Algemeen

B&B-eigenaresse Karlijn Dapper is Beste Theesommelier van Nederland 2015

Karlijn Dapper

Karlijn Dapper mag zich een jaar lang Beste Theesommelier van Nederland noemen.

Karlijn Dapper, eigenaresse van B&B Résidence La Vie en Rose in Lottum, is op donderdag 15 januari verkozen tot Beste Theesommelier van Nederland 2015. Zij won deze award tijdens het Dutch Tea Championchip op vakbeurs Horecava. Volgens de jury presteerde Karlijn “heel erg goed op alle punten: presentatie, kennis, inzet, product én serviesgoed”.

Karlijn combineert sinds drie jaar haar bedrijf Tea Lifestyle met Bed & Breakfast Résidence La Vie en Rose. “Tea Lifestyle is een verdieping van de theesalon van de B&B”, vertelt ze. “Daar serveren we al van het begin af aan high teas. Ik ben verder gegaan in het bestuderen van thee. Nu geef ik er theeproeverijen en workshops.”

Karlijn Dapper theesommelier

Karlijn Dapper tijdens haar presentatie op het Dutch Tea Championship.

Gesprekken over thee
Ze heeft zich ontwikkeld tot een fijnproever en deelt haar passie graag met de bed and breakfast-gasten. “We hebben hier geen thee in zakjes meer maar losse thee. Er zijn acht soorten waar gasten uit kunnen kiezen. Er vloeien vaak leuke gesprekken uit voort; gasten zijn verrast en geïnteresseerd. Ik vertel ze graag meer over de thee.”

Karlijn verwerkt ook thee in de diners die ze bereidt voor B&B-gasten. “Ik gebruik thee als ingrediënt, bijvoorbeeld in de dressing voor een salade. Vaak herkennen de gasten de thee helemaal niet als zodanig. En als ik weet dat een gast bijvoorbeeld geen alcohol drinkt, schenk ik een passende thee bij het diner.” Karlijn haalt de thee graag zelf in het land waar deze verbouwd wordt. Zo is ze in China en Thailand op vakantie geweest, echte theelanden. “Ook wil ik nog graag naar Schotland, waar de dichtstbijzijnde theeplantage is.”

Gastvrijheid en beleving
We zijn extra onder de indruk van Karlijns titel als Beste Theesommelier, omdat wij haar ook kennen als een enthousiaste en professionele B&B-eigenaresse. Karlijns luxe bed en breakfast Résidence La Vie en Rose in Lottum is geclassificeerd met vijf tulpen: de hoogste klasse van de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie. Haar B&B won in 2011 zelfs de award voor Beste Bed & Breakfast van Nederland; een tweede prijs volgde in 2012. “Als het je interesseert en als je passie hebt, dan gaat het vanzelf”, verklaart ze. “Thee en bed & breakfast liggen ook wel in elkaars verlengde, ze draaien allebei om gastvrijheid en beleving.”

Bekijk hieronder een filmpje van Karlijns deelname en haar bekroning als Beste Theesommelier van Nederland.

Wil je ook overnachten bij B&B Résidence La Vie en Rose in Lottum en alles te weten komen over de ins & outs van thee? Boek deze B&B via Bedandbreakfast.nl >>

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter