Algemeen

B&B-recensent: ‘Bed & breakfasts leggen de lat hoog’

Bed & breakfast recencent Pierre Darge

Bij veel bed & breakfasts krijg je alleen het beste van het beste, volgens de Vlaamse B&B-recensent Pierre Darge.

“Een B&B uitbaten is meer dan een job, het is een roeping. Dat is de grote meerwaarde van een B&B.” Dit zei de Vlaamse journalist Pierre Darge zondag tijdens B&B Expo in Brussel. Darge schrijft al tien jaar recensies over bed & breakfasts in België.

Tijd maken voor gasten
Waarom gaan mensen naar een B&B, in plaats van naar een hotel? Het is een vraag die Darge al vaak is gesteld. Hij beantwoordt de vraag met een simpel voorbeeld. “Een hotelier koopt zijn sinaasappelsap in bij de groothandel, een B&B-eigenaar perst de sinaasappels zelf uit. Een hotelier maakt daar geen tijd voor, een goede B&B-gastheer of -vrouw wel. Dat is het grote verschil.”

Een B&B runnen is méér dan een job, zegt hij. “Het is een roeping. Want als je de omzet deelt door de uren die een B&B-eigenaar erin stopt, dan verdient hij er weinig aan. Die roeping van de uitbater is de grote meerwaarde van een bed & breakfast.”

Gastvrijheid en flexibiliteit
Die gedrevenheid uit zich in gastvrijheid, flexibiliteit en een uitstekende service. “Open blijven tot elf uur ’s avonds en alweer open zijn vanaf zes uur ’s ochtends. Twee kranten bij het ontbijt. En ik heb het nog niet meegemaakt dat ik bij een B&B moest betalen voor een Wifi-verbinding.”

Typisch ook voor de betere B&B is de uitstekende kwaliteit, vervolgt de journalist. “Je krijgt van alles het beste. Geen gewoon bed maar een Auping- of Hästings; alleen de beste materialen zijn goed genoeg. Vlaamse B&B-houders zijn perfectionistisch en ze hebben de norm ongelooflijk hoog gelegd.” Ook Nederland telt veel B&B’s die qua luxe en comfort kunnen concurreren met de beste vijfsterrenhotels. Zoals deze accommodaties met vijf tulpen op Bedandbreakfast.nl.

Een unieke beleving
Heel belangrijk is de unieke beleving die een bed & breakfast biedt, meent Darge. Een kijkje in het leven van de gastfamilie, dieren voederen op de boerderij, met de eigenaar een ritje door de omgeving maken. “Wat mensen zoeken is authenticiteit, echtheid, een persoonlijke touch, en dat vind je nog bij B&B’s.”

Hij noemt een paar voorbeelden: “Een perfect gerestaureerd negentiende-eeuws herenhuis, klassiek ingericht maar met mooie, moderne snit. Of een oude hoeve, waar je binnen wordt verrast door een minimalistische Zen-inrichting. Wat me ook is bijgebleven, was die keer dat ik aardbeien recht uit de tuin bij het ontbijt kreeg. Dat is echte meerwaarde; authenticiteit die je bij een hotel niet vindt.”

Lees ook: Raakt de B&B-markt oververzadigd?

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter