Wet- & Regelgeving

7 vragen over jouw bed & breakfast en de hygiënecode

Bed_breakfast_hygiene

Ook B&B’s dienen zich te houden aan een hygiënecode.

Welke hygiënewetgeving geldt voor bed & breakfasts? Moet je als B&B-eigenaar een HACCP plan hebben of kun je volstaan met het volgen van een hygiënecode? Zeven veelgestelde vragen over hygiënewetgeving en je bed & breakfast.

1. Moet ik een HACCP plan hebben om maaltijden in mijn B&B te mogen bereiden?
De wet schrijft voor dat je, wanneer je bedrijfsmatig maaltijden aanbiedt, hiervoor een hygiënische ‘bereidplaats’ inricht. Daarvoor is via Europese regelgeving een uitgebreide norm opgesteld: de HACCP. Je kunt een HACCP-plan opstellen of een goedgekeurde hygiënecode volgen. Daarin worden de internationale richtlijnen vertaald naar maatregelen voor jouw B&B. Door de hygiënecode op te volgen, laat je zien dat je altijd op een verantwoorde en veilige manier met eet- en drinkwaren omgaat.

2. Is een cursus of diploma op het gebied van hygiëne verplicht?
Nee. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen dat jij en eventuele medewerkers een hygiënecode volgen. Print je hygiënecode daarom uit, laat hem lezen aan alle betrokkenen en leg hem op een vaste plek in je bed & breakfast.

3. Mijn B&B is klein en niet bedrijfsmatig. Moet ik toch aan de code voldoen?
De regelgeving maakt geen duidelijke uitzondering voor kleinschalige of niet-bedrijfsmatige B&B’s. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, volg dan een hygiënecode. Dan kun je altijd aantonen dat je te goeder trouw hebt gehandeld mocht je vragen of een controle krijgen.

hygiene_wetgeving_bb4. Wat staat er in een hygiënecode?
De code bevat werkinstructies voor de dagelijkse praktijk. Dat zijn allerlei aanbevelingen omtrent het hygiënisch bewaren, koelen en bereiden van voedingswaren. Maar ook over persoonlijke hygiëne, schoonmaken en ongediertebestrijding. Per onderwerp benoemt de hygiënecode een aantal voorschriften, gevolgd door praktische maatregelen om hieraan te voldoen.

5. Hoe kom ik aan een hygiënecode?
Voorheen kon je de Hygiënecode voor de Horeca gebruiken en op basis daarvan zelf online je een hygiënecode samenstellen op de website van het Bedrijfschap. Met het verdwijnen van het Bedrijfschap is deze module opgeheven. Meer informatie over de hygiënecode kun je nu vinden op de website van Koninklijke Horeca Nederland.

6. Wordt er gecontroleerd of mijn B&B aan de hygiënecode voldoet?
De controle is een taak van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Zij kan onaangekondigd bij jouw B&B een controle uitvoeren en boetes uitdelen. De NVWA focust haar aandacht echter op ‘risicobranches’ waar controle echt nodig is. De B&B-markt valt daar niet onder. Als er geen duidelijke aanleiding is, zoals klachten, dan ligt het niet voor de hand dat je een controle krijgt.

7. Hoe toon ik aan dat ik aan de hygiënecode voldoe?
Je mag zelf bepalen hoe je aantoont dat je volgens de code werkt. Dat doe je gewoonlijk door je maatregelen te registreren. Op de site van HSN kun je hiervoor een aantal formulieren downloaden.

hygienecode_bed_breakfastAangeraden wordt om registraties minimaal twee maanden te bewaren. Mocht er een incident zijn, dan beschik je in ieder geval over voldoende informatie. Overigens: als je er verzorgd bij loopt, en alle B&B-ruimtes zijn schoon zonder volle afvalbakken of ongedierte, dan heb je al voor een groot deel aangetoond dat je aan de basisvoorwaarden voldoet.

Meer lezen over wet- en regelgeving voor B&B’s?
Wil je weten welke wet- en regelgeving nog meer geldt voor B&B’s, lees dan het Handboek Bed & Breakfast (PDF). Dit is de meest complete gids voor het starten en runnen van een bed & breakfast in Nederland. Met volop informatie over regelgeving, belastingen en marketing. Meer informatie en bestellen >>

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

2 Reacties

  • Mag een eigenaar van een B&B die zijn gasten in zijn eigen badkamer, toilet, entree, salon…ontvangt zich een B&B eigenaar noemen? Dit is mij gisteren avond overkomen. 2 kamers 2de verdieping boven, piepkleine overloop, badkamer + toilet van de eigenaar, eten in zijn keuken…matige ontbijt waarvan één cup boter voor alle gasten!!! Totaal geen privacy want je leeft bij de eigenaar, je slaapt naast zijn slaapkamer…afschuwelijk idee!! Dit noem ik geen B&B formule! En moet het ontbijt niet aan bepaalde normen voldoen? En een forse prijs, ook dat nog. Graag uw reactie.

    • Dag Francoise, wat vervelend dat je deze teleurstellende ervaring hebt gehad! Een B&B kan allerlei vormen hebben. Veel B&B’s bieden een privéopgang en privésanitair, maar er zijn ook bed & breakfasts waar het sanitair gedeeld wordt. Gewoonlijk krijg je van tevoren een goed beeld door foto’s en gastenreviews op internet te bekijken. Blijkbaar was de presentatie van deze B&B niet representatief aangezien de accommodatie niet beantwoordde aan jouw verwachtingspatroon. Door een review over de B&B te schrijven, kun je toekomstige gasten een teleurstelling besparen. Een review schrijven op Bedandbreakfast.nl kan uiteraard alleen als je de B&B in kwestie via Bedandbreakfast.nl hebt gereserveerd. Tip: wil je graag een bed and breakfast die gecontroleerd is en aan normen voldoet, kies dan een B&B die deelneemt aan de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie. Deze zijn gecontroleerd door mystery guests en voldoen aan vastgestelde normen. Je kunt deze B&B’s herkennen aan de roze tulpen bij de vermeldingen op Bedandbreakfast.nl. Je vindt ze ook hier: http://www.bedandbreakfastclassificatie.nl.

Laat een reactie achter