Wet- & Regelgeving

Bed & breakfasts in verzet tegen Bedrijfschap Horeca

Bedrijfschap Horeca

Protesteer ook tegen verplichte deelname aan het Bedrijfschap Horeca en Catering!

Menig B&B-eigenaar wordt er onaangenaam door verrast: de verplichte inschrijving bij het Bedrijfschap Horeca en Catering. Inclusief de heffing van de Nederlandse Hotel Classificatie betekent dit weer een extra kostenpost van bijna 100,-. Je hoeft dit niet zomaar te accepteren! Volg het voorbeeld van vele andere B&B-eigenaren en teken protest aan.

Als je je bed & breakfast inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, ontvang je automatisch een nota van het bedrijfschap. Als jouw B&B vijf slaapplaatsen of meer heeft, verdeeld over twee kamers of meer, ben je verplicht om je aan te sluiten bij het bedrijfschap. Ook moet je dan deelnemen aan de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC). In het artikel ‘Jouw B&B en Bedrijfschap Horeca: hoe zit dat?’ lees je meer over de regels rondom het Bedrijfschap Horeca en Catering en NHC.

Minder dan 2 kamers en 5 bedden
Als je bijvoorbeeld twee gastenkamers en vier slaapplaatsen of minder hebt, ben je niet verplicht om je in te schrijven bij het bedrijfsschap. Toch is het mogelijk dat je een nota ontvangt. Je kunt dan bezwaar aantekenen op grond van het feit dat jouw B&B onder de zogenoemde ‘2 kamers/5 bedden’-norm zit. Het bedrijfsschap verklaart een dergelijk bezwaar gewoonlijk direct gegrond en zal je verder met rust laten.

Als je binnen de verplichting valt
Ook als jouw bed & breakfast registratieplichtig is, kun je bezwaar aantekenen. Vele B&B-eigenaren gingen je voor. Zij protesteerden bij het bedrijfschap met behulp van het ‘model-bezwaarschrift’. Dit is een modelbrief geschreven door het Platform Bed & Breakfast Nederland, waarin alle landelijk opererende B&B-organisaties deelnemen.

Bezwaar indienen
Herken je de situatie en wil je ook bezwaar aantekenen, volg dan deze stappen:

 1. Download het model bezwaarschrift, inclusief gebruiksaanwijzing en de regels voor bezwaar en beroep.
 2. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en pas de brief aan.
 3. Print de brief uit en volg de verzendinstructies in de gebruiksaanwijzing op.

Wees op tijd
Let op: het bezwaarschrift moet je binnen zes weken indienen. Deze termijn start op de dag volgend op de dag waarop het besluit over je registratieplicht bekend is gemaakt. Als je het bezwaarschrift niet tijdig indient, wordt het mogelijk niet in behandeling genomen.

Procedure: hoorzitting
Als je bezwaarschrift ontvankelijk maar nog niet gegrond wordt verklaard, nodigt de bezwaarcommissie van het bedrijfschap je uit voor een hoorzitting in Zoetermeer (je bent niet verplicht hier naartoe te gaan). Tijdens de hoorzitting kun je je bezwaren persoonlijk toelichten. Na afloop volgt een beslissing. Je kunt tegen de beslissing in beroep gaan bij het College voor Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.

Blijf protesteren!
Diverse B&B-eigenaren hebben de afgelopen jaren hun standpunt verdedigd tijdens een hoorzitting bij het bedrijfschap. Tot dusver zonder resultaat: hun bezwaar werd keer op keer ongegrond verklaard. Toch is het belangrijk dat B&B-eigenaren hun stem laten horen en blijven protesteren. Alleen zo kan er uiteindelijk verandering komen. Stichting Bed & Breakfast Nederland verzamelt alle bezwaarschriften van B&B-eigenaren.

Advies Sociaal-Economische Raad (SER)
Het Platform Bed & Breakfast Nederland probeert de kwestie ondertussen op de politieke agenda te krijgen. Het platform heeft een verzoek om afschaffing van de inschrijfplicht voor B&B’s ingediend bij de Regiegroep Regeldruk van het ministerie van Economische Zaken (EZ). De Sociaal-Economische Raad (SER) beraadt zich momenteel op een advies.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

4 Reacties

 • Al 11 jaar teken is bezwaar aan voor deelname aan het BHC. Het is geld trekkerij terwijl ze niets voor je kunnen betekenen. Ze kunnen alleen wat betekenen als je personeel in dienst hebt. Dan gaat trouwens je lidmaatschap vele malen omhoog.
  Mijn contributie komt er weer aan en las het blog van Hanny in onze nieuwsbrief. Ik ga zeker dit jaar weer bezwaar aantekenen maar nu met deze goed opgestelde brief.
  Ik hoop dat velen nog en weer volgen. En ik denk dat we dit ook met sena, buma en videma moeten doen. Eerlijk is eerlijk, als kleine zelfstandige (die dit ook echt voor de kost doet en niet erbij) met een minimum omzet tussen de 25.000 / 35.000 ga je onderdoor aan alle regels en wetgevingen. (mijn kosten op jaarbasis liggen tussen de 20.000 en 25.000 dus reken maar uit).
  Onze Gemeente was zeer streng met de brandveiligheid en dit heeft ons bijna de nek gekost. Ook nu heb ik op jaarbasis een extra kostenpost van € 2000.
  En zo gaat het maar door en door, nu weer legionella, wanneer stopt het met het uitkleden van de kleineschalige B&B’s?
  Irma Bolijn

 • Die belachelijke bureaucratie en belasting/heffingendrang treft helaas niet alleen de kleine B&Bs. Zelf hebben wij een kleine webshop en zijn wij kennelijk zo stom geweest om alles netjes te regelen en ons dus in te laten schrijven bij de KVK. Als gevold daarvan heb ik al 2 keer een heffing gehad van het bedrijfschap Detailhandel.
  Net zoals bij de kleine B&B wordt het kleine beetje omzet dat je maakt meteen ingepikt door de bedrijfschappen zonder dat dit enige toegevoegde waarde heeft.
  Zelfs nu gelukkig het besluit genomen is die onzinnige club van aasgieren op te doeken, gaan ze nog gewoon door met het opleggen van heffingen.
  Gelukkig zijn we er binnenkort vanaf.

  Evert Nooijen

Laat een reactie achter