Algemeen

Het einde van een tijdperk – Saskia Kruyssen

verhalenbundel

Ik hoor hem gaan. Nou, eigenlijk hoor ik zijn rolkoffertje over de tegels. Rrrrrrrrrr met af en toe een hupje. De oprit af, links af de straat uit richting de trein. Het is half 7 ’s ochtends. Ik lig nog in bed en hoor hem gaan, de laatste gast van mijn bed & breakfast.

Zes jaar lang heb ik bijna elke ochtend ontbijt gemaakt. Zes jaar lang heb ik elke dag het appartement gesopt en geboend. Zes jaar lang bijna elke dag nieuwe gasten ontvangen. Chinezen, Canadezen, Zwitsers, maar ook Nederlanders of mensen uit mijn eigen dorp.

Ik heb geen vers ontbijt geserveerd vandaag voor mijn laatste gast. “Hoeft niet hoor,” zei hij. “Ik moet zo vroeg weg om naar Schiphol te gaan.” “Weet je wat,” zei ik nog, “ik zet wel ’s avonds iets klaar voor je op het aanrecht, dan hoef je toch niet met een lege maag te vertrekken.” “Prima, zie ik je nog voordat ik vertrek?” zei mijn gast. “Vast wel”, riep ik optimistisch, wetende dat ik niet van afscheid nemen hou. “Vast wel!”

Afscheid nemen is moeilijk, dus ik ben ’s avonds niet meer langs gelopen om de laatste gast uit te zwaaien

Gisteren heb ik voor de laatste keer de douche gedroogd, het bed op gemaakt en de kruimels opgezogen. ’s Avonds heb ik in de koelkast wat kaas en vleeswaren gezet. De verse jus d’organge heb ik afgedekt met een folie. Het mandje met broodjes en zoetigheid klaar gezet op het aanrecht. De laatste rekening ligt uitgeprint op tafel. Samen met een briefje “Goede reis! En mocht ik je niet meer zien, doe de groetjes aan je vrouw en kinderen. Bedankt voor je komst. Groetjes, Saskia”

Afscheid nemen is moeilijk, dus ik ben ’s avonds niet meer langs gelopen om de laatste gast uit te zwaaien. En vanochtend, ach, ik heb hem nagekeken door een kier van de gordijnen van mijn slaapkamer raam. De laatste gast.

Na het douchen en aankleden, dan toch maar richting de bed & breakfast gelopen. Ik heb drie dagen om mijn paleisje leeg te maken. Mijn paleisje, waar ik zelf de laminaatvloer in heb gelegd, waar ik de muren heb geschilderd. Waar mijn meubels in staan die ik zo zorgvuldig heb opgeknapt. Eigenlijk heb ik de b&b zo ingericht dat ik er zelf graag in had willen wonen. Warm, gezellig, huiselijk en knus.

De beslissing om met de b&b stoppen is met het verstand genomen, maar mijn gevoel zegt: ik zal ze missen, al mijn gasten…

Ik maak de deur open en glimlach, op het aanrecht staat een prachtige bos bloemen. De gast heeft er een briefje bij gedaan. “Saskia, hartelijk dank voor alle goede zorgen. De b&b voelt als een home away from home! Heel veel goeds en liefs gewenst en ik hoop tot een volgende keer!” Een warm gevoel bekruipt mijn lijf. Ja, dat had ik willen bereiken, een home away from home! Voor iedereen, voor de zakenman, voor de toerist, voor een lang verblijf of even een kort nachtje. Een plek om je thuis te voelen.

Over drie dagen moet de b&b leeg zijn. Dan komt er een jong meisje, net 18 jaar. Samen met haar familie en een aanhanger vol spullen. Zij gaat wonen in het appartement. Met haar eigen spulletjes zal zij de b&b aankleden. Haar eigen schilderijen, haar eigen bed en bureau. Haar eigen thuis gaat zij maken, ver weg van haar ouderlijk huis. Ze heeft er veel zin in, deze studente. En ik gun het haar van harte. De beslissing om met de b&b stoppen is met het verstand genomen, maar mijn gevoel zegt: ik zal ze missen, al mijn gasten…

Verhalenbundel Saskia Kruyssen
Het einde van een tijdperk is afkomstig uit Begin iets nieuws! – Het wel en wee van een B&B, door Saskia Kruyssen. In deze verhalenbundel zijn diverse gasten en hun belevenissen beschreven terwijl ze logeerden bij de voormalige b&b van Saskia. Het zijn gewone mensen, bijzondere mensen, ieder met een eigen verhaal. Verhalen met een glimlach, humor en gevoel van herkenning.

Winnen
Wil je meer lezen? Je kunt het boek rechtstreeks bestellen via de website van Saskia Kruyssen. Bovendien verloot Saskia drie gesigneerde verhalenbundels onder B&B-eigenaren in Nederland! Meedoen kan op twee manieren:

Update: de loting heeft plaatsgevonden en de gelukkige winnaars zijn: Annie Terpstra-Tilkema, Vanessa Vriends en Mieke Brouwers. Van harte gefeliciteerd, jullie hebben een persoonlijk bericht ontvangen en Saskia stuurt spoedig een gesigneerd exemplaar naar jullie op. Veel leesplezier!

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

Over de auteur

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

8 Reacties

  • Hallo Saskia, ik “draai” nog niet zo lang mee (2,5 jaar), maar wat je hier schrijft is zo herkenbaar, en dus bijzonder leuk om te lezen! Ik weet niet wat je verdere plannen zijn, maar veel succes met wat je dan ook gaat doen!!! En koester de mooie herinneringen…

  • Beste Saskia,
    Ik denk ook wel eens……… hoe zal het zijn als ik stop zo over een jaar of 4 dan ben ik 67 jaar en dan zijn we (mijn man en ik) 13 jaar met de B en B bezig. Dan ga ik een boek schrijven roep ik vaak want dan heb ik tijd. Ik hoop dat ik dat mee mag maken en net zoals jij met een hoofd vol mooie, lieve en gekke herinneringen terug kan kijken. Ik ben erg benieuwd naar je boek en dat zal zeer zeker herkenbaar zijn. Ook dat is wel prettig herkenbare dingen lezen ofwel horen van collega’s als ik daar mee spreek.
    Ik hoop dat je een mooie tijd tegemoet gaat en je met plezier op je B en B tijd zult terug kijken.
    Een hartelijke groet,
    Manja Rinsma
    Het allerbeste gewenst

  • Hoi Saskia, wat bijzonder om dit stukje te lezen. Het einde van een tijdperk. Terwijl voor mij mijn B&B juist een nieuw begin is. Ik heb er zelfs mijn fulltime baan voor opgezegd. Ik sta te popelen om alle gasten te ontvangen. En wie weet hoor ik ook mooie bijzondere verhalen ????. Ik wens je veel succes met alle nieuwe keuzes.

  • B&B WatRust, ik zie uit naar je boek. Zoiets kun je alleen schrijven als je stopt. De meesten hebben een roze bril op. Dat zijn mensen die geen B&B runnen. Het heeft leuke en minder leuke kanten. Idd. Ik ben benieuwd.

  • Hallo Saskia.
    Wat leuk om dit te lezen. Zelf hou ik ook van de meeste gasten een verhaaltje bij. Ik zet ze op de Facebook pagina van onze Bed en Breakfast, genaamd Bed & Breakfast-Mieke. Af en toe met foto. Soms stukjes uit het gastenboek. Zo’n goede schrijfster als jij ben ik niet. Het lijkt me erg leuk jouw boek te lezen. Geniet van de extra vrij tijd die je nu krijgt. Groetjes, Mieke

  • Hoi Saskia

    Ik zeg altijd tegen mijn gasten je runt een B&B hoe je zelf bent en hoe je het zelf graag zou willen.
    En dat straal jij ook uit.

    Daarom zal jouw boek ook zeker super leuk zijn om te lezen!

    Geloof niet dat jij je gaat vervelen, maar af en toe je B&B missen dat zal zeker wel.
    Maar daar komen vast wel weer hele andere mooie dingen voor in de plaats.

    Saskia heel veel succes met je extra vrije tijd, al denk ik wel dat die bij jouw ook zo vol zal zitten.

    met vriendelijke groet Gusta van Dingenen
    Duizel [ Nbr]

  • Hoi Saskia,

    Het lijkt mij erg leuk en inspirerend om jouw B&B ervaringen te mogen lezen.
    Er zullen ongetwijfeld herkenbare gebeurtenissen voorbij komen.

    Ik draai aankomend April 3 jaar, dus heb nog wel even te gaan, om jou te overtreffen.
    Maar ik doe het met veel liefde en plezier!

    Van waar het besluit om te stoppen?
    Ik lees het wellicht in je boek.

    Hartelijke groetjes,

    Anja Quist
    B&B/Vakantiehuis “De Bloesemgaard”
    Eck en Wiel in de Betuwe.

  • Hallo Saskia. Wij zijn inmiddels 4 jaar met onze B&B van 4 kamers bezig en zijn nog steeds aan het inrichten. Ik denk dat dit een eeuwig proces is. We kunnen ons dan ook niet voorstellen om te stoppen. Ik ben erg benieuwd naar je verhalen en de rede om uiteindelijk te stoppen. Hopelijk win ik een exeemplaar en anders gaat hij op het verjaardags lijstje veel sucses in de toekomst

Laat een reactie achter