Wet- & Regelgeving

Voordeeltarief voor monstername legionella

Heb je een bed en breakfast met meer dan vijf slaapplaatsen? Dan ben je verplicht tot legionellapreventie. Je gasten moeten het water veilig kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om te douchen. Maar ook als je een zwembad hebt, gelden regels voor het beheer. ALcontrol Laboratories verzorgt de verplichte watermonstername en -analyse tegen een voordelig all-in tarief.

Wat betekent de legionella-wetgeving voor jouw bed and breakfast?

Legionella is een infectie van de luchtwegen. Legionellabacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Als eigenaar van een bed and breakfast ben je verplicht om ervoor te zorgen dat niemand door jouw drinkwaterinstallatie besmet kan worden met legionella. 

Het drinkwater in een B&B moet veilig zijn.
Een drinkwaterinstallatie bestaat uit leidingen en de daarop aangesloten toestellen, vanaf de watermeter tot aan de tappunten, inclusief de warmtapwaterinstallatie. De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) treedt op tegen B&B-eigenaren die de regels overtreden.

Welke regels gelden voor een B&B met meer dan 5 slaapplaatsen?

Je bent ervoor verantwoordelijk dat je goed in kaart brengt (of laat brengen) waar de legionellabacterie in je drinkwaterinstallatie kan groeien. Vervolgens werk je in een beheersplan maatregelen uit die voorkomen dat de legionellabacterie op deze plekken gaat groeien. Voor een goed legionellabeheer moet je:

  1. een risicoanalyse hebben;
  2. een beheersplan hebben waarin beheersmaatregelen zijn vastgelegd, deze maatregelen moeten periodiek volgens het plan worden uitgevoerd;
  3. een logboek bijhouden;
  4. elk half jaar het wettelijk verplicht aantal watermonsters laten nemen door een geaccrediteerde organisatie en deze laten analyseren door een geaccrediteerd laboratorium;
  5. een normoverschrijding van legionella in drinkwater melden bij de ILT en de juiste maatregelen nemen;
  6. bij een ernstige normoverschrijding van legionella in drinkwater in samenwerking met de inspectie en de GGD je gasten hierover inlichten.
Alcontrol-zwembad-aboneevoordeel-bed-breakfast-legionella-strandbal

Ook als je een zwembad bij je bed en breakfast hebt, gelden regels voor legionellabeheer.

Watermonsters laten nemen in je bed en breakfast

Elk half jaar moet je voldoende watermonsters laten nemen door een geaccrediteerde organisatie. Die watermonsters moeten vervolgens worden geanalyseerd door een geaccrediteerd laboratorium. Voor bed & breakfasts die maximaal zeven maanden per jaar zijn geopend, geldt een frequentie van eenmaal per jaar. Als uit de analyse van de watermonsters blijkt dat er teveel legionellabacteriën in het drinkwater zitten, dan moet je dit direct melden bij de ILT. Alle beheersmaatregelen moeten worden bijgehouden in een logboek.

Speciaal tarief voor monstername door ALcontrol
Voordelig all-in tarief voor B&B’s
ALcontrol verzorgt de verplichte monstername en -analyse van legionella in drinkwater. Een juiste monstername is mede bepalend voor de kwaliteit van een analyse. 
ALcontrol Food & Water heeft een in de Benelux opererende, goed geoutilleerde eigen buitendienst met uiterst vakbekwame monsternemers. Het bedrijf doet ook zwembadwateronderzoek. ALcontrol hanteert een voordelig All-in tarief voor legionella-onderzoek, inclusief monstername en reiskosten, speciaal voor B&B’s aangesloten bij Bed & Breakfast Nederland. Bekijk het aanbod van ALcontrol in de eigenarenservice  >>

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu, 's werelds grootste B&B-site met meer dan 2,8 miljoen gastenkamers en appartementen. Je vindt dus gegarandeerd een leuke accommodatie voor een heerlijk weekendje weg of een onvergetelijke vakantie. Je boekt via Bedandbreakfast.nl rechtstreeks bij de B&B-eigenaar en betaalt geen reserveringskosten.

Laat een reactie achter