Wet- & Regelgeving

Jouw B&B en Bedrijfschap Horeca: hoe zit dat?

Bedrijfsschap Horeca en Catering: hoe, wat en vooral: waarom?

Het team van Bedandbreakfast.nl krijgt bijna wekelijks vragen van bed & breakfast-eigenaren over het Bedrijfschap Horeca en Catering. Moet ik per se lid worden en wat schiet ik daarmee op, vragen B&B-eigenaren zich bijvoorbeeld af. Hieronder vind je de antwoorden op je meest prangende vragen over het bedrijfsschap.

Wat is het Bedrijfschap Horeca en Catering?
Het bedrijfschap Horeca en Catering is een publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie van en voor de horeca en catering. Het komt op voor gemeenschappelijke belangen van alle ondernemingen in de horeca, catering en verblijfsrecreatie. Iedere ondernemer binnen de horeca en catering krijgt met het bedrijfschap te maken omdat de registratie een wettelijke verplichting is.

Ben ik verplicht om lid te worden?
Je moet inschrijven vanaf vijf bedden, verdeeld over twee kamers of meer. Je bent dus niet verplicht om je aan te sluiten, als je twee kamers en vier slaapplaatsen biedt. Let op: gebruik je de naam ‘hotel’ dan ben je altijd inschrijfplichtig, ook al verhuur je maar één kamer voor één persoon.

Hoe komt het bedrijfschap aan mijn gegevens?
Inschrijving volgt automatisch uit je inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van
Koophandel. Je ontvangt dan een nota van het bedrijfschap.

Wat is de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC)?
Zodra je als B&B bij het bedrijfschap Horeca en Catering bent ingeschreven, moet je meebetalen aan de uitvoering van de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC). In dit systeem wordt de kwaliteit van hotelaccommodaties aangeduid met sterren. Jouw B&B kan in aanmerking komen voor één of meer NHC-hotelsterren.

Wat zijn de jaarlijkse kosten?
De basisheffing bedraagt in 2011 € 46,-. Daarbovenop betaal je de heffing voor de Nederlandse Hotelclassificatie. Deze bedraagt in 2011 voor B&B’s tot en met 5 kamers € 45,-. Als je personeel hebt, betaal je bovendien een loonsomheffing. Kijk op de website van het bedrijfschap voor de tarieven: www.kenniscentrumhoreca.nl.

Wat heb ik eraan om deel te nemen?
Aangezien een bed & breakfast geen horecabedrijf is in de zin van het Instellingsbesluit van het bedrijfschap, valt het buiten de werkingssfeer van het schap. Je profiteert daardoor onvermijdelijk niet mee van bepaalde activiteiten van het bedrijfschap. Ook heb je waarschijnlijk niet veel aan de deelname aan de Nederlandse Hotelclassificatie, simpelweg omdat een bed & breakfast per definitie geen hotel is.

Kan ik bezwaar maken tegen deelname aan het bedrijfschap en NHC?
Ja, vele B&B-eigenaren gingen je al voor. Het Platform Bed & Breakfast Nederland, waarin alle landelijk opererende B&B-organisaties deelnemen, heeft speciaal voor dit doel een model-bezwaarschrift ontwikkeld. In het artikel ‘Bed & breakfasts in verzet tegen Bedrijfschap Horeca’ lees je hoe je met behulp van deze modelbrief bezwaar kunt aantekenen.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

3 Reacties

  • Ook wij worden aangeschreven om maar te betalen, nota van € 541,- .
    Zijn er ook B&B’s die succesvol bezwaar hebben gemaakt, en dan bedoel ik met name diegene die meer dan de 2 kamers/5bedden hebben ?

  • Hallo ik wil graag informatie over bb. Ik heb een huis in Marokko mohammedia ik wil graag informatie om mijn huis als bb om gasten te ontvangen

Laat een reactie achter