Wet- & Regelgeving

Voldoet jouw B&B aan de Rookmelderplicht?

Hangen er in jouw woning én B&B al rookmelders op iedere verdieping? Vanaf 1 juli is dit namelijk verplicht. Bedandbreakfast.nl informeert je graag over deze wetswijziging. Je leest waar een rookmelder aan moet voldoen en hoe je hem ophangt, lees snel verder.

Wetswijziging

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping van je woning, en daarmee ook je B&B, een rookmelder te hangen. Ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, moet een rookmelder aanwezig zijn. Beschik je over een zolder of kelder die alleen gebruikt wordt als berging of voor het drogen van de was, dan is een rookmelder niet nodig. Met deze nieuwe wetswijziging hoopt de overheid het aantal woningbranden met een slechte afloop, te verminderen.

Instructies

De rijksoverheid geeft een aantal tips voor het gebruik van een rookmelder. Zo adviseert zij om een rookmelder niet op te hangen in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Met het volgen van onderstaande richtlijnen kun je een goede inschatting maken waar de rookmelder moet hangen in jouw B&B:

  • Bij voorkeur in de hal
  • Aan het plafond
  • Op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek
  • Op minimaal 30 centimeter van een lamp

Eisen rookmelder

Er zijn verschillende soorten rookmelders te koop. Echter is het wel belangrijk om rekening te houden met de keurmerken waaraan zo’n rookmelder moet voldoen. Houd er rekening mee dat je rookmelder voorzien is van het EN14604-keurmerk en dat het een CE-markering heeft. Wist je ook dat een rookmelder een houdbaarheidsdatum van 10 jaar heeft? Dit staat los van de levensduur van de batterij, maar gaat echt om de rookmelder zelf. Door ophoping van onder andere stof, neemt de betrouwbaarheid van de rookmelder af.

Is mijn B&B nu veilig genoeg?

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft in samenwerking met de Brandweer het platform ‘Rookmelders.nl’ opgezet. Hier kun je via de Rookmelderwijzer testen hoeveel rookmelders jij nodig hebt. Voor een volledig advies omtrent brandveiligheid is het raadzaam om ook de gemeente te raadplegen. De wet- en regelgeving met betrekking tot brandpreventie en B&B’s, kan per gemeente verschillen.

Check Rookmelders.nl

Deel dit bericht:

Over de auteur

Eelke Berkvens

Manager Customer Service bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter