B&B starten

“We willen niet over 10 jaar denken: hadden we maar…”

B&B ‘Bij Marij’ is een kleinschalig bed & breakfast in het Brabantse dorp Vianen. Op 1 april 2016 openden Jo (58) en Marijke (54) van Casteren de deuren van het landelijk ingerichte gastenverblijf, in een deel van hun rietgedekte boerderij. We praten met Marijke over de startfase en hun ervaringen als B&B gastheer- en vrouw.

Waarom zijn jullie begonnen met deze B&B?
“Wij hadden die droom al een tijdje. Onze kinderen zijn 24 en 21 jaar en gaan al jaren niet meer met ons mee op kampeervakantie. Sindsdien vieren we op een andere manier vakantie. We gaan vaker kort weg. Regelmatig overnachten we dan in een B&B. Het is zo’n leuke manier van overnachten! Je hebt direct contact met de eigenaar en je krijgt directere tips over de omgeving: dat spreekt ons aan.

Zo ontstond langzaam maar zeker het idee: zou een bed & breakfast niet iets voor ons kunnen zijn? We wonen op een mooie plek in het buitengebied, de meiden zijn zo langzaamaan aan het uitvliegen, we werken allebei. Een B&B zou mooi zijn, maar hoe pak je dat aan?
Twee jaar geleden hadden mijn man en mijn dochter, die interieurarchitectuur studeert in België, ineens een verrassing. Samen hadden ze uitgetekend hoe een stuk van onze woning verbouwd zou kunnen worden als B&B.

Ik schrok wel een beetje. Nu moest ik ook echt iets met het idee gaan doen! Dik een jaar zweefde het plan daarna nog in de lucht. Tot we dachten: het is nu of nooit. We wilden niet over tien jaar denken: ‘hadden we maar…’ We gingen het gewoon doen!”

startersgids bed en breakfast

Een sfeerimpressie van B&B Bij Marij

Hoe hebben jullie het aangepakt, was er een ondernemingsplan?
“We hebben maar één gastenkamer en hebben de B&B betaald uit eigen middelen, dus we vonden een ondernemersplan niet nodig. We hebben wel veel met andere B&B-eigenaren gepraat. Van hen hoorden we verschillende verhalen, de één deed wel marktonderzoek en schreef zich in bij de KvK, de ander juist niet. Wij hebben ervoor gekozen om nog niet in te schrijven bij de KvK. Maar we wilden geen problemen met de belasting. Daarover hebben we overlegd met onze boekhouder. We werken allebei nog, dus we geven de inkomsten uit de B&B op als inkomsten uit overige werkzaamheden.”

Kregen jullie snel toestemming van de gemeente?
“Ik werk zelf bij de gemeente Cuijk en daar heb ik geïnformeerd naar de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan. Vervolgens is een Omgevingsvergunning Strijdig Gebruik aangevraagd. Binnen vijf weken hadden we die binnen. De gemeenten in het Land van Cuijk ondersteunen dit soort initiatieven met name voor de leefbaarheid van het platteland.

Hoe groot was de investering voor de B&B?
“We hebben er uiteraard wel het nodige in gestoken. Dit hebben we gefinancierd met eigen middelen. Dat hopen we binnen een jaar of twee terug te verdienen. Met relatief kleine ingrepen, zoals het plaatsen van wandjes, het leggen van een mooie vloer en het nodige schilderwerk, hebben we de B&B gerealiseerd. Waar de inloopkast was, hebben we een badkamer gemaakt. Ook is alles zo aangelegd, dat er nog een keuken in het appartement kan worden gemaakt. Van december tot en met maart 2016 hebben we flink geklust. Alles hebben we zelf gedaan, behalve de installaties. Die hebben we laten doen door installateurs.”

Handboek bed en breakfast

Een prachtige woonboerderij net buiten het dorpje Vianen in Noord Brabant.

Wanneer zijn jullie gestart?
“Half maart hebben we ons aangemeld bij Bedandbreakfast.nl. En op 1 april zijn we geopend.”

Hoe was het om je eerste gasten te ontvangen?
“Dat was wel spannend. De eerste gasten kwamen totaal onverwacht, op eerste paasdag. Zij waren bij mensen in het dorp op bezoek voor een BBQ, dronken een wijntje en hadden geen slaapplek. Dus werden wij gebeld, of onze B&B vrij was. Wij waren net zelf op visite en moesten met haast naar huis. We hadden toevallig net zelf proefgeslapen om te kijken of alles in orde was in het gastenverblijf. We hebben snel de bedden opgemaakt en alles geïnspecteerd. De gasten hoefden gelukkig niet te ontbijten, daar waren we nog niet op voorbereid.”

B&B starten
Wil je meer ervaringen lezen over het starten van een Bed and Breakfast? In het handboek van Bedandbreakfast.nl vertellen andere B&B-eigenaren over hoe zij de start van hun B&B hebben ervaren. Daarnaast staat deze startersgids vol tips op het gebied van belastingen, marketing, wet- en regelgeving en andere interessante informatie over het starten én het runnen van een B&B.

Handboek bestellen

Deel dit bericht:

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

Laat een reactie achter