Marktcijfers

B&B’s bezoeken in coronatijd: wat zijn populaire provincies?

Het hoogseizoen is voor de Nederlandse B&B-markt inmiddels voorbij en de herfst heeft zijn intrede gedaan. Een goed moment om de balans op te maken: wat zijn populaire provincies bij B&B-bezoekers tijdens de coronacrisis?

Verdeling B&B’s

Op Bedandbreakfast.nl staan ruim 3.000 B&B’s in Nederland vermeld. Het grootste deel hiervan (18%) bevindt zich in Gelderland. Daaropvolgend zijn de meeste B&B’s gevestigd in Noord-Holland (13%), Noord-Brabant (13%) en Zuid-Holland (12%). In onderstaande grafiek zie je een totaaloverzicht van populaire provincies om een B&B te vestigen.
Aantal B&B's per provincie Bedandbreakfast.nl

Populaire provincies

Gezien de verdeling van het aantal B&B’s per provincie, is het geen verrassing dat de meeste reserveringen dit jaar werden gedaan voor B&B’s in Gelderland (18% van het totaal aantal reserveringen). Ook Noord-Holland volgt zijn tweede positie op, met 12% van de reserveringen. Daarna volgen de populaire provincies Zuid-Holland en Zeeland. Zeeland was goed voor 10% van de reserveringen, terwijl slechts 6% van de B&B’s zich hier bevindt. De populariteit van de Nederlandse kust komt hiermee duidelijk tot uiting.
Aantal reserveringen per provincie Bedandbreakfast.nl

Coronacrisis

Door de coronacrisis werden er aan het begin van 2020 logischerwijs minder reserveringen gedaan dan begin 2019. Dat tij keerde echter in juni. Vanaf juni versoepelde de overheid een aantal maatregelen, zoals de heropening van de horeca, wat het weer aantrekkelijker maakte om op pad te gaan in eigen land. Vanaf mei zag Bedandbreakfast.nl het aantal reserveringen al sterk stijgen, en sinds juni overtreft het aantal reserveringen de cijfers van 2019 ruimschoots.

Reserveringen

Het aantal reserveringen op Bedandbreakfast.nl lag voor de periode mei t/m september maar liefst 20% hoger dan in 2019. In het hoogseizoen (juli en augustus) werden er 34% meer reserveringen gedaan dan in 2019. Dat kan te maken hebben met het feit dat vakantiegangers dit jaar de voorkeur gaven aan een Nederlandse bestemming. In de periode van januari t/m september 2019 werd 26% van de reserveringen gemaakt in het hoogseizoen. In 2020 lag dit percentage een stuk hoger, met 39%.
Aantal reserveringen per maand Bedandbreakfast.nl

Conclusie

Concluderend zijn Gelderland en Noord-Holland in coronatijd de meest bezochte provincies. De dip in het aantal reserveringen tijdens het begin van de coronacrisis, is sinds juni omgekeerd naar een positieve stijging ten opzichte van 2019. Vooralsnog zet deze positieve ontwikkeling voor veel B&B’s ook begin oktober nog door. 

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Evi Heijmans

Brand Strategist bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter