Wet- & Regelgeving

Is jouw B&B klaar voor een legionellacontrole?

Legionella en B&B

Als jouw bed and breakfast meer dan vijf slaapplaatsen biedt, moet je maatregelen treffen tegen legionella.

De drinkwaterbedrijven gaan weer op legionella controleren bij B&B’s. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM) laten weten. Als je B&B zes slaapplaatsen of meer heeft, kun je bezoek krijgen van een controleur. Hetzelfde geldt als je pand een volledige logiesfunctie heeft.

Wanneer moet je extra maatregelen treffen?
Alle B&B’s hebben een plicht om te zorgen voor schoon drinkwater. Maar als jouw bed & breakfast slaapplaatsen biedt aan zes personen of meer, gelden extra regels. Je moet dan verplichte preventiemaatregelen treffen.

Dit is ook het geval als je pand een volledige logiesfunctie – dus geen gemengde functie – heeft in het bestemmingsplan van de gemeente. Het aantal slaapplaatsen doet er dan niet toe.

Controles vanaf maart
De drinkwaterbedrijven controleren vanaf 1 maart 2011 de legionellapreventie van een aantal B&B’s. Als jouw bed & breakfast daarbij zit, krijg je van tevoren een brief. De controleur komt dan langs en bekijkt of de juiste documenten aanwezig zijn en of de beheersmaatregelen goed worden uitgevoerd.

Wat moet je doen?
Om aan de eisen van goed legionellabeheer te voldoen, moet je:

  • een risicoanalyse en een beheersplan hebben;
  • beheersmaatregelen treffen en hiervan een logboek bijhouden;
  • elk half jaar twee watermonsters laten afnemen door een geaccrediteerde organisatie;
  • deze watermonsters laten analyseren door een geaccrediteerd laboratorium.

Vanaf 1 juli 2011 moet je de risicoanalyse en het beheersplan laten opstellen door een gecertificeerd adviesbureau. In de Eigenarenservice van Bedandbreakfast.nl, bij ‘Abonneevoordeel’, staat een aanbieding van een bedrijf dat dit voor je kan uitvoeren tegen een gereduceerde prijs.

Blijven mijn ‘oude’ risicoanalyse en beheersplan geldig?
Ja, deze blijven geldig, je hoeft geen nieuwe documenten te laten opstellen als de situatie onveranderd is.

Informatie van de overheid
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een informatieblad gepubliceerd: ‘Legionella, uw zorg?!’. Hierin staan alle eisen en maatregelen rondom legionellapreventie uitgebreid omschreven. Je kunt het informatieblad hier downloaden.

Lees verder: spaar kosten uit,  maak zelf een legionellabeheersplan

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

4 Reacties

  • Wij zijn niet klaar. Wist niet dat dit verplicht is, maar begrijp wel dat dit belangrijk is.
    Zijn er al andere B&B-houders die hier zelf aan begonnen zijn?
    Of hebben jullie het laten doen door een professioneel bedrijf, en wat kost dat dan?

    Hoe denken jullie erover?

    Hartelijke groet,
    Ingrid

  • Ook hier is controle geweest, na vooraankondiging. Eénmalig komt het rond de 900 euro, daarna jaarlijks op zo’n 360 euro. Natuurlijk vind ik het belangrijk en zorgde ik zelf al voor goede doorstroming maar waar ik moeite mee heb is het feit dat bij minder slaapplaatsen dan zes dit niet nodig is, zoals zoveel maatregelen waardoor het overnachten hier duurder wordt! Het kan toch niet zo zijn dat er rechtsongelijkheid mag bestaan in dit soort zaken.

  • Beste Trees,

    het uitvoeren van watermonsters is afhankelijk van het aantal tappunten van uw installatie.
    Het aantal benodigde watermonsters staat vermeld in de ISSO 55.1 onder hoofdstuk 5.2.
    Monstername zal 2x per jaar uitgevoerd moeten worden. Bij Water Service Nederland kost een watermonster legionellapreventie, inclusief eventuele sero typering (bij besmetting bepaling welke type bacterie en in welke hoeveelheid) circa € 47,50 Afhankelijk van de hoeveelheid watermonsters die we uit moeten voeren komen hier nog voorrij- en administrratiekosten a € 37,50 bij. Bedragen zijn exclusief Btw.

Laat een reactie achter