B&B starten

B&B Starten: verhalen van B&B-eigenaren

Bedandbreakfast.nl; Bed and Breakfast Starten: verhalen van B&B-eigenaren

Twijfel je over het starten van een eigen Bed and Breakfast? Bij Bedandbreakfast.nl spreken we dagelijks met B&B-eigenaren die hun droom hebben nagejaagd, twee koppels delen ook graag hun starterservaringen met jou. Laat je inspireren door hun verhalen!

B&B starten

Bed and Breakfast Starten: B&B Het Raadhuys

In het Limburgse Kessel zijn Marij en Theo Peeters de trotse eigenaren van Het Raadhuys. De B&B is gevestigd in het voormalige gemeentehuis aan de Maas, waar gasten kunnen kiezen uit vier verschillende designkamers.

Waarom zijn jullie gestart met een B&B?

Marij: Theo had altijd een drukke baan en ikzelf kom uit de zorg, maar na de komst van onze drie kinderen hadden we besloten dat ik voor hen zou thuisblijven. In die periode heb ook veel ervaring opgedaan in de horeca. Hierdoor kwam ik erachter dat ik graag iets voor mijzelf wilde beginnen, waarbij ik in ieder geval mensen kon verwennen. Ik ben ongeveer acht jaar op zoek geweest naar een goede locatie en uiteindelijk kwam het gemeentehuis in Kessel op ons pad. Onze dochter Kim was net afgestudeerd als architect, dus toen was dat het moment om er met z’n drieën voor te gaan.

Lees meer startersverhalen in de B&B Startersgids

bed en breakfast beginnen

Hoelang heeft het geduurd voordat jullie B&B daadwerkelijk de deuren kon openen?

Theo: Onze B&B is in 2015 geopend, maar daar is drie jaar aan voorbereidingen aan vooraf gegaan. Het eerste jaar zijn we bezig geweest om alle vergunningen te krijgen. Ook hebben we ons toen bezig gehouden met de bouwtekeningen, offertes, kostencalculaties en meer van dat soort dingen. In het tweede jaar hebben we ons gericht op de verbouwing en het derde jaar stond grofweg in het teken van de inrichting en styling van het geheel. Voor de afwerking hebben we bewust de tijd genomen, zodat we in iedere ruimte het design- en inspiratieconcept konden doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakte inbouwkasten en design accessoires.

En hoe bevalt het leven als B&B-eigenaar?

Theo: Om succesvol een B&B te runnen moeten alle elementen kloppen: van de accommodatie en het contact met je doelgroep, tot de faciliteiten in de directe omgeving. Toch staat voor iedere gast wel de beleving van Het Raadhuys centraal. Het is fantastisch als gasten na hun verblijf zeggen dat zij een hele bijzondere beleving hebben gehad bij Het Raadhuys.

bed and breakfast starten

Bed and Breakfast Starten: B&B Het Knooppunt

In het Westerkwartier van de provincie Groningen runnen Coba en Chris Roffel met veel plezier B&B Het Knooppunt. Het koppel transformeerde hun voormalige koeienstal op het erf tot een sfeervolle B&B met twee gastenkamers.

Waarom zijn jullie gestart met een B&B?

Coba: We hebben allebei een baan, maar toen de kinderen ouder werden hadden we zin om iets nieuws te doen naast ons huidige werk. Het liefst thuis, want we wonen vrij en hebben veel ruimte. Dit viel samen met de ontwikkelingsplannen van de gemeente op het gebied van toerisme en recreatie. Zij wilden het Westerkwartier in Groningen op de kaart zetten. Toen kwam eigenlijk het idee om een Bed and Breakfast te starten. We hebben de boerderij van mijn ouders overgenomen en de voormalige koeienstal verbouwd tot B&B. Uiteindelijk hebben we in 2015 de deuren van Het Knooppunt geopend.

bed en breakfast starten

En hoe bevalt het leven als B&B-eigenaar?

Coba: Vanaf dag één ontvangen we ontzettend veel gasten via Bedandbreakfast.nl. Ik kom uit de gehandicaptenzorg en draai daardoor onregelmatige diensten, maar dat is goed te combineren met de Bed & Breakfast. We runnen onze B&B dan ook met veel liefde, het is geweldig om zoveel verschillende bezoekers te mogen ontvangen.

Deel dit artikel:

Over de auteur

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

2 Reacties

  • goedendag/-avond.
    ik zoek informatie over het veranderen van een bestemmingsplan op een woning die wij willen kopen om daar een B&B in te beginnen. Ik heb de desbetreffende gemeente aangeschreven maar vind het erg onduidelijk en als ik vraag hoe het zit of welke vervolg stappen ik moet ondernemen verwijzen zij naar een herziening bestemmingsplan waar volgens mij niemand iets van begrijpt. Wat ik er al uit denk te begrijpen is dat je pas een aanvraag kunt doen als je het huis al hebt gekocht of voorlopig koop contract heb getekend. Maar ik wil van te voren weten of het kan anders heeft het geen zin om de woning te kopen. heeft iemand hier ervaring mee of staat deze informatie ook allemaal in de starters gids? met vriendelijke groet,

    Leon

    • Dag Leon,

      De wet- en regelgeving over het starten van een B&B verschilt per gemeente, deze specifieke informatie staat niet in de startersgids. Begrijpelijk dat je van tevoren wilt weten of je B&B kunt starten, voordat je een pand koopt. Als je zeker wilt zijn van je zaak, dan is het raadzaam om nogmaals bij de betreffende gemeente informatie in te winnen. Wellicht kan een andere ambtenaar je alsnog hiermee verder helpen. Succes!

Laat een reactie achter