Social media

Facebook-snelcursus deel 2: berichten en foto’s plaatsen

Berichten op je Facebook pagina

Heb je een Facebook-pagina gemaakt? Tijd om wat berichten op je tijdlijn te plaatsen.

In het eerste deel van deze Facebook-snelcursus hebben we een pagina aangemaakt voor je bed & breakfast. In deel 2 gaan we berichten op je pagina plaatsen, zoals updates, foto’s en video’s. Een berichtje op je pagina zetten is heel eenvoudig.

In dit artikel leiden we je door de basisfuncties van Facebook. Bovenaan je pagina zie je een invulvak met een vraag zoals: “Wat ben je aan het doen?”

B&B op Facebook

Hier kun je een tekst in typen, zoals: ‘Bed & Breakfast Valkenhof nu ook op Facebook!’

Bed & Breakfast op Facebook

Klik op ‘Bericht toevoegen’ en je eerste status-update is een feit. Je berichtje staat nu bovenaan je ‘tijdlijn’. Deze tijdlijn is een reeks van berichten van je pagina, in chronologische volgorde weergegeven over twee kolommen.

Pagina maken op Facebook

Foto’s op je tijdlijn zetten
Zo’n simpele status-update is leuk, maar veel mooier wordt het als je er een foto bij plaatst:

 • Klik vlak boven het invulvak op ‘Foto/video’ en kies ‘Foto/video bijvoegen’.
Bed & breakfast op Facebook
 • Ga in je computer naar je map met foto’s en selecteer je foto. Klik op ‘Openen’ om de foto toe te voegen.
Pagina op Facebook
 • Controleer of de foto is toegevoegd (als het goed is, is de bestandsnaam van de foto nu zichtbaar naast de knop ‘Bestand kiezen’. Controleer ook of de tekst die je in het invulvak hebt geschreven, naar tevredenheid is.
Foto's toevoegen op Facebook
 • Klik op ‘Plaatsen’. Je foto met eventuele tekst verschijnt nu direct op je tijdlijn.
Foto's op Facebook plaatsen

Fotoalbum op Facebook
Op deze manier kun je steeds nieuwe berichten, foto’s en ook video’s plaatsen. Heb je een hele reeks foto’s, bijvoorbeeld van je gastenkamers, dan kun je een fotoalbum maken. Klik dan bij stap 1 op ‘Foto/video’ en vervolgens op ‘Fotoalbum maken’.

Links toevoegen
Even eenvoudig kun je op je tijdlijn links (URL) plaatsen naar bijvoorbeeld je presentatiepagina op Bedandbreakfast.nl of je eigen website.

 • Kopieer de URL die je wilt delen en plak deze in het invulvak op je Facebook-pagina. Wacht een paar seconden.
Facebook links plaatsen
 •  Je ziet nu een korte tekst met een foto of logo afkomstig van de website verschijnen. De tekst kun je aanpassen door erop te klikken. Als de website meerdere foto’s bevat, kun je een andere foto kiezen door bij ‘Kies een miniatuurweergave’ te klikken op de kleine pijltjes.
Bed & breakfast op Facebook
 • Klik op ‘Bericht toevoegen’ en de link staat keurig op je tijdlijn.
Facebook pagina

Berichten verwijderen
Zeker in het begin kun je wel eens een fout maken met het toevoegen van foto’s en berichten. Misschien heb je een verkeerde link geplaatst of een opvallende typefout gemaakt. Je kunt berichten gelukkig altijd weer verwijderen van je pagina. Bij ieder bericht en iedere foto of video die je toevoegt, zie je als je er met je muis overheen gaat, rechtsboven twee icoontjes staan.
Facebook pagina

Klik op het potlood-icoontje en klik in het drop-downmenu op ‘Verwijderen’ of ‘Foto verwijderen’. Als je vervolgens je pagina ververst door op F5 te drukken op je toetsenbord, zul je zien dat het bericht is verwijderd.

Bed & breakfast op Facebook

Nieuwsoverzicht
Als je een nieuw berichtje plaatst, verschijnt dit direct in het Facebook-nieuwsoverzicht van de mensen die jouw pagina leuk vinden (je ‘fans’). Maar hoe zorg je er nu voor dat dit bericht een tijdlang bovenaan blijft staan en dat zoveel mogelijk mensen het te zien krijgen? Je leest het in deel 3 van deze Facebook-snelcursus.
Lees ook: Deel 1 Facebook-snelcursus >>

Over de auteur

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

31 Reacties

 • Hallo Janneke, een goed initiatief! Ik ben net enkele weken geleden begonnen met Facebook. Wilde daar eigenlijk nooit aan omdat ik het maar een grote flauwekul vind, maar dat komt door de content (en domme foto’s) die de gebruikers erop zetten.
  OK, nu mijn vraag: ik heb naast Nederlandse ook buitenlandse gasten en begreep, dat je de berichten kunt laten filteren op land van de lezer. Dus de Nederlandse gasten zien alleen de Nederlandse tekst enz. Ik vind echter de button daarvoor niet. Weet jij daar meer van?
  Groet, Emiel

 • Hoi Emiel, dat heb ik even uitgezocht want het is voor ons ook relevant. Je kunt per post op je page aangeven welke doelgroep het bericht mag zien:

  * Op je Pagina klik je bovenaan op Pagina bewerken > Toestemmingen beheren.
  * Zet onderaan een vinkje bij “Privacybeperking bericht” en klik op “Wijzigingen opslaan”.

  Als je nu een nieuw bericht op de tijdlijn van je Pagina plaatst, heb je de mogelijkheid om je doelgroep te kiezen op basis van land en taal. Klik hiervoor onderin het status-updateveld op ‘Openbaar’. Je kunt zelfs de leeftijd en het interessegebied van je doelgroep aangeven door te klikken op het vizier-symbool. Op die manier kun je per bericht aangeven welke nationaliteiten je posts mogen lezen (=targeten) en hoef je dus niet per taal een nieuwe Pagina te maken.

  Wat betreft de content die mensen op Facebook zetten: je kunt instellen dat anderen geen berichten op je Pagina mogen zetten of dat enkel bepaalde berichten zichtbaar zijn op je pagina. Voor meer hierover: zie mijn uitgebreide antwoord op een van de reacties op deel 1 van de Facebook-snelcursus. Succes!

 • Ik ben erg blij met deze korte stoomcursus. De Selatuinen staan nu ook op Facebook en vandaag met deze laatste aanwijzingen heb ik de linkjes geplaatst, artikeltje, recepten en foto’s.
  Komt er nog verder uitleg over hoe de statistiek te lezen en wat ermee te doen? Vast bedankt
  Groeten Ingrid Cornelisse

 • Beste Janneke,

  Ik lees op internet dat Facebook TIFF. foto’s ondersteund. Deze foto’s zijn aanzienlijk meer MB dan JPG foto’s. Zodra ik de foto’s op mijn Facebook zet in de vorm van TIFF, duurt het dan langer voordat ze volledig geladen zijn en zichtbaar zijn? En kan ik daarom beter kiezen voor JPG formaat?

  Groeten,

  Daan

 • Hallo

  Bij deze even een vraag.
  Ik heb een I pad van Apple.
  Ik heb een foto op mijn tijdlijn staan ,die ik van een andere Fce Book gebruiker heb afgehaald.
  Nu wil ik die foto in mijn eigen Fotoalbum op mijn eigen Facebook plaatsen.maar ik weet niet hoe dat moet.
  Ik heb al geprobeerd hem op te slaan,maar ik kan hem nu nergens meer terugvinden.
  Normaal wordt alles opgeslagen in Filmrol,maar daar staat ie dus niet in.
  Wel blijft ie gewoon op mijn tijdlijn staan.

  Graag advies aub

  Met Vriendelijke Groet
  Wilma

 • Hallo, Ik heb foto’s op mijn Facebook geplaatst en tijdens het plaatsen heb ik onder iedere foto een tekst geschreven. Na het plaatsen is deze tekst niet meer vindbaar. Daardoor kan de bezoeker niet zien waar de foto is genomen. En dat is juist belangrijk. Wat doe ik fout?

  • Dag Vasili, waarschijnlijk zat er op dat moment een fout bij Facebook zelf. Je kunt iedere geposte foto bewerken en dan alsnog de tekst erbij schrijven die je in gedachten had.

 • Ik heb het probleem dat als mijn link gedeeld wordt, artikel van mijn website, dat mensen de verkeerde foto kiezen. Daarom wil ik standaard alleen mijn logo als keuze hebben en de andere foto op de homepage die ik niet kan verwijderen want zit in het ontwerp, verbergen voor facebook. Kan dat?

  • Dag Carla, meestal geeft Facebook meerdere foto’s als optie wanneer je een link plaatst op je tijdlijn. Je kunt dan met behulp van kleine pijltjes door die foto’s bladeren en er één kiezen. Dit is echter niet altijd het geval. Het is voor zover wij weten niet mogelijk (althans, technisch niet eenvoudig) om standaard een bepaalde foto te verbergen voor Facebook, of om een andere standaard zichtbaar te maken. Wat je beter kunt doen, is je link delen in een update, en vervolgens kiezen voor ‘Voorbeeld verwijderen’. Het plaatje dat Facebook van je site heeft gehaald, wordt dan verwijderd. Tegelijkertijd (in dezelfde update dus) voeg je handmatig een foto toe (bijvoorbeeld je logo of een mooie foto). Daarna deel je pas de update. Als het goed is, komt je update er dan mooier uit te zien. Succes!

 • als je tegenwoordig een reactie wil geven op iemand zie ik bij vrienden van mij een icoontje van een fototoestel die je kan aanklikken en dus een foto kunt toevoegen als reactie.
  Bij mij is op mijn tablet en ook mijn telefoon samsung beide dat icoontje niet aanwezig dus kan ik geen foto in een reactie plaatsen.
  Waar ligt dit aan?

  • Dag Martijn, van veel websites is er een eenvoudigere versie voor smartphone en tablet. Waarschijnlijk biedt Facebook deze functie gewoon niet aan voor mobiel.

 • Hi,
  Ik ben secretaris van een voetbalclub. Ik heb een facebook-pagina gemaakt voor de club. Blijkbaar hebben diverse teams zelf ook een pagina. Bedoeling is nu om, via een bericht bovenaan de pagina van de club, links te leggen naar de verschillende pagina’s van de teams. Ik heb echter enkele probleempjes:
  Als ik een link plaats naar een andere facebook-pagina krijg de coverfoto van deze pagina te zien. Ik kan noch de tekst noch de foto aanpassen. Is hier een mogelijk voor?
  Wanneer ik binnen hetzelfde artikel een 2de link plaats wordt deze link niet vertaald in een foto. Hoe lukt mij dat?
  Alvast dank bij voorbaat,
  Jean-Pierre

  • Dag Jean-Pierre, excuses voor de late reactie, wij hebben uw bericht over het hoofd gezien. U bent er inmiddels vast al uitgekomen. Facebook toont altijd maar één voorbeeld bij het toevoegen van meerdere links in een post. Als er hierbij slechts één foto, bijvoorbeeld de coverfoto, wordt aangeboden, zit er niets anders op deze te accepteren dan wel het voorbeeld bij de link te verwijderen.

   Wilt u echt een leukere foto bij de linkjes tonen, dan is het interessant te weten dat u bij Facebook zelf een foto kunt uploaden bij een posts met link(s). De makkelijkste manier om dit te doen, is door eerst een foto te uploaden. Bij de foto schrijft u een tekst met uw link(jes). Het ‘voorbeeld’ dat Facebook eventueel genereert na het toevoegen van de link, haalt u weg. De foto inclusief tekst en linkjes plaatst u vervolgens als post. Nadeel van deze methode: de door u geplaatste foto linkt niet direct door naar de site waarnaar u verwijst, alleen de link in de tekst doet dat. Wel heeft u een post die er beter uitziet. Succes!

 • Hallo,
  Het lukt mij niet om bij verjaardagen een leuk plaatje van felicitatie bij de jarige te plaatsen. Terwijl ik het veel zie bij andere gebruikers. Als ik met mijn Samsung telefoon op Internet ga om een plaatje op te slaan krijg ik het of niet opgeslagen of als het soms wel lukt zie je de link staan bij de felicitatie. Kunt u mij hiermee helpen svp.

  • De handigste manier om dit te doen, is door het plaatje op te slaan op je bureaublad. Dit kun je wellicht het beste doen op je laptop of desktop pc, dat is handiger dan met de smartphone. Vervolgens plaats je een nieuw bericht op de tijdlijn van de jarige, voeg je het plaatje toe met een felicitatie erbij, en druk je op ‘Plaatsen’. Er komt op die manier helemaal geen link aan te pas.

 • Als ik een foto post op Facebook staan er soms direct een heleboel reacties bij. Maar dit zijn reacties op eerder geposte foto’s. Hoe kan ik dit voorkomen?

  • Dit klinkt als een bug, een cacheprobleem of een verkeerde weergave van de pagina. Ik zou dit melden aan Facebook: klik bovenaan in de blauwe balk van Facebook op het pijltje naar beneden, en kies in het drop-downmenu voor ‘een probleem rapporteren’. Succes!

 • Hallo,

  Een groot aantal mensen hebben posts die geplaatst worden aan de linkerkant staan op hun fan-page.

  Hoe krijg ik dit ook voor elkaar?
  Nu worden alle posts in mijn tijdlijn (in het midden) geplaatst.

  gr.

  • Dat zijn waarschijnlijk berichten die derden op de tijdlijn van die fanpages hebben geplaatst (dus niet de beheerder zelf). Je kunt als beheerder zelf bepalen of je berichten van anderen blokkeert of weergeeft. Als je ervoor kiest om ze weer te geven, worden ze aan de linkerkant van de tijdlijn getoond.

 • Super handige instructies! Eeen probleem wat ik al een paar keer ben tegengekomen:
  heb ik een leuk fotoalbum gemaakt, staat goed op FB. Maar ineens zijn defoto’s uit de albumweergave en staan ze afzonderlijk op de tijdlijn. hoe kan dat.

  groetjes, Els

  • Hoi Els, Dit is een probleem waar ik geen ervaring mee heb. Zou het kunnen dat je de foto’s dan toch tegelijk hebt toegevoegd in een ‘gewone ‘ post, waardoor het lijkt alsof het een album is, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is? Ik klik altijd heel bewust ‘Album maken’ aan als ik echt een foto-album wil plaatsen op Facebook.

   Wat wél gebeurt:
   Als je even later nog wat foto’s toevoegt aan je album, komen die los op je tijdlijn te staan. Dit dient dan als update: deze foto’s zijn toegevoegd aan het album.

 • Leuk hoor fotoalbums op FB !! Maar … hoe maak je een album “offline” aan, m.a.w. eerst alle foto’s selecteren, relevante teksten en tags plaatsen en pas daarna als geheel vrijgeven voor publicatie aan vrienden? Ik heb geëxperimenteerd met de “alleen ik” instelling en dat zorgt er wel voor dat het album “under construction” alleen voor mij zichtbaar is maar elke foto die in dit album wordt opgenomen verschijnt even zo vrolijk direct in het nieuwsoverzicht …

 • Hallo Janneke

  heb een vraagje over een snel link ,of hoe noem je dat .Ik bedoel dat je schrijft klik * hier * en dat je op de site komt,van hyves wist ik het wel,maar heb een plaatjes site en wil het daar ook graag gebruiken.
  Groet Giny

 • ik wil een foto van mijn partner die verleden jaar 2jan. is overleden op mijn Facebook plaatsen maar heb alleen een foto in een lijstje hoe kan ik hem nu op tyd plaatsen omdat arjen om 0115 is overleden help aub

  • Beste Karin,
   Misschien is het een idee om met je smartphone een foto te maken van de foto in het lijstje? Op die manier kun je de foto via je smartphone op Facebook plaatsen. Hopelijk gaat het lukken, veel succes en sterkte.

Laat een reactie achter