.
  • Het wordt mogelijk om grenzen te stellen aan de beheerskosten van de auteursrechtorganisaties.
  • Topsalarissen worden aangepakt.
  • Het College kan een last onder dwangsom en een bestuurlijke boete opleggen, oplopend tot vijf procent van de jaarlijkse incasso.
  • De onafhankelijke Geschillencommissie Auteursrechten gaat toezien op een snelle afhandeling van klachten over de hoogte van facturen.

“De nieuwe wet schept een strak kwaliteitskader en zal leiden tot meer transparantie bij de activiteiten van de auteursrechtorganisaties, zodat ze beter kunnen worden gecontroleerd”, belooft de regering op Rijksoverheid.nl. Het is niet bekendgemaakt wanneer de nieuwe wet precies in werking treedt maar eerder was sprake van ‘medio 2012’.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

2 Reacties

  • Excuses, mij is niet geheel duidelijk of ik wettelijk verplicht ben om de kosten aan Videma te betalen.
    Heb de eerdere artikelen over Videma gelezen, maar zie door de bomen het bos niet meer.

    Kan iemand mij daarover informeren?
    Alvast hartelijk dank voor de reactie.

Laat een reactie achter