Marktcijfers

B&B’s zien sterke toename reserveringen in coronatijd

Bedandbreakfast.nl; B&B’s zien sterke toename reserveringen in coronatijd

Steeds meer Nederlanders zijn weer op zoek naar een Bed and Breakfast. Het platform Bedandbreakfast.nl zag het aantal reserveringsaanvragen in de tweede helft van april verdrievoudigen (165%), ten opzichte van de eerste helft van april.

Hectisch

Angelien Spijker is eigenaar van B&B De Pieper Horizon in Genemuiden en zag het tij plotseling keren. “Het regende annuleringen toen de coronacrisis uitbrak, maar de laatste tijd is er echt een enorme toename van het aantal reserveringen. Op een gegeven moment waren er zoveel aanvragen, dat ik echt opnieuw mijn weg moest vinden om alles in goede banen te leiden. Het was even heel hectisch en verwarrend, maar tegelijkertijd fijn om weer gasten te krijgen.”

Behoefte aan kleinschaligheid

Hoewel de coronacrisis nog niet voorbij is, merkt Hanny Arens van het platform Bedandbreakfast.nl dat de interesse naar B&B’s sterk toeneemt. “In de tweede helft van april is het aantal bezoekers op Bedandbreakfast.nl gestegen met maar liefst 114%, ten opzichte van de eerste helft van april. Het is goed te zien dat mensen weer zin hebben om leuke plannen te maken en eropuit willen. Daarbij zijn B&B’s op het platteland geliefd, net als kleinschalige accommodaties die geschikt zijn voor een zelfstandig verblijf. Die kleinschaligheid is precies waar mensen nu behoefte aan hebben.”

1,5-meter-economie

Voor B&B’s is een gunstige plek weggelegd in de 1,5-meter-economie, stelt Arens. “Dat kleinschalige karakter biedt juist volop mogelijkheden om te anticiperen op de richtlijnen van het RIVM. Bovendien beschikt 76% van de Nederlandse B&B’s over een eigen entree en privé sanitair. Zo’n 44% van de B&B’s heeft, naast een eigen entree en privé sanitair, ook een eigen keuken. Daarnaast vinden de geringe contactmomenten met de B&B-eigenaar plaats op 1,5 meter afstand, en het ontbijt wordt veelal voor het gastenverblijf klaargezet. B&B’s zijn daarmee zeer geschikt voor de zomervakantie of een weekendje weg.”

Alternatieve vakantie

Ook Spijker merkt dat haar B&B in trek is voor het zomerseizoen. “De reserveringen voor juni en juli komen nu weer binnen. We horen van veel mensen dat hun vakantie in het buitenland niet doorgaat en dat ze op zoek zijn naar een alternatief in Nederland. Bovendien boeken veel gasten nu een meerdaags verblijf. Bij vrijwel alle reserveringen worden de kleinschaligheid, privé faciliteiten en de landelijke ligging als pluspunten genoemd. Dat geeft mensen extra vertrouwen om te boeken.”

Mooie zomer

Het verloop van de coronacrisis laat zich moeilijk voorspellen. Spijker: “We durven voorzichtig positief te zijn en hopen dat een tweede golf zal uitblijven.” Arens beaamt dit en vult aan: “Gezondheid staat voorop. Als iedereen in Nederland zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM, dan wordt het een mooie zomer. In de nieuwe 1,5-meter-economie zie ik voor de B&B’s, vakantiehuizen en appartementen volop kansen, met name voor het binnenlands toerisme.”

Toename sitebezoekers Bedandbreakfast.eu t.o.v. eerste helft april.

B&B’s in Europa

De zon begint ook langzaam weer te schijnen voor B&B’s over de Nederlandse grens, aldus Arens. “De situatie verschilt per land. Op ons internationale platform Bedandbreakfast.eu, zien we vooral een toename van sitebezoekers uit landen waar de regels stap voor stap worden versoepeld. Zo is het aantal bezoekers uit Zwitserland met 50% gestegen, ten opzichte van de eerste helft van april. Maar de trend om dichtbij huis op vakantie te gaan, is ook hier duidelijk zichtbaar.”

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

7 Reacties

  • Leuk te horen, maar geldt niet voor Zeeland. Hier mag vanaf 1/5 slechts 15% vh aantal bedden open. Met 1 gastenkamer met 2 bedden is dit 0.3 en moeten we dus gesloten blijven. Hoezo kleinschaligheid is mooi ?

  • Bij mij zijn nog steeds afzeggingen. Zowel uit Nederland als buitenland. Wel te verklaren. Men komt voor de mooie stad ( amsterdam) cultuur, vertier etc. En alles is nog dicht. Niets te beleven dus, afwachten maar. De meeste afzeggingen hebben echter wel verplaatst naar eind dit jaar en begin volgend jaar.

  • Beste allemaal, voor al die collega’s waar de b&b verhuurd mag worden ben ik heel blij dat de aanvragen weer binnen stromen. Wij wonen in Zeeland en ondanks dat wij 1 kamer (van de 2) met eigen opgang hebben,kunnen wij deze kamer niet kunnen verhuren. Het zit nog steeds op slot hier, er kan 15% van de accommodatie worden verhuurd… echt jammer!

  • Neemt niet weg dat het lastig is om een tweepersoonskamer voor 15% te bezetten, zoals dat door de veiligheidsregio Zeeland wordt geëist!

  • Helaas kunnen wij bovenstaand bericht niet beamen. Zeeland is op slot gegaan voor toeristen tot 1 mei. Sinds vandaag is er een versoepeling waarbij we boekingen kunnen aannemen tot 15% van onze capaciteit. Dat betekent voor ons (4 personen capaciteit) dat we maar 1 persoon mogen ontvangen. Het ziet er sterk naar uit dat alleen de grote commerciele vakantieparken profijt gaan hebben van deze versoepeling en de B&B’s, die, naar ook blijkt uit bovenstaand artikel, juist zeer geschikt zijn voor de 1,5m economie, er volledig bij inschieten.
    Bij ons dus geen aanvragen maar nog steeds annuleringen omdat er niet veel mensen zijn die nu in hun eentje ertussen uit willen….

  • Goede middag, wij hebben uw stuk gelezen over de toename van reserveringen bij de B en B’s. Wij zijn een kleinschalige B en B vlak bij zee, net onder ‘t duin. Normaal in deze tijd redelijk druk. Zowel Nederlandse als Duitse gasten. De B en B ligt 300 mtr. Van strand en duin. Nu, in deze tijd, NIETS, alle reserveringen zijn geannuleerd en wij hebben geen aanvragen mogen ontvangen. Mogelijk dat het nog gaat gebeuren, maar wij zien dit somber. Met vriendelijke groet,

Laat een reactie achter