Algemeen

B&B’s luiden noodklok voor Compensatie Overheid

Bedandbreakfast.nl; B&B’s luiden noodklok voor Compensatie Overheid

Door de coronacrisis lopen de inkomsten bij honderden B&B-eigenaren drastisch terug, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. Voor financiële compensatie komt het gros van de B&B’s niet in aanmerking, de overheid lijkt daarmee een groot deel van de toeristische sector buiten te sluiten.

Niet iedereen wordt geholpen

Eigenaresse Katja Toet van B&B ‘Pax Tibi’ in Reeuwijk checkt dagelijks of de voorwaarden van de financiële regelingen zijn bijgewerkt. “In het nieuws lijkt het soms dat alle ondernemers in Nederland worden geholpen, maar je moet daarvoor aan heel wat criteria voldoen. Zo moeten de vaste lasten in drie maanden tijd hoger zijn dan € 4000,- en moeten we een omzetderving van 20% aantonen. Aan deze criteria voldoen wij wel, maar doordat de B&B op ons woonadres is gevestigd, vallen we nu buiten de TOGS regeling.”

Roodgloeiend

Directeur Hanny Arens van het platform Bedandbreakfast.nl herkent de problematiek waar veel B&B-eigenaren mee worstelen. De telefoon staat roodgloeiend en de mailbox stroomt vol met vragen. “De B&B-sector bestaat uit een grote diversiteit aan ondernemers, waarvan de bedrijfsvoering uiteen loopt. We pleiten voor financiële compensatie van de overheid richting alle B&B’s. Daarom hebben we het ministerie van Economische Zaken en Klimaat via een open brief dringend verzocht om de regels te versoepelen.”

Omgekeerde wereld

Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming van € 4.000,- (TOGS), wordt als voorwaarde gesteld dat een onderneming niet op het woonadres is gevestigd. “Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld”, aldus Arens. “Veel gemeenten stellen het juist verplicht om als B&B-eigenaar woonachtig te zijn op hetzelfde adres. Diverse sectoren worden al vrijgesteld van deze regel, het wordt tijd dat dit ook voor B&B’s gaat gelden en er compensatie komt voor de verdampte inkomsten.”

Geen inkomsten

Voor Toet zou de financiële compensatie een steuntje in de rug zijn. “Doordat de B&B moest sluiten, hebben we geen inkomsten meer en heb ik een beroep gedaan op de Tozo. Als die € 4000,- van de TOGS erbij zou komen, kunnen we het nog wel even volhouden. Het moet alleen niet te lang duren, ik heb geen idee waar we dan eindigen. Ik hoop nu vooral op betere tijden, waarbij we weer gasten mogen ontvangen. We hebben mazzel dat we kleinschalig zijn, maar tegelijkertijd een zee van ruimte bieden. Eigenlijk zijn we al klaar voor het nieuwe normaal.”

Kansen voor B&B’s

Ondanks de huidige situatie, kunnen B&B’s zich volgens Arens wel voorbereiden op het ontvangen van gasten na de coronacrisis. “De roep om de economie en het binnenlands toerisme draaiende te houden, wordt steeds groter. Daarbij onderscheiden B&B’s zich met hun kleinschalige karakter van de massa. Bovendien beschikken veel B&B’s over een eigen ingang, privé sanitair en veelal een pantry of eigen keuken. Reizen zit in ons bloed. Mensen willen er deze zomer weer op uit. In de nieuwe 1,5 meter economie zie ik voor de B&B’s, vakantiehuizen en appartementen juist kansen, met name voor het binnenlands toerisme.”

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

1 reactie

  • Onze B&B is wel met vier kamers geheel gescheiden douches en toilet, maar heeft een gezamenlijke entree met ons privé gedeelte. Daarnaast hebben wij nog een andere activiteit die ook buiten elke regeling valt. Wat is wijsheid en mogelijk.

Laat een reactie achter