Wet- & Regelgeving

Bouwbesluit 2012: geen extra regels voor B&B

B&B Bouwbesluit

Het Bouwbesluit heeft geen ingrijpende gevolgen voor bed & breakfasts.

Minder gemeentelijke regels en daarmee minder regeldruk bij bouwen. Dat belooft het concept Bouwbesluit 2012. De nieuwe wetgeving gaat naar verwachting in per 1 januari 2012. Voor bestaande bed & breakfasts komen er geen extra regels.

Bed & Breakfast Nederland heeft mee kunnen praten over het Bouwbesluit 2012. We
zijn blij te kunnen melden dat er in wezen niets verandert voor B&B. Het nieuwe Bouwbesluit is namelijk beleidsneutraal, wat wil zeggen dat de regels niet wijzigen en er voor bestaande B&B’s geen gevolgen zijn.

Brandmeldinstallaties
Wel biedt het Bouwbesluit nu duidelijkheid over brandmeldingsinstallaties in kleinschalige logies. Tot 250 m² is er geen brandmeldinstallatie met doormelding naar de regionale alarmcentrale van de brandweer nodig. Je kunt dan volstaan met (eventueel gekoppelde) rookmelders. Deze norm biedt opheldering in de discussies die diverse B&B’s met hun gemeentelijke brandweer voeren!

Bouwtechnische eisen
Het concept Bouwbesluit 2012 stelt eisen over bouwen, verbouwen, gebruik, de staat en de
sloop van gebouwen. Diverse regels en besluiten zijn erin samengevoegd en bouwtechnische eisen zijn leesbaarder gemaakt. Het Bouwbesluit bevat ook enkele nieuwe en veranderde eisen. Die gaan onder meer over ventilatie en de verbouwing van leegstaande kantoren.

Meer informatie
Naar verwachting treedt het Bouwbesluit per 1 januari 2012 in werking. Meer informatie vind je op deze pagina op Rijksoverheid.nl.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

2 Reacties

  • Hoi,
    Wij willen graag een B&B beginnen met twee kamers en volgens ons hoeven we daar geen vergunning voor te hebben en ook geen brandmeldsysteem. De gemeente Coevorden is echter van mening dat we aan de brandveiligheidseisen van een logiesverblijf moeten voldoen en dat betekent een investering van 20.000 Euro. Maar wij zijn met twee kamertjes toch geen logiesverblijf?
    Op alle startpagina’s over het beginnen van een B&B lees ik dat je kan volstaan met een melding aan de gemeente. Waar kan ik daar regelgeving over vinden zodat ik dat aan de gemeente kan laten zien? Met het bouwbesluit kom ik er niet uit.
    Hoe kan ik onze gemeente ervan overtuigen dat onze B&B met twee kamertjes niet hoeft te voldoen aan al die eisen m.b.t. brandveiligheid d.m.v brandmeldsystemen en brandcompartimenten? Elke webpagina over het starten van een B&B zegt dat het niet hoeft maar ik kan nergens vinden hoe ze aan die informatie komen.
    We hebben een oude, nostalgische boerderij met twee kamertjes en willen gewoon Pieterpadwandelaars bij ons laten overnachten…
    Kan je ons helpen?

    groeten,

    Simon Dekker

    • Beste Simon,

      Bedankt voor je reactie. De wet- en regelgeving met betrekking tot B&B’s verschilt per gemeente. Als je een B&B wilt beginnen dan is het dus inderdaad noodzakelijk om dit te melden bij de betreffende gemeente, zodat je op de hoogte bent van de lokale wet- en regelgeving. Wellicht biedt onze beleidsnotitie voor gemeenten een handreiking, deze kun je downloaden via de volgende link: http://bit.ly/2YsVs8J. Succes!

Laat een reactie achter