B&B starten

Bed & breakfast starten en je hypotheek: melden aan de bank?

Bed & Breakfast financiëren

Je wilt een bed en breakfast starten in je woning. Wat betekent dit voor je hypotheek? Moet je je B&B-plannen melden bij de bank? De voorwaarden kunnen per hypotheekverstrekker verschillen. Kijk daarom je hypotheekakte na en stap indien nodig naar de bank.

Waarom een melding bij de bank?
De bank heeft je het geld geleend om je huis te kunnen kopen. Betaal je de hypotheek niet, dan mag de bank je woning verkopen via bijvoorbeeld een openbare veiling. De bank is dus eigenlijk de eigenaar van je woning.

Om deze reden moet je de bank waarschuwen als je iets doet met de woning dat een risico voor de bank kan opleveren. Zoals: je huis (tijdelijk) verhuren. Het risico is dat de huurders niet meer willen vertrekken en naar de rechter stappen. De bank eist daarom bij verhuur dat je haar inlicht. Dit is het ‘huurdersbeding’ in de hypotheekakte.

Hoe zit dat met bed & breakfast?
Bij het aanbieden van bed & breakfast verhuur je je woning niet. Je gasten hebben geen huurdersrechten en kunnen zich hier bij de rechter niet op beroepen. Moet je desondanks toch je B&B melden bij je bank? Per hypotheekverstrekker kunnen de voorwaarden anders zijn. Ons advies: neem het zekere voor het onzekere en controleer je hypotheekakte. Vraag toestemming van je bank als je denkt dat dit nodig is. Bron: www.eigenhuis.nl.

Bed en breakfast startersgids
Wil je meer informatie over het starten van een B&B, bestel dan het digitale ‘Handboek Bed & Breakfast (PDF)‘ van Bed & Breakfast Nederland. Het is de meest complete en actuele B&B-startersgids die er te krijgen is. Bestel Handboek Bed & Breakfast >>

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter