Buma/Stemra en Videma

Bed & breakfast is geen horeca!

B&B horeca

Bed & breakfast-accommodaties zijn geen horecabedrijven.

Bed & breakfasts worden door diverse instanties wel eens als ‘horeca’ gezien. Een groot misverstand dat onder B&B-eigenaren leidt tot frustraties, hoge kosten en administratieve lasten. De B&B-branche behoort namelijk tot de sector van verblijfsrecreatie!

Horeca is een samenvoeging van de eerste letters van HOtel, REstaurant en CAfe. Instanties als het Bedrijfschap Horeca en Catering, Buma/Stemra en Sena merken bed & breakfasts graag aan als horecabedrijven. Zij hebben daarbij een financieel motief want zij zien dat het aantal B&B’s de afgelopen jaren sterk gegroeid is. Ook gemeenten maken zich hier nog weleens schuldig aan. Het gevolg is dat B&B-eigenaren worden geconfronteerd met absurd hoge facturen, vergunningen en lidmaatschappen waar ze helemaal niet op zitten te wachten.

Bezwaar aantekenen
Het Platform Bed & Breakfast Nederland, waarin alle landelijk opererende B&B-organisaties deelnemen, lobbyt onvermoeibaar om deze situatie te veranderen. We vragen B&B-eigenaren om mee te strijden! Is jouw B&B door een instantie gecategoriseerd als horecabedrijf en wil je daartegen bezwaar aantekenen, dan kun je de volgende argumenten gebruiken:

  • Een bed & breakfast is geen HoReCa (lees: Hotel, Restaurant, Café) maar behoort tot de sector van verblijfsrecreatie.
  • Een B&B is kleinschalig en wat betreft vorm, activiteit, omvang en schaalgrootte niet vergelijkbaar met een horecaonderneming.
  • Een B&B is gevestigd in een woonbestemming waar de eigenaar zelf ook woont: een hotel, restaurant en café hebben meestal een horecabestemming.
  • Een B&B is niet openbaar, je kunt niet zomaar binnenlopen en moet altijd van te voren reserveren.
  • Een bed & breakfast speelt een veel kleinere rol in het economisch verkeer dan een horecaonderneming.
  • Een B&B is een aan huis gebonden beroep en bedrijf. Het hoofddoel van het pand is wonen (woonbestemming), de nevenactiviteit is ‘het verstrekken van logies’. Er is een groot verschil met een pension of hotel, die als hoofddoel hebben ‘het verstrekken van logies’ en als nevenactiviteiten ‘het verstrekken van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse’ (horecabestemming).
  • Een bed & breakfast biedt vaak geen volledig inkomen. De activiteit is een bijverdienste.

Goede voorbeelden
Gelukkig zijn er ook overheden en instanties die bed & breakfast wél indelen in de juiste
categorie. Neem Antwoordvoorbedrijven.nl, de informatiewebsite van het ministerie van
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Informatie voor B&B’s is hier ondergebracht bij de branche ‘Horeca, recreatie en catering’ en vervolgens in de categorie ‘dag- en verblijfsrecreatie’.

Bij de Kamer van Koophandel valt bed & breakfast níet onder de categorie ‘Hotel – restaurant’. In plaats daarvan vinden we B&B terug in de categorie ‘Vakantieverblijven’, ‘Overige logies’.

Nieuw tarief voor verblijfsrecreatie
Platform Bed & Breakfast Nederland blijft protesteren tegen de verplichte inschrijving van B&B’s bij het Bedrijfsschap Horeca en Catering. Tevens vragen wij Buma/Stemra en Sena om de B&B’s in de juiste categorie in te delen en het juiste bedrag in rekening te brengen.

Lees ook de blogberichten ‘B&B’s schrikken van hoge factuur Buma/Stemra’ en ‘Bed & breakfast aanmelden bij Buma/Stemra en Sena’

Over de auteur

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

2 Reacties

  • Dit komt mede omdat een heel aantal (grote) hotels zich tegenwoordig ook B&B noemen. Ook op de Bedandbreakfast site staan diverse hotels. Dit maakt het uiteraard voor de wet- en regelgevers en onze gasten ook niet makkelijker. Door zelf hotels te promoten op B&B site wordt de verwarring en onduidelijkheid alleen maar groter.

Laat een reactie achter