Marktcijfers

Bed & breakfasts in Nederland 36% goedkoper dan hotel

BB_kamerprijzen

Bed & breakfasts in Nederland zijn 36 % goedkoper dan hotels. In 2014 betaalden reizigers gemiddeld € 121,- voor een hotelovernachting in Nederland. De gemiddelde prijs van een overnachting inclusief ontbijt in een B&B in Nederland bedraagt € 77,85. In de populaire steden zijn de prijsverschillen kleiner, blijkt uit cijfers van Bedandbreakfast.nl.

Prijsvergelijking
Van acht Nederlandse steden zijn de prijzen vergeleken. Het betreft een vergelijking van de gemiddelde hotelkamerprijs in 2014* versus de actuele gemiddelde B&B kamerprijs op Bedandbreakfast.nl. In topbestemming Amsterdam is een bed & breakfast bijna tien procent goedkoper dan een hotel. In Eindhoven loopt het prijsverschil op tot 28 %. 
hotel_bb_prijzen_tabel
In de praktijk is het prijsverschil tussen een hotel en een B&B groter. Bij hotels moet vaak worden bijbetaald voor extra diensten, zoals het ontbijtbuffet (gemiddeld € 14,- per persoon**) en Wi-Fi. De kamerprijs van een bed & breakfast is bijna altijd inclusief ontbijt en Wi-Fi is meestal gratis.

Prijskwaliteitverhouding
“Met hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding zijn B&B’s een aantrekkelijk alternatief voor hotels in Nederland”, zegt Hanny Arens, oprichtster van Bedandbreakfast.nl. “Qua comfort doet een gemiddeld bed & breakfast niet onder voor een hotel. B&B’s zitten vaak op gunstige plekken middenin de stad, wat ze aantrekkelijk maakt voor zakenreizigers. Een meerwaarde is de persoonlijke service. Met een hartelijke ontvangst, tips over de omgeving en een geserveerd ontbijt onderscheidt een bed & breakfast zich op positieve wijze van hotels.”

* Prijzen betaald door reizigers uit de Eurozone. Bron: Hotel Price Index 2014.
** HRS Great Hotel Breakfast Survey 2014.

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

1 reactie

  • Ook voor parkeren betaal je meestal apart bij een hotel en bij vele B&B’s niet.
    Verder denk ik dat een goede B&B niet alleen veel persoonlijker is qua ontvangst en inrichting, maar ook veel schoner. In hotels worden vele zaken niet gewassen tussen de diverse gasten door, die in een goede B&B wel gewassen worden. Wel vergeten veel klanten te vergelijken op die “verborgen” prijsverschillen. Daar heb ik best last van hier in Italië, want italianen werken vaak goedkoper, maar leveren minder service en het ontbijt is in de meeste gevallen stukken minder en meestal alleen zoet. Verleden jaar had ik gasten die tijdens hun verblijf hier een nachtje meer zuidelijk hebben overnacht en onaangenaam verrast waren toen ze ‘s-morgens te horen kregen dat er geen ontbijt was. Een bon voor een ontbijt in een bar aan de andere kant van het dorp en dat hield in een koffie met een croissantje, terwijl ze hier iedere dag een uitgebreid geserveerd ontbijt hadden. Gratis Wi-Fi is echt tegenwoordig wel vereist voor een B&B en zelf vond ik het ook een onaangename verrassing toen ik in een hotel in Amsterdam € 17,50 moest betalen als ik van hun Wi-Fi gebruik wilde maken en € 20,00 voor een ontbijt. Wi-Fi gelaten voor wat het was en in het Gemeentemuseum ontbeten voor een veel lagere prijs en heel erg lekker. Hotels zullen daar misschien dan wel weer tegenin voeren dat zij ook weer dingen kunnen bieden die je in een B&B niet krijgt……?

Laat een reactie achter