Wet- & Regelgeving

B&B-branche juicht opheffen Bedrijfschap Horeca toe

Einde Bedrijfschap Horeca

Het regeerakkoord zet een streep door het Bedrijfschap Horeca.

Het Bedrijfschap Horeca en Catering wordt opgeheven. Goed nieuws dus voor de B&B’s met meer dan twee kamers en vijf bedden. Dit betekent het einde van de verplichte registratie bij het bedrijfschap én de jaarlijkse heffing die daarbij hoort.

Alle product- en bedrijfschappen, dus ook het Bedrijfschap Horeca en Catering, worden opgeheven. Dit staat in het regeerakkoord van VVD en PvdA. Publieke taken die nu binnen de publiekrechtelijke organisatie worden uitgevoerd, worden vanaf 2014 ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.

Reactie Platform Bed & Breakfast Nederland
Het Platform Bed & Breakfast Nederland juicht de beslissing van de nieuwe VVD-PvdA coalitie toe. “Wij hebben ons jaren lang verzet tegen de verplichte financiële bijdrage van bed en breakfasts aan het Bedrijfschap Horeca en Catering, de Nederlandse Hotelclassificatie en het sociaal fonds voor de horeca. Dat we nu ten langen leste gelijk krijgen van de politiek, geeft veel voldoening”, zegt  Hanny Hoedemaker, voorzitter van Platform Bed & Breakfast Nederland en oprichter van Bedandbreakfast.nl.

“Het is geweldig nieuws voor de bijna 6.000 Nederlandse bed en breakfasts die tot de sector van verblijfsrecreatie behoren – en nadrukkelijk niet tot de sector van horecabedrijven. Het betekent een vermindering van de financiële en administratieve lasten voor B&B’s. Maar ook de HoReCa ondernemingen (lees: hotels, restaurants en cafés) profiteren van deze lastenverlichting!”

Het Platform Bed & Breakfast Nederland bestaat uit vertegenwoordigers van landelijk opererende bed & breakfast-organisaties: Bed & Breakfast Nederland, Hoevelogies Nederland, Karakteristiek Bed & Breakfast de Pronkkamer, Erfgoed Logies Nederland en LTO Nederland.

Minder financiële en administratieve lasten
Bed & breakfasts met meer dan twee kamers en vanaf vijf bedden moeten per jaar een verplichte heffing betalen voor de diensten van het Bedrijfschap Horeca en Catering. Helaas hebben ze niets aan die diensten omdat het bedrijfschap – de naam zegt het al – zich op horecabedrijven richt. Bovendien moeten de B&B’s meebetalen aan de Nederlandse Hotelclassificatie terwijl dit systeem niet geschikt is voor bed & breakfasts. In totaal betaalt een B&B-ondernemer door deze regelgeving per jaar bijna honderd euro aan nodeloze heffingen.

Verouderde norm
Ander pijnpunt is de 2 kamers 5 bedden-inschrijfnorm. Dit is een sterk verouderde norm: ze werd in 1954 gehanteerd als ondergrens voor inschrijving bij het bedrijfschap. Tegenwoordig wordt de norm ten onrechte gehanteerd als bovengrens voor kleinschaligheid van een bed & breakfast. Het gebruik van de norm zorgt voor een verkeerde interpretatie van het begrip bed en breakfast, belemmert de markt en werkt buitenproportionele regelgeving in de hand.

Geen wonder dus dat er in de B&B-branche steeds veel verzet is geweest tegen het bedrijfschap. En ook daarbuiten. Ook de brancheorganisatie voor recreatieondernemers Recron maakte in 2003 bezwaar tegen de verplichte inschrijving van recreatieondernemers.

Debat in Tweede Kamer
Hoe gaat het nu verder? Het regeerakkoord is al goedgekeurd door de fracties van VVD en PvdA. De Tweede Kamer debatteert er vandaag over. Na het aanwijzen van de ministers wordt het kabinet beëdigd en kan Rutte II gaan regeren. Wij hopen dat het plan om definitief een streep te zetten door de product- en bedrijfschappen, ongeschonden door de Tweede Kamer komt!

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

14 Reacties

  • Dit had ik niet verwacht. Meestal zijn dit soort zelfonderhoudende organisaties te sterk om afgebroken te worden.
    Ik heb een zeilcharterschip dat ik in de winter verhuur omdat mijn zomeromzet te weinig is om van te leven. Ik werd aggessief benaderd door het bedrijfsschap. Ook steeds bedreigingen over de boetes die er zouden volgen als ik het diploma sociale hygiene niet zou hebben. Cursuskosten ruim 300 euro voor een middagje. Geldwolven deze organisatie!

  • Dat is goed nieuws. Een goede volgende stap zou zijn om de heffing van Buma Stemra eens tegen het licht aan te houden. Als ik tijdens het ontbijt een half uurtje achtergrondmuziek zou willen laten horen, zou me dat ruim 800 euro kosten. Hetzelfde als een cafe dat 24 per dag muziek laten horen . . . Ook niet echt in verhouding toch?

  • Wij hebben altijd betaald. Vind het ook wel juist, wij zijn toch ook horeca!
    Maar vinden het wel fijn dat het nu niet meer hoeft!

  • Gelukkig!!! Wij kregen onlangs nog bericht van hen dat wij ons moesten inschrijven, ook mede doordat ons aantal bedden 5 is geworden (oktober geloof) met de daarbij horende betaling. Gelukkig ontvingen wij na aanmelding een 0,- euro nota, zeker vanwege het nieuwe regeerakkoord. Ik ga nu per brief vragen ons uit hun bestand te schrijven met gebruik name van de hierboven vermelde informatie. Toch nog 1 lichtpuntje aan dit nieuwe kabinet……

  • Vandaag (3 januari 2013) kreeg ik de inschrijving van het Bedrijfschap Horeca en Catering binnen. Wij zijn per februari 2012 gestart. Ik belde direct met de vraag of het niet zo was dat de B&B ontzien werden. NEE! Was het antwoord. Naar hun weten was het nog steeds noodzakelijk om vanaf 2 kamer/5 bedden je in te schrijven. Wij zouden een factuur krijgen in februari van €42,- basiskosten en €38,- per jaar (omdat we 5 kamers hebben)

    Ik wees hen op het regeer akkoord maar hen was niets bekend. Kunnen jullie aangeven of er al bekend is dat deze verplichte inschrijving inderdaad is afgeschaft?

  • Ik ontving afgelopen weken diverse mails en facturen van het Bedrijfschap Horeca , want ik lees nu pas dat deze zou zijn opgeheven. Niet dus? In ieder geval een brief volgens het B&B.nl model toegestuurd aan het Bedrijfschap, want mijn B&B hoort gezien de kleinschaligheid al helemaal niet tot de doelgroep (minder dan 5 bedden). Kan er nog een reactie komen van B&B.nl als duidelijk is of dit Bedrijfschap nog bestaat of niet?

  • Goedenmiddag,
    Weet u of er verder al iets bekend is? Vandaag kreeg ik dus weer de nota voor 2013 van 80,00 euro. Zou dit dan eindelijk de laatste zijn?
    Met vriendelijke groeten,
    Manja Smit

  • Tot op heden moeten we helaas nog steeds betalen voor deze nutteloze ‘dienstverlening’. Gisteren nog met Bedrijfschap Horeca en Catering gebeld na wederom een factuur ontvangen te hebben, maar tot op heden blijven ze er bij dat we de wetgeving moeten respecteren oftewel…gewoon betalen voor niets! Erg frustrerend.

  • Beste Manja en Lucienne,
    Helaas, in 2013 worden nog rekeningen verstuurd vanuit het Bedrijfschap Horeca. Het goede nieuws is dat dit de laatste keer is dat je de rekening ontvangt. Op de site van het Bedrijfschap is te lezen dat het lidmaatschap vanaf volgend jaar vrijwillig is.

  • Eindelijk. 15 jaar alles netjes betaald
    Wat krijg/kreeg je er voor terug: Elke week een dikke envelloppe met of je maar even een van de de cursusen wil doen.(naar de oud papier bak )(papierverkwisting in deze internet tijd)
    Wij zijn alcohol vrij.
    Waar is dan al dat geld aan besteed?
    In ieder geval niet aans ons met hulp.
    Misschien iets meer voor de moderne tijd. Net zoals vakbond.
    Betalend leden krijgen hulp en niet betalende leden niet. Een vrijwillige vorm van een bondsledental
    misschien wel dan met een verplichte aanmelding.
    Een andere vorm is alle miet commerciele -vaak gesubsidieerde- horeca in schuern, cantines, buurthuizen
    etc
    zij zijn een grote luis in de pels van een vaak hartwerkende horecaman en veroorzaken een gesubsidieerde ongelijkheid in bestaansrecht.
    Daar is ook alle jaren niets aan gedaan, alleen maar aangewakkerd

Laat een reactie achter