Bedrijfsvoering

Kortingsregeling Videma vervalt voor B&B’s

Bedandbreakfast.nl; Kortingsregeling Videma vervalt voor B&B’s

Per 1 januari 2021 vervalt de kortingsregeling die B&B’s via Bedandbreakfast.nl konden aanvragen, voor de doorgifte van televisiebeelden naar het gastenverblijf. De kortingsregeling is eenzijdig beëindigd door Videma. Lees hier wat dit voor jou als B&B-eigenaar betekent.

Kortingsregeling vervalt

Sinds 1 januari 2018 konden B&B-eigenaren met een vermelding op Bedandbreakfast.nl, gebruikmaken van een korting van 7% op de licentievergoeding. De kortingsregeling was ontstaan nadat Bedandbreakfast.eu B.V. en Stichting Videma tot een schikking waren gekomen inzake een geschil. De kortingsregeling loopt tot 1 januari 2021. B&B-houders die gebruikmaken van de korting, worden door Videma op de hoogte gesteld van de beëindiging van de regeling.

Tarieven

Voor meer informatie over de (nieuwe) tarieven, is het raadzaam om contact op te nemen met Videma via 0183 – 583 000. Mogelijk zet je vraagtekens bij de werkwijze van deze stichting. Zij beroept zich op het gat in het auteursrecht en laat brancheorganisaties het geld ophalen bij aangesloten ondernemers. Daarbij nam Videma in het verleden de wet- en regelgeving zelf ook niet zo nauw, waarvoor zij al enkele malen op de vingers is getikt. Als B&B-houder heb je overigens altijd de keuze om je overeenkomst met Videma op te zeggen. Bied bijvoorbeeld geen tv meer aan, of ga op zoek naar alternatieven.

Alternatieven

Videma verkoopt namens makers van tv-programma’s, licenties voor het vertonen van tv buiten de familie- of vriendenkring. Het gaat dus om zakelijk tv-gebruik. Daarbij draait het om doorgifte en groepsvertoning van alle programma’s die worden uitgezonden op de Nederlandse tv-kanalen. Buitenlandse zenders en betaalkanalen als FOX Sports en Ziggo Sport zijn hiervan uitgesloten. Je kunt dus overwegen om geen standaard zenderpakket aan te bieden op de (smart)tv, maar enkel apps van streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Videoland, waar de gast met zijn eigen account op kan inloggen.

Streamen

Door de smart-tv op de gastenkamer te voorzien van apps van diverse streamingdiensten, kunnen je gasten eenvoudig inloggen op hun persoonlijke account en hun favoriete film of serie kijken. Doordat gasten gebruikmaken van hun eigen account bij de betreffende streamingdienst, is er sprake van ‘thuisvervangend’ gebruik. Daarnaast kunnen gasten ook hun smartphone, tablet of laptop (via hun eigen mobiele netwerk) koppelen aan de smart-tv. Vervolgens kunnen zij met apps als Ziggo Go en iTV van KPN, dezelfde tv-zenders als thuis bekijken, door deze zogezegd te streamen naar de smart-tv in de gastenkamer.

Betalen naar gebruik

Strikt genomen, betalen gasten zelf voor een abonnement bij de diverse streamingdiensten, waarbij de streamingdiensten op hun beurt weer aan de rechthebbenden betalen. Bovendien is het bij Netflix ook toegestaan om als B&B-eigenaar een premium account af te nemen en de tv’s in de gastenkamers te voorzien van een gastaccount, blijkt uit navraag bij deze streamingdienst. Betalen naar gebruik is eerlijker dan de tarieven die Videma ieder jaar bedenkt voor hotels en B&B’s. Daarbij heeft Bedandbreakfast.eu B.V. het altijd zeer willekeurig gevonden dat hotels 19,5% korting krijgen op de licentievergoeding en B&B’s slechts 7%.

Op tijd opzeggen

Vanaf 2021 krijgen hotels die zijn aangesloten bij KHN 9,3% korting, terwijl B&B’s geen korting meer krijgen. Daarnaast komt de kortingsregeling voor recreatiebedrijven die zijn aangesloten bij de Recron, ook te vervallen. Wellicht is dit hét moment om op zoek te gaan naar goede alternatieven. Let op: als je je licentie wilt opzeggen, doe dit dat schriftelijk per aangetekende post. Er geldt een opzegtermijn van één maand voordat de licentie afloopt. Als je licentie eindigt op 1 januari 2021, dan dient je verzoek tot beëindiging uiterlijk vóór 1 december 2020 bij Videma binnen te zijn.

Deel dit artikel:

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

Laat een reactie achter