Marktcijfers

Nederlanders vieren vaker vakantie in eigen land

NBTC-NIPO

Nederlanders zijn vorig jaar vaker op vakantie gegaan, maar staken minder vaak de landsgrens over voor hun reis. Het aantal binnenlandse trips nam in 2016 met 3 procent toe, terwijl het aantal buitenlandse vakanties met 1 procent afnam.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO) telde zo’n 35,5 miljoen ondernomen reizen, waarvan 17,6 miljoen in eigen land en 17,9 miljoen in het buitenland. De terroristische aanslagen elders in de wereld, zorgen voor de aantrekkende populariteit van vakanties in Nederland. Bovendien was het Nederlandse zomerweer relatief goed, aldus NBTC-NIPO.

Mensen die meer dan één keer op reis gingen, zijn ook meerdere keren in de cijfers opgenomen. Ongeveer vier op de vijf Nederlanders gingen tenminste eenmaal op vakantie. Dat komt neer op zo’n 12,8 miljoen mensen. Omdat de economie naar verwachting blijft aantrekken voorziet NBTC-NIPO een verdere groei van het aantal vakanties in 2017.

Stijging van buitenlandse toeristen
Ook voor het aantal buitenlandse toeristen in Nederland voorspelt het NBTC een groei van zo’n 3 procent naar 16,2 miljoen. In 2016 passeerden zo’n 15,7 miljoen buitenlanders de Nederlandse grens voor een vakantie of kort verblijf. Zo kwamen er 7% meer Duitsers (4,5 miljoen), 8% meer Belgen (2,1 miljoen) en ruim 8% meer bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk (2 miljoen).

Amerikanen
Naast het groeiende aantal bezoekers uit de buurlanden, komen er ook steeds meer Amerikanen naar Nederland: bijna 1,2 miljoen Amerikanen bezochten ons land in 2016. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. De aantrekkende economie en de goedkopere euro dragen daar volgens het NBTC deels aan bij.

Over de auteur

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter