Marktcijfers

Bezettingsgraad als Graadmeter voor succes

Bezettingsgraad van je B&B

De gemiddelde bezettingsgraad van je B&B geeft het percentage aan dat een bed op jaarbasis bezet is. Uit onderzoek van Bedandbreakfast.nl blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad van Nederlandse B&B’s in 2017 26,9% is. Weet jij de bezettingsgraad van je B&B?

Het belang van de Bezettingsgraad

De bezettingsgraad is een belangrijk kengetal voor je B&B. Dit percentage geeft namelijk een goed beeld hoe vaak een bed op jaarbasis bezet is. Het kengetal is gebaseerd op basis van het gemiddeld aantal nachten, slaapplaatsen en het aantal dagen dat B&B’s geopend zijn. Succesvolle B&B’s ontvangen doorgaans meer gasten waardoor hun bedbezetting hoger is dan gemiddeld.

Bezettingsgraad in Europa

Uit onderzoek van Bedandbreakfast.nl blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad van Nederlandse B&B’s 26,9% is. Dit percentage is gebaseerd op het gemiddeld aantal dagen dat Nederlandse B&B’s geopend zijn, namelijk 317 dagen. De gemiddelde bezettingsgraad van Europese B&B’s is 32,9%. Dit percentage is gebaseerd op het gemiddeld aantal dagen dat Europese B&B’s geopend zijn, namelijk 288 dagen. De relatief ‘lage’ bezettingsgraad van Nederlandse B&B’s zou verklaard kunnen worden doordat Nederlandse B&B’s meer dag per jaar geopend zijn.

Hotels versus B&B’s

Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad van hotels 76,8% is. Wanneer de gemiddelde bezettingsgraad van B&B’s wordt vergeleken met hotels, zien we een verschil. Een mogelijke factor is het achterliggende doel voor het runnen van een B&B. Waar hotels gerund worden met winst als oogmerk, wordt het runnen van de B&B vaak gezien als nevenactiviteit. In Nederland is het runnen van de B&B in 75% van de gevallen een nevenactiviteit. In Europa ligt dit percentage lager, namelijk 49%. 

Hoofd- of nevenactiviteit

Is het runnen van de B&B een hoofd- of nevenactiviteit ?

Bepalen bezettingsgraad

Het bepalen van de bezettingsgraad is belangrijk om de bedrijfsdrukte van je B&B vast te stellen. Houd bij het vaststellen van de bezettingsgraad van je B&B het doel in je achterhoofd. Een B&B runnen als hoofdactiviteit resulteert waarschijnlijk in een hogere bezettingsgraad dan wanneer het een nevenactiviteit is. Hoe bereken je dit percentage?

De berekening

Stel: een fictieve B&B heeft 4 slaapplaatsen en is 300 dagen per jaar geopend, dan zou de totale capaciteit 1.200 (4 x 300) overnachtingen per jaar zijn. In werkelijkheid ontvangt deze B&B 50 reserveringen voor 1 nacht met 4 personen. Dan is de feitelijke bedbezetting 200 (50 x 4) overnachtingen. Deze B&B zou een bezettingsgraad hebben van 16,6% (200/ 1.200 x 100%). 

Bezettingsgraad van je B&B

Hogere bezettingsgraad?

Hoe meer reserveringen, hoe hoger je bezettingsgraad. De meeste reserveringen komen tot stand via zoekopdrachten op internet of direct via online platforms. Een vermelding op de grote platforms zoals Bedandbreakfast.nl of Bedandbreakfast.eu is belangrijk om in deze zoekfase gevonden te worden. Met behulp van een goede presentatiepagina, reviews en een Tulpen classificatie zorg je voor betere vindbaarheid, meer reserveringen en een hogere bezettingsgraad.

Interessante artikelen:

Deel dit artikel:

Over de auteur

Lizzy Scheltus

Lizzy Scheltus

Online Marketeer bij Bed & Breakfast Europe.

2 Reacties

    • Beste meneer/mevrouw Winterdijk,

      Bedankt voor uw reactie. Om verwarring te voorkomen zijn wij in de berekening uitgegaan van het aantal slaapplaatsen i.p.v. aantal kamers.

Laat een reactie achter