B&B starten

Bed en breakfast starten: hoeveel winst moet je maken?

B&B financieel plan

Onderzoek de financiële en organisatorische haalbaarheid van je B&B-plannen, voordat je ze uitvoert.

Je droomt van een eigen bed & breakfast. Een B&B runnen geeft veel voldoening, maar je moet het wel goed aanpakken vanaf het begin. Vanuit de praktijk geven we je graag een paar gouden tips mee voor een goede start.

Financiële haalbaarheid van je B&B
Onderzoek de financiële en organisatorische haalbaarheid van je B&B-plannen, voordat je ze uitvoert. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat wil je bereiken met je bed & breakfast?
 • Hoeveel geld wil je erin investeren?
 • Wat verlang je van de inkomsten?
 • Wil je winst behalen of gewoon uit de kosten komen?
Opbrengst van je bed and breakfast

Hoeveel winst uit je B&B heb je nodig?

Kosten van een bed and breakfast
Naast eenmalige kosten (aankoop gebouw en meubilair, laten bouwen van een website) heb je te maken met vele vaste kosten, zoals nutsvoorzieningen, verzekeringen, administratieve kosten en belastingen. B&B-Coach Susan Poole zegt: “Als je ervoor kiest om personeel aan te nemen, zorg dan dat je die kosten in je budget opneemt. Alleen jij kunt beslissen of de hoeveelheid geld die je kunt verdienen, opweegt tegen de hoeveelheid werk die vereist is om deze opbrengst te genereren.”

Inkomsten uit je bed and breakfast
Als je met twee personen van een B&B wilt leven, dan heb je al gauw zes tot acht kamers nodig. Als één van twee partners er een baan naast heeft, moet je denken aan drie à vier kamers. Het eerste jaar haal je waarschijnlijk nog niet zoveel inkomsten uit je B&B, dus zorg voor een financiële overbrugging.

Hoeveel geld moet je verdienen met je B&B?
“Nadat je hebt vastgesteld hoeveel geld je nodig zult hebben om je bed & breakfast op te zetten en te runnen, zul je nog steeds geld beschikbaar moeten hebben om je levensstijl vol te kunnen houden”, aldus B&B Coach Susan Poole.

“Wil je buiten het hoogseizoen gaan reizen, of je kinderen bijstaan in hun opleidingskosten of bij het kopen van hun huis? Wat kosten je hobby’s en sport? Zul je ook nog inkomen hebben uit andere bronnen (bijvoorbeeld een pensioen of een tweede baan?) Als je deze cijfers kent, helpt dit om vast te stellen waar je je B&B moet starten, hoeveel kamers je moet openen, enzovoort.”

Informatie over bed and breakfast starten
Blijf op de hoogte van het laatste B&B-startersnieuws en ontvang onze speciale B&B-startersnieuwsbrief. Of bestel de B&B-startersgids met daarin alle informatie die je nodig hebt voor het starten van je eigen bed & breakfast. Ben je al klaar om gasten te ontvangen? Meld je vandaag nog aan voor een standaard of uitgebreide vermelding op Bedandbreakfast.nl en breng je B&B onder de aandacht van honderdduizenden unieke bezoekers per maand!

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

11 Reacties

 • Ten aanzien van dit artikel is het misschien ook goed om te weten van een rechterlijke uitspraak die niet zo lang geleden is gedaan. Nadat kinderen een B&B hadden geërfd vorderde de Belastingdienst investeringsaftrekken, BTW bedragen enz terug vanuit de stelling dat de ouders nooit een onderneming hadden gehad maar een hobby bedreven met hun B&B. De rechter heeft de Belastingdienst in het gelijk gesteld. Per saldo betekent dit dat je dus na de start van een B&B binnen afzienbare tijd winsten moet laten zien! Dit vergt dus een goede financiële planning en betekent ook dat je niet eindeloos kunt investeren zonder het risico te lopen dat de fiscus je activiteiten aandachtig onder de loep neemt.

 • Hallo Henk, Bedankt voor je informatie.
  Dat is zeker van belang voor mensen die reeds hobbymatig een B&B zijn gestart of gaan starten.
  Vaak wordt hierover niet nagedacht bij het starten. (mijzelf inclusief)
  Ben zelf bezig met het starten van een 8 persoons B&B en 6 persoons Vakantiewoning.
  Met vriendelijke groet,
  Marc

 • Hoi, ik ben heel benieuwd naar de scheidslijn tussen hobby en commercie. Ik verhuur gemiddeld eens per maand een kamer en vraag daar 20 euro voor. De investeringen heb ik er inmiddels wel aardig uit, dus maak ik nu maandelijks 15 euro winst. Het is niet veel maar moet ik me toch registreren en melden bij de belastingdienst en/of andere instanties? Waar ligt de grens?

  • Beste meneer, u zegt dat u aardig uit de kosten bent, maar is alles meegerekend van uurloon, toeristenbelasting , wasmachine , vaatwasser met hun zeepmiddelen, slijtage van deze apparaten en beddengoed en handdoeken .zijn ook alle inkopen van levensmiddelen meegeteld want als je alles gaat tellen kom je onder de tien euro per overnachting uit

  • Beste Edwin, Wanneer een B&B bedrijfsmatig bezig is en wanneer er voldoende omzet gehaald wordt, dan moet de eigenaar zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit geldt ook wanneer de B&B wordt aangemerkt door de Belastingdienst als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Voor meer vragen kunt je ons mailen op info@bedandbreakfast.nl.

 • Goedemiddag allen,

  Ik huur al bijna 5 jaar een nieuwbouw appartement nabij centrum in Haarlem en vanaf dag 1 dat ik dit geaccepteerd had,wist ik dat dit voor mezelf alleen veel te groot zou zijn,dus heb direct toestemming gevraagd
  aan de woningbouwvereniging om kamers te mogen verhuren,die ik zelf dan niet zou gebruiken.
  Ook toen al zat ik te denken aan bv een B&B te beginnen,alleen deze manier van verhuren was/is makkelijker voor de korte termijn en financieel noodzakelijk helaas.
  Groot nadeel aan verhuren op deze manier is de privacy die je inlevert.
  Hier wil ik min of meer van af.

  Per dag komt er per kamer 12,5 euro binnen,hoef ik niks voor te doen.
  Daarentegen kan men overal gebruik van maken van de voorzieningen die ik tot mijn beschikking heb.
  En dit alles gebeurt met toestemming van woningbouw en de belastingdienst weet hier ook van af.
  Doe niks illegaals.

  Heb een plan in mijn hoofd hoe ik het graag zou willen zien mbt een B&B.
  Heb de mogelijkheden ook qua tijd daarvoor,mensen/collega`s die dit doen.
  Stukje extra service door bv fietsen te verhuren.

  Heb de prijzen gezien van de huidige B&B accommodaties en die liggen in Haarlem ongeveer tussen de 50 en 150 euro pp per kamer per nacht,heel verschillend dus.

  Persoonlijk denk ik wanneer je zoiets begint dat aandacht en service naar je gasten toe veel belangrijker is.
  Je gasten voorzien van informatie over in dit geval de stad Haarlem en haar bezienswaardigheden ed.

  Mocht ik dit willen beginnen zal mijn 1ste doel toch wel zijn dat ik kosten dekkend wil werken en pas later eventueel ondernemerswinst wil maken.
  Ik hoef ook geen pand te kopen natuurlijk,scheelt enorm in begin.

  Heb 2 kamers over…………..die ik zoveel mogelijk nuttig en efficiënt wil benutten.
  Ik kan er bedden in plaatsen,een salontafel,een bank,een tafeltje,een kast,etcetc……
  Kan stapelbedden plaatsen op de kamers.

  Wanneer ik dit opstart zal ik zeker onder de 50 euro pppn blijven in 1ste instantie.

  Mvg,

  Marc

  • Dat hangt af van de betreffende gemeente waar je een B&B wilt starten, wij raden dan ook altijd aan om hierover contact op te nemen met de gemeente. Daarnaast wordt op Bedandbreakfast.nl een maximum van 14 kamers gehanteerd.

 • Hebben een B&B gezien ter overname , maar hoe gaat dat allemaal
  zie bedragen staan waarvan ik denk dat kan ik never nooit ophoesten
  maar ook afkortingen zoals OG en ed
  vaak op aanvraag trouwens
  Ze zeggen dat de kans op slagen van een bestaande B&B veel groter is als een nieuwe
  Maar de bedragen van bestaande zijn veel hoger
  Maar kan ik meer inhoudelijke info krijgen ?

Laat een reactie achter