Wet- & Regelgeving

Allergenendeclaratie voor bed and breakfast: dit zijn de regels

allergenen declaratie

Voorbeeld van een allergenenkaart voor het ontbijt in een B&B, gemaakt met de allergenentool van de SHO.

Als bed and breakfast-eigenaar krijg je per 13 december 2014 te maken met nieuwe allergenenwetgeving. Je moet voortaan de ingrediënten van het ontbijt vermelden aan je gasten. In dit artikel zetten we de consequenties voor B&B’s op een rij.

Wat houdt de allergenenwetgeving in?
Bedrijven die drank en voedsel aanbieden, moeten consumenten informatie verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Deze wet gold al voor verpakte producten en wordt nu uitgebreid naar niet-voorverpakte producten. De bedoeling is dat voedsel veiliger wordt voor mensen met een allergie.

bed & breakfast allergenenMoeten B&B’s ook aan de wetgeving voldoen?
Ook bed en breakfasts moeten aan de wetgeving voldoen, leert navraag bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). “Omdat in een bed & breakfast normaliter ’s ochtends ontbijt wordt geserveerd, waarbij sprake is van behandeling en vervolgens verhandeling van levensmiddelen. Dit ontbijt is een wezenlijk onderdeel van de overeenkomst die de B&B-eigenaar met zijn gast heeft, het maakt hierbij niet uit of dit ontbijt ‘gratis’ of in de prijs inbegrepen is”, aldus de NVWA. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd, ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.

Hoe voldoe je als B&B aan de regels?
Alle ingrediënten die je gebruikt bij de bereiding van het ontbijt, moet je vanaf 13 december 2014 vermelden aan je gasten in een allergenendeclaratie. Stel, je serveert flensjes bij het ontbijt, dan moet je dus de allergene stoffen die zijn gebruikt bij de bereiding, zoals melk en gluten, vermelden aan je gasten. De declaratieverplichting geldt voor de volgende allergene stoffen:

Allergenen3

Download hier de lijst van verplicht te melden allergenen en sla hem op of print hem uit.

Hoe doe je de declaratie?
Je mag zelf bepalen hoe je de informatie aan je gast verstrekt: schriftelijk, mondeling of elektronisch. Voorwaarde is wel dat de allergenendeclaratie schriftelijk of elektronisch in je bed & breakfast aanwezig is voor eventueel personeel en de NVWA. De allergenendeclaratie moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Als je met meerdere mensen een bed and breakfast runt, moet je dus goede afspraken maken over de recepten en de werkwijze.

Allergenendeclaratie bed and breakfast (B&B)Is er een hulpmiddel voor de allergenendeclaratie?
De Algemene Stichting Horeca Onderwijs (SHO) biedt een gratis allergenentool. Hiermee creëer je eenvoudig een menukaart waarop voor elk product en gerecht van je ontbijt een allergenenspecificatie staat (zie voorbeeld boven). In een paar klikken zet je jouw allergenenkaart online of print je deze uit. SHO biedt daarnaast een gratis iconenset met beeldmerken van de allergenen. Je kunt de iconen gratis downloaden en als stickerset bestellen.

Cursus allergenendeclaratie
Je kunt er ook voor kiezen om je gasten mondeling allergeneninformatie aan te bieden, indien zij daarom verzoeken. Plaats in dat geval een kaartje op de ontbijttafel of bij het buffet: “Heeft u een allergie?  Meld het ons!” Als je hiervoor kiest, is het belangrijk dat je eventueel vragen naar behoren kunt antwoorden. Zorg dat je voorbereid bent op één van de volgende manieren:

 • Bewaar etiketten en/of productspecificaties.
 • Maak een allergenenoverzicht op basis van de producten of ingrediënten in het ontbijt. Gebruik dit overzicht om mondeling de gast te informeren.
 • Behaal een certificaat via een door de NVWA goedgekeurde cursus.

Een allergenencursus behandelt zaken als voedselallergie, de belangrijkste allergene stoffen, de allergenenwetgeving, en kruisbesmetting. Cursusaanbieders vind je eenvoudig door in Google te zoeken naar ‘cursus allergenendeclaratie’.

Praat mee over allergenendeclaratie voor B&B’s
Meer weten over de allergenenwetgeving voor bed & breakfasts? Lees hoe collega-B&B-eigenaren ermee omgaan in onze discussiegroep op LinkedIn en praat mee!

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

6 Reacties

 • Allergenen: Wel of niet vermelden In deze fabriek wordt ook verwerkt…… noten en pinda e.d..

  Voorbeeld Suikerbrood moet ik nu wel/niet vermelden noten + pinda? Want de fabrikant vermeld bovenstaande. Kans is minimaal

 • ik heb de kaart al klaar in de nederlandse bewerking.

  allergenentool geeft niet aan dat ik naar een duitse en engelse versie kan omzetten.

  Heeft iemand een idee!!

  Want ik neem aan dat dit ook verplicht is??

 • We gaan er maar weer voor zitten 😉
  Bestaat er ook een overzicht waar ik op kan zien welke allergenen in welk product zit ? Dat scheelt een boel gepuzzel ! Ik run maar een kleine B & B en ben geen voedingsdeskundige maar ik kan wel lekkere ontbijtjes maken,,,

 • Ben ik blij dat ik het bovenstaande nog even, overigens met behoorlijk veel ergernis, voor me uitgeschoven heb. Want wie schets mijn verbazing wanneer ik in de B&B Nieuwsbrief van december 2014 (blz 9) lees dat de allergenenlijst alleen verplicht is in de Horeca en NIET voor ons kleine B&B-tje van EEN kamer.
  Hoe kan dit dan zo gemeld worden in de bovenstaande mail. Een misser!

  • Geachte mevrouw Ijzermans, de Bed & Breakfast Nieuwsbrief wordt niet geproduceerd en uitgegeven door Bed & Breakfast Nederland. Hun informatie staat los van de informatie die wij verstrekken. Wij kennen hun bronnen niet. Wel kan ik vermelden dat wij grondig research hebben gedaan met betrekking tot de allergenenwetgeving. Daarbij is contact geweest met de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Wij hebben de NVWA voorgelegd dat een B&B geen horecabedrijf is, maar kleinschalig is. Dit maakt volgens de NVWA geen verschil: de wetgeving gaat ook op voor B&B’s. In het artikel hierboven wordt het een deel van het antwoord van de NVWA geciteerd. Wij doen ons uiterste best alle B&B’s zo goed en grondig mogelijk te informeren over nieuwe wet- en regelgeving. Op wat andere media schrijven, hebben wij geen invloed.

Laat een reactie achter