Wet- & Regelgeving

Wet Toeristische Verhuur officieel ingetreden

Bedandbreakfast.nl; Wet Toeristische Verhuur officieel ingetreden

Sinds 1 januari 2021 is de wet Toeristische Verhuur officieel van kracht gegaan. De nieuwe wet is ingevoerd om de overlast rondom de vakantieverhuur in de grote steden terug te dringen. Bekijk welke gevolgen dit voor jou als B&B-eigenaar heeft.

Overlast terugdringen

De wet Toeristische Verhuur is erop gericht om de overlast rondom de verhuur van woningen een halt toe te roepen, en de schaarste op de woningmarkt terug te dringen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de illegale verhuur van sociale huurwoningen, of vastgoedinvesteerders die huizen opkopen voor de vakantieverhuur. Maar denk ook aan feestende toeristen die het leefklimaat in de buurt verstoren, of verhuurders die geen toeristenbelasting afdragen.

Wet Toeristische Verhuur

Met de wet Toeristische Verhuur worden een registratieplicht, nachtencriterium met eventueel een meldplicht per verhuring en vergunningplicht voor de verhuur aan toeristen mogelijk gemaakt. Per gemeente kan er een combinatie worden gemaakt van deze maatregelen, om meer inzicht te krijgen in de vakantieverhuur en de daarbij behorende wet- en regelgeving te kunnen handhaven. De gemeente moet de toegepaste maatregelen wel kunnen onderbouwen en kan dus niet zomaar regels gaan stellen.

Verschil vakantieverhuur en B&B

De scheidingslijn tussen vakantieverhuur en B&B’s lijkt soms dun, maar er is wel degelijk een verschil. Bij vakantieverhuur verhuren huiseigenaren hun complete woning aan toeristen, terwijl B&B-eigenaren slechts een deel van hun woning verhuren én er gelijktijdig wonen. Vanwege de wet Toeristische Verhuur dien je mogelijk ook als B&B-eigenaar aan een registratieplicht te voldoen, maar dat verschilt per gemeente.

Gemeenten met Registratieplicht

De registratieplicht geldt onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Alle overige gemeenten staan vermeld in het Registratiesysteem Toeristische Verhuur en bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties. Is je accommodatie in één van de betreffende gemeenten gevestigd? Dan dien je via de gemeente een registratienummer aan te vragen. Dit nummer moet vervolgens zichtbaar zijn op alle online platforms waarop je adverteert met je B&B.

Registratienummer invoeren

Met de officiële intreding van de wet Toeristische Verhuur, kun je als B&B-eigenaar eenvoudig je registratienummer invoeren op Bedandbreakfast.nl en Bedandbreakfast.eu. Voer het nummer in via de eigenarenservice bij ‘Contactinformatie’ en sla je gegevens op. Het registratienummer is daarna direct zichtbaar bij de contactgegevens op je presentatiepagina.

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

6 Reacties

 • Beste meneer,
  Als je zelf de benedenverdieping hebt als woning en boven de benb kamers, dus trap op na voordeur of deur links na voordeur, is dit dan gescheiden , in de zin van de wet?
  Onze ingangen zijn beveiligd met een slot. Boven ook natuurlijk.

  • Dag Ingrid,

   Onder een eigen ingang voor B&B-gasten wordt over het algemeen verstaan: een eigen entree die niet door de B&B-eigenaar gebruikt wordt. Wanneer de voordeur door zowel de eigenaar als de gast wordt gebruikt, is er dus in feite sprake van een gezamenlijke entree. Mogelijk ziet de gemeente waarin je B&B is gevestigd dit anders, daarom is het altijd goed om met hen hierover contact op te nemen.

  • Dag Andrea,

   Voor het aanvragen van het registratienummer in de gemeente Zandvoort, dien je in te loggen met DigiD of met eHerkenning. Het ligt er maar net aan wat je zelf prettig vindt om te gebruiken of wat tot je mogelijkheden behoort. DigiD gebruik je bijvoorbeeld ook bij de belastingaangifte. Als je er niet uitkomt met de aanvraag van het registratienummer, is het raadzaam om contact op te nemen met de gemeente.

Laat een reactie achter