Buma/Stemra en Videma

Brief aan Sena en Buma/Stemra over tarieven voor B&B’s

Bed en breakfast en Videma

Stichting Bed & Breakfast Nederland heeft op 31 maart 2015 een brief gestuurd aan de besturen van auteursrechtenorganisaties Buma/Stemra en Sena. De brief betreft de tarieven die deze organisaties voor licenties hanteren voor B&B’s. Dit is de volledige tekst van de brief:

Geacht bestuur,

Namens B&B-accommodaties aangesloten bij Stichting Bed & Breakfast Nederland wil ik de licentie voor doorgifte van muziek naar hotelkamers/bungalows aan de orde stellen. U hanteert deze licentie ook voor kleinschalige bed & breakfasts. Daartegen maken wij bezwaar. Ons bezwaar is tweeledig:

1) Bed & breakfast valt niet onder HoReCa (Hotel, Restaurant, Cafe) maar behoort tot de sector van verblijfsrecreatie. Een B&B is een aan huis gebonden beroep en bedrijf. Het hoofddoel van het pand is wonen, de nevenactiviteit is het verstrekken van logies. Bij een hotel of bungalowpark is logiesverstrekking juist de hoofdactiviteit. Een bed & breakfast is wat betreft vorm, activiteit en schaalgrootte niet vergelijkbaar met een horecaonderneming.

2) Gemiddeld heeft een bed & breakfast in Nederland 2,5 gastenkamers. Buma/Stemra en Sena hanteren voor de licenties voor doorgifte van muziek naar hotelkamers/bungalows een eerste staffel van 1 t/m 50 kamers. Hierdoor betaalt een kleinschalig bed & breakfast evenveel voor een licentie als een middelgroot hotel met 50 kamers. Dit staat niet in verhouding tot de bovengenoemde verschillen in vorm, activiteit en schaalgrootte.

Stichting Bed & Breakfast Nederland en haar aangeslotenen vragen u om de kleinschaligheid van de logiesvorm bed & breakfast in overweging te nemen en een aangepast licentietarief in te voeren. Een nieuwe staffel voor kleinschalige logiesaccommodaties tot en met 7 kamers zou passend zijn. In afwachting van uw antwoord verblijf ik,

Hoogachtend,

Hanny Arens

Bestuursvoorzitter Stichting Bed & Breakfast Nederland

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

Laat een reactie achter