B&B starten

Bed en breakfast starten: hoe graag wil je het?

Bloemen geluk

Wil je een B&B starten? Probeer inzicht te krijgen in je drijfveren.

Droom je er ook van om een bed en breakfast te starten? Voordat je werk maakt van je plannen, raden we aan om eerst je drijfveren te onderzoeken. Een B&B runnen is namelijk een vak apart en je moet het echt willen. Ben je zeker van je zaak, volg dan je droom.

Bed & breakfast starten is populair
Het is geen enthousiasmerend maar wel een belangrijk advies: bezint eer ge begint. Het starten van een B&B is de laatste jaren erg populair geworden en er is een geromantiseerd beeld ontstaan. De werkelijkheid is anders. Het runnen van een bed & breakfast is een vak apart. Nog afgezien van de financiële, materiële en juridische vereisten, moet je je als starter vooraf een aantal vragen stellen.

Inzicht in je drijfveren
De belangrijkste vraag is misschien wel: hoe graag wil ik dit? Probeer inzicht te krijgen in je werkelijke drijfveren om een B&B te willen starten. Waarom wil je een bed & breakfast beginnen? Omdat je zelf leuk vindt om op vakantie te gaan? Om niet langer in de file te hoeven staan? Dit zijn geen goede redenen. Je moet echt gepassioneerd zijn om een B&B te starten in of bij je eigen huis.

De werkdruk die hoort bij het runnen van een B&B, is niet te onderschatten. Je levert bovendien een stuk privacy in. Veel mensen in de B&B-sector houden er dan ook na korte tijd al mee op. Besef dat het starten van een B&B een grote impact heeft op het leven van jezelf én dat van je gezin. Overleg daarom zorgvuldig met je eventuele partner en kind(eren), want het is cruciaal dat zij achter je plannen staan.

B&B-startersgids
Ben je na deze overwegingen nog steeds overtuigd van je droom om een bed and breakfast te starten? Bestel dan de nieuwe startersgids van Bed & Breakfast Nederland (editie 2012) via Bedandbreakfast.nl/starten. Hierin staat uitgebreide informatie over wetgeving, belastingen, kwaliteitseisen voor bed & breakfast, internetpromotie en nog veel meer. Bestel de startersgids direct >>

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

15 Reacties

 • Ik kan iedere potentiele eigenaar of eigenaar van een B&B adviseren het boekje Wegwijs in de Bed&Breakfastsector aan te schaffen. Het is een uitgave van Nrit media in samenwerking met bedandbreakfast.nl Het staat vol handige tips en zinvolle informatie op allerlei gebieden. Fiscaal, Marketing etc. Het is te bestellen via bedandbreakfast.nl. Eigenaren krijgen korting.

 • Om op het kopje terug te komen; ja, ik wil graag een bed & breakfast starten! Momenteel ben ik bezig het ondernemingsplan te schrijven waarin ook gevraagd wordt naar relevante werkervaring… Als toerist maak ik regelmatig gebruik van B&B’s, er zelf een runnen is een ander verhaal. Ik zou dan ook graag in contact willen komen met mensen die in de buurt van Venlo een B&B runnen en die bereid zijn mij een soort stage aan te bieden.

 • Op 7 september het profiel van B&B ‘Veluwezoom’ (Wageningen) aangemaakt, de volgende dag stonden er twee dames uit Engeland op de stoep… en wij waren niet thuis. Dit had ik even niet verwacht. Twee dagen later een mailbericht van de universiteit, aanvraag voor een Amerikaanse voor twee weken, die echter een eigen badkamer eiste. Jammer, maar daarmee blok ik de tweede kamer af. Risico toch genomen. Trouwens, voordat ik ‘on-line’ ging ook al spontaan 15 overnachtingen in Augustus gehad. In September een stuk of 12 en Oktober loopt al aardig vol; 22 stuks…. Ik vind het fantastisch, ook al sta ik met enige regelmaat om half zes naast mijn bed om een kakelvers ontbijt op tafel te toveren…

 • Een maand geleden onverwachts de vraag gekregen om mee een b&b te runnen. Door een scheiding kan de man het niet alleen en het was zonde beide huisjes te scheiden.
  Helaas werk ik nog full time en wordt er een ontbijtmand gemaakt doordeweeks, in het weekend maak ik warme broodjes en gebakken eitjes als ze willen.
  Onderhoud is zo geregeld dat de dag van vertrek savonds geen nieuwe gasten aankomen maar de dag later, zo ontstaat er geen rush om alles in orde te krijgen en kan het rustig en grindig gedaan worden.
  Wel ga ik een keer dat boek bestellen om zelf wat bij te leren.

 • Vreemd dat mensen zomaar de verhalen welke we toch regelmatig op de tv zien omzetten in sprookjes. Het is niet zoals we kunnen zien op de buis. Er komt heel wat meer voor kijken en ik ben ook van mening dat veel mensen totaal niet weten wat een bed & breakfast inhouden. De meeste beginnen het omdat “die ander” het ook doet zoals we met zoveel dingen doen.Ten eerste de prijs !! Meer dan 50 euri per nacht is al geen B & B meer. Bij een B & B gaat het om éénvoudig overnachten voor mensen welke op doorreis zijn. Deze mensen willen dus gewoon gemakkelijk even douchen en een goed bed met s’morgens een ontbijtje om daarna de reis te vervolgen. Ook een misvatting is dat men er snel rijk van zal worden. WAKKER worden !!! Het gaat niet zoals we op tv voorgespiegeld krijgen. Wat we zien is pure ONZIN. Mensen die bij een B & B komen voor een overnachting willen niet de gehele dag bezig gehouden worden, of een rondleiding door het huis of tuin krijgen. Ga eerst eens kijken wat een B & B inhoud. Ga dan nadenken of je wel geschikt bent en niet de kudde volgen omdat het zaligmakend voorgespiegeld wordt.

  • Dag Angelique, wij hebben alleen startersgidsen voor het beginnen van een B&B in België, Frankrijk en Spanje. De meer algemene tips die daarin staan, kun je ook toepassen op Oostenrijk maar natuurlijk gelden daar weer specifieke regels en wetgeving met betrekking tot vergunningen, verzekeringen en belastingen. Misschien is er een website waar je dergelijke specifieke informatie kunt vinden? Verder biedt het Handboek Bed & Breakfast Nederland veel informatie over het starten, runnen en promoten van een B&B, zij het in Nederland. Je vindt de genoemde publicaties hier: http://www.bedandbreakfast.nl/nl/starten. Veel succes!

 • Ik run inmiddels tien jaar mijn Bed & Breakfast. Super leuk om te doen, we hebben tien kamers en we verhuren een vergaderruimte. Als je een Bed & Breakfast wilt gaan runnen moet je wel over bepaalde eigenschappen beschikken. Zeven eigenschappen heb ik op een rijtje gezet op de website van Gasthuis Pension Via Quidam.

 • Ik ben zo blij dat ik, toen ik met plannen rondliep een B&B te starten, de startersgids Handboek Bed and Breakfast heb aangeschaft. Ik heb het boek helemaal doorgewerkt, er echt de tijd voor genomen. Vooral het maken van het ondernemersplan aan de hand van de richtlijnen van het boek was een echte eyeopener. Na het doorwerken van het boek en het maken van het ondernemersplan wist ik precies waar ik aan begon en wat ik wel en niet wilde. Begin niet zomaar ergens aan maar bereid je goed vpor. Dit boek is daarbij van onschatbare waarde. Een B&B is hard werken en je moet er vol voor gaan, je kunt het niet half doen. Het moet in je bloed zitten.

  • Hoi Anneke, wat leuk om te horen! We zijn blij dat het Handboek van pas is gekomen, het is ook echt bedoeld om startende B&B-eigenaren op weg te helpen. Bedankt voor je reactie en succes met je bed & breakfast!

Laat een reactie achter