Wet- & Regelgeving

Open Brief: TOGS beschikbaar stellen voor B&B’s

Bedandbreakfast.nl; Open Brief: TOGS beschikbaar stellen voor B&B’s

Honderden B&B-eigenaren blijken niet in aanmerking te komen voor de TOGS. In een open brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, verzoekt Bed & Breakfast Nederland het ministerie om óók B&B’s tegemoet te komen tijdens de coronacrisis.

Geen compensatie

De klantenservice van Bedandbreakfast.nl wordt overspoeld met vragen over het overheidsbeleid. Veel B&B-houders proberen tevergeefs een beroep te doen op de noodmaatregelen die het kabinet heeft opgesteld. Doordat de bedrijfsvoering bij iedere B&B anders is, blijkt het bijna onmogelijk om aanspraak te maken op regelingen zoals bijvoorbeeld Tozo en TOGS. Zonder financiële compensatie van de overheid en met lege gastenkamers, dreigen veel B&B’s in de problemen te komen.

TOGS

De beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) is één van de noodmaatregelen die het kabinet heeft opgesteld tijdens de coronacrisis. Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming van € 4.000, wordt als voorwaarde gesteld dat de onderneming niet op het woonadres is gevestigd. Uiteraard vormt dit voor B&B’s een probleem, aangezien veel gemeenten het juist verplicht stellen om als B&B-eigenaar woonachtig te zijn op hetzelfde adres.

SBI-code voor B&B’s ontbreekt

Via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), kunnen B&B-eigenaren een beroep doen op de TOGS. Hiervoor dienen zij een KvK-nummer in te voeren en een SBI-code. Aangezien er geen SBI-code aan de B&B-sector is toegekend, vallen deze accommodaties vaak onder SBI-code 55.9 of 55.90 ‘Overige logiesverstrekking’. Of als pension (7 kamers of meer) onder SBI-code 55.10.2: ‘Hotels (geen hotel-restaurants), pensions en conferentieoorden’.

Huidige SBI-codes volstaan niet

B&B’s die onder SBI-code 55.9 of 55.90 vallen, hebben geen recht op compensatie, aangezien deze codes momenteel niet zijn toegevoegd aan de lijst van de TOGS. B&B’s die onder SBI-code 55.10.2 vallen, kunnen eveneens geen aanspraak doen op de regeling. Dat komt vanwege de eis dat een onderneming niet op het woonadres gevestigd mag zijn. Daarnaast zijn er B&B’s die onder een andere SBI-code vallen bij de KvK, bijvoorbeeld vanwege het beroep aan huis waarmee hun partner zich in het verleden heeft geregistreerd.

Open Brief

In een open brief verzoekt Hanny Arens van Bed & Breakfast Nederland, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om SBI-code 55.9 of 55.90 toe te voegen aan het Standaard Bedrijfsoverzicht van de RVO en bij de SBI-code 55.10.2 de beperking van vestigingsplaats op te heffen. Verder adviseert zij om B&B’s zonder een juiste SBI-code van de hoofdactiviteit, wel mee te nemen in de regeling. De complete inhoud van de brief is te lezen via de onderstaande button.

Lees complete Open Brief

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Josjah Thalen is eindredacteur bij Bedandbreakfast.nl.

11 Reacties

 • Toch raar. Wij zitten in Brabant. Vanmorgen is er een noodverordening afgekondigd dat we tot 10 mei geen gasten mogen hebben. Miv vandaag 18.00. Geldt voor alle B&B’s. Los van de verordering hadden we al allemaal annuleringen. Nu is het hier dus een lock down voor alle B&B’s. Lijkt me dan ook logisch dat we net als alle andere gedupeerden een vergoeding zouden moeten kunnen krijgen

  • Hallo Jaap,
   Inderdaad. Dat staat ook in de brief vermeld voor wat betreft de veiligheidsregio’s in Brabant (en daarbuiten). Hopelijk komt er een aanpassing in de maatregelen voor heel Nederland!

  • Beste Jaap,

   De maatregelen zoals genoemd in de noodverordening gelden in beginsel tot 28 april.
   zie toelichting art. 5.1 op blz 12 van de noodverordening

 • Fijn dat jullie dit hebben gedaan! Hopelijk worden B&B’s ook nog toegevoegd, we staan nog niet in de vernieuwde lijst van gisteren.

 • Is het niet zaak dat we wat feller, massaler op de trom moeten slaan?
  De publiciteit zoeken met schrijnende gevallen. Ik ben hier nagenoeg drooggevallen.
  Wellicht zouden we ook wat politieke partijen kunnen benaderen om onze nood toe te lichten.

  B&B Villa Anna
  Venlo
  John Heuvelings

 • Hallo, Wij hebben een pension/ B&B en de corona toeslag aangevraagd en dit is afgewezen omdat wij 65+er zijn. Dat is toch leeftijd discriminatie.
  Frits en Gerda, Pension De Boschkamp ,Barneveld

 • Wij hebben een B&B met 8 kamers in Almere. Alle boekingen sinds half maart, april, mei & juni zijn tot 0 % gereduceerd. Gemiddeld hebben wij een bezettingsgraad van 95%. Wij hebben in amper 2 weken tijd een omzetverlies geleden van een gemiddeld jaarsalaris. Tel uit ons verlies. Dan is 4000,- alsnog een druppel op een gloeiende plaat. Maar beter iets dan helemaal niets zoals het nu is.

 • Ook wij hebben een B&B in Brabant, de “brandhaard” van het corona virus.
  Wij hebben alle reserveringen moeten cancelen, en kunnen vele kosten niet meer betalen.
  De hele maand mei waren we volgeboekt, en april voor 80%.
  De boekingen voor de rest van het jaar worden langzamerhand geannuleerd…
  Ik ben blij dat Bedandbreakfast.nl zich hier sterk voor maakt, dat we toch nog iets kunnen verwachten van de overheid.
  B&B de Loverlei.

 • Hier liep ik ook tegen aan, ouder dan 65.
  Mijn inkomsten zijn/waren altijd mijn extra’s omdat ik op zeer jonge leeftijd chronisch ziek werd en nooit geen pensioen heb kunnen opbouwen, gaf deze inkomsten mij net iets meer financiële ruimte.
  Nu wordt ik weer gestraft, zo voelt het voor mij.
  Altijd keurig mijn belastingen hierover betaald, maar nergens rechtop

 • Hoe bizar… als het gaat om vergunningen tellen we mee. Als het gaat om toeristenbelasting afdragen tellen we mee. BTW en Inkomstenbelasting afdragen: moet ook. Doe ik ook allemaal. Maar nu het om overheidssteun gaat tellen wij, B&B’s dus niet mee.
  Dank voor de ingezonden brief aan de staatssecretaris. Maar kwam er ooit een reactie? En zoniet, wat kunnen we dan nu met zijn allen doen? Waar moeten we naartoe mailen/bellen/stalken??? Want ik weiger te geloven dat dit zo blijft. Waarom hotels, pensions, appartementen, jeugdherbergen, kampeerterreinen etc. wel steun en wij niet? Daar is geen rationele verklaring voor te bedenken.

Laat een reactie achter