Wet- & Regelgeving

Registratienummer voor B&B’s na aanpassing Huisvestingswet

Bedandbreakfast.nl; Registratienummer voor B&B’s na aanpassing Huisvestingswet

Run je een B&B in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht? Dan ben je binnenkort verplicht om een registratienummer te tonen bij je online vermelding, vanwege een aanpassing in de Huisvestingswet 2014. Mogelijk passen ook andere gemeenten hun beleid hierop aan.

Registratieplicht

De aanpassing in de Huisvestingswet 2014 heeft met name betrekking op de wet Toeristische Verhuur van Woonruimte. In het wetsvoorstel staat dat er een registratieplicht voor huiseigenaren komt die (een deel van) hun huis aan toeristen verhuren. Op overtreding staat een boete van maximaal 83.000 euro.

Bekijk wetsvoorstel

Registratienummer

Hoewel de wetswijziging bedoeld is om illegale verhuur via online platforms tegen te gaan, krijg je als B&B-eigenaar ook te maken met deze nieuwe registratieplicht. Als je je huis wil verhuren aan toeristen, dan moet je een registratienummer aanvragen via de gemeente. Dit nummer moet in iedere online advertentie staan, zodat de gemeente kan controleren of je je aan de regels houdt.

Randstad

Vooralsnog richt de nieuwe registratieplicht met registratienummer zich op de vier grote steden in Nederland; Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Vooral in de hoofdstad is de overlast door vakantieverhuur groot. Zo zijn er illegale hotels en veel buurtbewoners hebben last van feestende toeristen. Daarnaast speelt de schaarste op de woningmarkt een grote rol.

Andere gemeenten

In de Randstad vormt de vakantieverhuur een grote bron van inkomsten voor slimme particulieren, vastgoedinvesteerders en bemiddelingsbureaus. Daardoor worden steeds meer huizen onttrokken aan de woningmarkt. Andere gemeenten kunnen zich ook beroepen zich op de vernieuwde wet, maar dan moeten zij wel aantonen dat er schaarste is op de woningmarkt.

Vakantieverhuur versus B&B

De scheidingslijn tussen vakantieverhuur en een B&B lijkt soms dun, maar de stelregel is vrij eenvoudig. Bij vakantieverhuur staat een eigenaar zijn of haar woning af aan toeristen, terwijl een B&B-eigenaar juist in zijn of haar woning toeristen ontvangt én er tegelijkertijd ook woont. In dat laatste geval is er dus geen sprake van het onttrekken van woningen aan de woningmarkt.

Registratienummer invoeren

In verschillende grote steden in Europa en daarbuiten, bestaat al een dergelijke registratieplicht voor mensen die (een deel van) hun woning verhuren. Daarom is het nu al mogelijk om op zowel Bedandbreakfast.eu als Bedandbreakfast.nl een registratienummer in te voeren in de eigenarenservice. Het registratienummer wordt vervolgens op de presentatiepagina getoond.

Registratienummer invoeren

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Josjah Thalen is eindredacteur bij Bedandbreakfast.nl.

1 reactie

Laat een reactie achter