Buma/Stemra en Videma

Hoge kosten voor B&B’s door Videma, Buma/Stemra en Sena

Buma/Stemra, Sena. Videma B&B

Als je tv in je B&B hebt, heb je daar licenties voor nodig volgens Sena, Buma/Stemra en Videma.

Als je radio en tv aanbiedt aan de gasten in je B&B, dan krijg je daarvoor mogelijk een factuur van de auteursrechtenorganisaties Videma, Buma/Stemra en Sena. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen. We zochten het voor je uit.

Muziek / tv in gezamenlijke ruimte voor gasten
Het duurst zijn de licenties voor muziek / tv in een gezamenlijke ruimte voor gasten, zoals een ontbijtruimte. De grootte van je bed and breakfast is hierbij bepalend. Buma/Stemra hanteert een instapstaffel t/m 30 m² oppervlakte van de gezamenlijke ruimte. Sena hanteert de aloude 2 kamers / 5 bedden-norm. Blijft jouw B&B onder deze limieten, dan gelden de volgende tarieven:

tarieven_bb_auteursrechten
* Boete: Buma/Stemra, Sena en Videma rekenen een toeslag van 33,3 %  als je niet binnen 30 dagen je factuur betaalt, of als achteraf nog een licentie moet worden gekocht (bijvoorbeeld bij de controleur). 

Let op: Sena hanteert voor B&B’s tot en met 2 kamers en/ of 5 bedden het lagere tarief voor club- en buurthuizen à € 144,28. Dit tarief is niet opgenomen in de licentiecalculator op Mijnlicentie.nl. Als je gebruik wilt maken van dit tarief, moet je bellen met Mijnlicentie.nl (023-7997405) of mailen naar service@mijnlicentie.nl. Er wordt dan een licentie voor je op maat gemaakt.

Is je ontbijtruimte groter dan 30 m², dan betaal je aan Buma/Stemra maar liefst € 339,67 per jaar voor muziek / tv in een gezamenlijke ruimte. Heb je meer dan 2 kamers en/of 5 bedden, dan rekent Sena zelfs € 511,28 per jaar.

Doorgifte van muziek / tv naar individuele gastenkamers
Er zijn ook licenties voor het mogen aanbieden van radio / tv in een individuele gastenkamer. Buma/Stemra en Sena hanteren hierbij een instapstaffel tot en met 50 kamers. Videma rekent een bedrag per kamer.

tarieven_bb_auteursrechten3

De totale jaarvergoeding wordt gecorrigeerd met het aantal maanden dat je B&B daadwerkelijk open is en er gasten bij je kunnen verblijven.

Voorbeeld: B&B met 1 ontbijtruimte, 2 gastenkamers
Stel: je hebt twee gastenkamers met een tv en een ontbijtruimte kleiner dan 30 m² met een computer. Dan rekenen Buma/Stemra, Sena en Videma de volgende kosten voor licenties:

 • Buma ontbijtruimte: € 53,11
 • Buma doorzendrecht 2 kamers: € 71,91
 • Sena ontbijtruimte: € 144,28
 • Sena doorzendrecht 2 kamers: € 49,37
 • Videma ontbijtruimte: € 150,86
 • Videma doorzendrecht 2 kamers: € 59,82

In totaal kom je voor je licenties dan uit op een bedrag van € 529,35 exclusief btw per jaar. Ben je bijvoorbeeld slechts 9 maanden open, dan betaal je 9 / 12 x € 529,35 = € 397,02.

Geld besparen
Zijn deze bedragen je echt te gortig maar heb je toch graag muziek in je B&B, dan kun je ook kiezen voor rechtenvrije muziek. Dit is muziek waarvan de auteur meer dan zeventig jaar geleden is overleden en waarop geen auteursrechten meer rusten. Denk bijvoorbeeld aan klassieke muziek. Let op: er kunnen andere rechten gelden, zoals ‘naburig recht’ en auteursrecht op een bewerking van een muziekstuk.

Brief Stichting Bed & Breakfast Nederland aan Sena en Buma/Stemra
In een brief aan de besturen van Buma/Stemra en Sena protesteert Stichting Bed & Breakfast Nederland tegen de staffel van 1 t/m 50 kamers voor doorgifte van muziek naar individuele kamers:

“Stichting Bed & Breakfast Nederland en haar aangeslotenen vragen u om de kleinschaligheid van de logiesvorm bed & breakfast in overweging te nemen en een aangepast licentietarief in te voeren. Een nieuwe staffel voor kleinschalige logiesaccommodaties tot en met 7 kamers zou passend zijn”.

De brief is verstuurd op 31 maart 2015, je kunt deze hier lezen. Tevens heeft Stichting Bed & Breakfast Nederland een melding gedaan bij het Meldpunt Regelgeving over de staffel van 1 t/m 50 kamers en het feit dat deze geen rekening houdt met het kleinschalige karakter van B&B’s. Wij zijn inmiddels in gesprek met Sena.

Klachten over je factuur
Neem voor vragen en klachten over ontvangen facturen contact op met:

 • Videma tel: 0183-583 000, e-mail info@videma.nl
 • Buma/Stemra, tel: 023-799 7999, e-mail info@bumastemra.nl
 • Sena: tel: 035-625 1700, e-mail sena@sena.nl

Je kunt ook een klacht indienen bij de Geschillencommissie Auteursrechten. Wel geldt de eis dat je eerst de klachtenprocedure van de betreffende auteursrechtenorganisatie hebt doorlopen. Ook moet je klachtengeld betalen, dit krijg je terug als je in het gelijk wordt gesteld.

Update 30-03-2017
Videma komt de Nederlandse B&B-eigenaren die een licentie hebben afgesloten bij Videma tegemoet. Vanaf 1 januari 2018 profiteren B&B’s die adverteren op Bedandbreakfast.nl en die via deze site aan Videma aangeven in aanmerking te willen komen voor een licentie, van een korting van 7% op de licentievergoeding. 

Update november 2020
Per 1 januari 2021 vervalt de kortingsregeling die B&B’s via Bedandbreakfast.nl kunnen aanvragen, voor de doorgifte van televisiebeelden naar het gastenverblijf. De kortingsregeling is eenzijdig beëindigd door Videma. Lees meer in dit artikel: Kortingsregeling Videma vervalt voor B&B’s

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

6 Reacties

 • VRAAGJE, wat als ik alleen een tv op de kamers heb ( dus geen radio ) en wifi aanbied aan wie moet ik dan allemaal betalen.

 • Onvoorstelbaar!!! Voornamelijk voor ons eigen plezier stellen wij onze enige logeerkamer ter beschikking aan mensen die voor € 35 (één persoon) of € 55 (twee personen) een nachtje willen doorbrengen. Voor het overvloedige ontbijt maken de gasten gebruik van onze eigen woonkamer. En als ze ’s avonds wat vroeg zijn, kunnen ze in ONZE woonkamer rustig een uurtje naar ONZE tv kijken. En daarvoor moeten wij dan rechten betalen? B&B, doe hier wat aan!! Als Videma dit doorzet, dan stoppen wij per direct. Rik Laernoes en Adriaan Rodenburg, Haringhuizen (bij Schagen)

 • Ik snap het niet helemaal
  Bijv.: Je hebt alleen gasten in het weekenden dat zijn dus max. bijv. 2 nachten Moet je dan voor een heel jaar betalen?
  Ik heb digitenne en geef de tv van mijn slaapkamer aan de gasten die tv willen kijken dus ik kan niet zeggen hoe vaak en wanneer iemand tv kijkt
  Ik heb alleen tv moet je dan ook aan buma/stemra betalen?

  • Buma/Stemra, Sena en Videma facturen naar gelang het aantal maanden dat jouw B&B geopend is per jaar. Is je bed & breakfast het gehele jaar geopend (ook al is het enkel in de weekends) dan betaal je dus helaas voor het hele jaar. Jouw specifieke vragen kun je beter stellen aan de organisaties zelf:

   Videma tel: 0183-583 000, e-mail info@videma.nl
   Buma/Stemra, tel: 023-799 7999, e-mail info@bumastemra.nl
   Sena: tel: 035-625 1700, e-mail sena@sena.nl

Laat een reactie achter