Algemeen Bedrijfsvoering

Schoonmaaktips voor een stralend bed & breakfast

B&B schoonmaak

De grote voorjaarsschoonmaak: heb jij nog een gouden tip?

Heb je ook de lentekriebels te pakken? Geen betere manier om het voorjaar in te luiden, dan door je bed & breakfast een grondige schoonmaakbeurt te geven. Zet de ramen open, de radio aan, stroop je mouwen op en boenen maar!

Frisse lucht in huis
Ons belangrijkste advies: voorkom chaos en pak kamer voor kamer aan! Zet alle ramen en deuren open en laat het eens goed doorwaaien. Vloerkleden zijn echte stofnesten, naar buiten ermee dus en – heerlijk ouderwets – de mattenklopper erop. Het matras wordt weer fris door het te stofzuigen en een matrascleaner te gebruiken. Er zijn ook bedrijven die matrassen professioneel reinigen. Typ in Google maar eens ‘matrascleaner’ of ‘matrasreiniger’ in. De gordijnen kunnen in de wasmachine of naar de stomerij.

Meubels naar buiten
Heb je de smaak al te pakken? Schuif alle meubels aan de kant of zet ze zelfs buiten. Nu heb je alle ruimte om de kamerdeuren te soppen en de vloeren te schrobben of te lakken. Haal alle kasten leeg, maak ze van binnen schoon en vervang eventueel zelfs het kastpapier. Vergeet niet om beschadigingen op de muren te repareren en vlekken te verwijderen. Als het nodig is, geef de muren dan een nieuw behang of een lik verf.

Korte metten met kalk
Dit is hét moment om de koelkast te ontdooien en schoon te maken. Etensresten in de magnetron of oven verwijder je makkelijker door van tevoren een bakje water mee te laten koken. Ook de badkamer en het toilet krijgen een grondige poetsbeurt met een antikalkmiddel. Schimmel op de muren haal je eventueel weg met een borstel en verdund bleekwater. Handige tip: schuur fijne krasjes op glaswerk weg door er met tandpasta overheen te wrijven.

Finishing touch
Als je deze klus echt grondig aanpakt, ben je er wel een paar dagen zoet mee. Maar hoe groot is de voldoening als alles weer brandschoon en netjes is! Voor je gasten is het ook heerlijk, logeren in een echt frisse ruimte. Geef je B&B nog extra glans met een paar nieuwe accessoires: fleurige kussens, een nieuw dekbedovertrek, een potje met bloembollen… Laat nu de lente maar komen!

Ramen wassen aan twee kanten tegelijk
Tot slot nog een schoonmaaktip van Heleen Janssen van Bed & Breakfast Jansbeek in Arnhem. Met een magnetische raamwasser kun je van binnenuit de ramen lappen. Je plaatst één helft van de raamwasser aan de buitenkant op het raam en de andere helft aan de binnenkant. De twee helften blijven – dwars door het glas heen – bij elkaar dankzij twee krachtige magneten. Handig: als je nu de binnenkant van het raam wast, was je tegelijkertijd de buitenkant. Google maar eens: ‘magnetische raamwasser’.

Op zoek naar de slimste schoonmaaktip
Heb jij ook nog een gouden schoonmaaktip? Deel ‘m met andere B&B-eigenaren in onze LinkedIn-discussiegroep!

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

4 Reacties

  • Nou Hartstikke leuk hoor,het voorjaar weer in de lucht.
    Lekker buiten weer plantjes zetten,en het tuinstel een grondige beurt geven.Leuk de tips voor het schoonmaken.Alleen wat er beschreven is doen wij elke week.deuren open,badkamer helemaal poetsen ,en bedden stofzuigen en keren.Ach ja alleen de kleden gaan niet elke week naar buiten.Wij vinden dat een B&B heel het jaar lekker moet ruiken.Het is niet meer zo als vroeger,het voorjaar in de lucht en alles eruit.Al moet ik zeggen dat dat ook wel gezellig was.Maar de tips zijn wel handig.Femmie Kortekaas B&B Hier is ’t Rotterdam.

  • Niets fijner dan een schoon B&B. Goeie tips, waar hopelijk de B&B die ik ga bezoeken zich ook aan houdt. Duimen maar dat ik in een schoon bed and breakfast terecht kom.

Laat een reactie achter