B&B starten

“Dit had ik vier jaar eerder moeten doen!”

handboek bed en breakfast nederland

Bed & breakfast ‘Logement №5’ in Assen is een luxe B&B met twee suites in een prachtig historisch herenpand. We praten met eigenaresse Yvonne Rengelink over het starten van haar bed & breakfast. In september 2015 ontving zij de eerste gasten.

Waarom ben je begonnen met deze B&B?
Ik heb altijd al een eigen bedrijf willen hebben. Mijn functie in de directie van het Facilitair Bedrijf van de Rijksuniversiteit Groningen beviel me niet meer zo. In het verleden heb ik onder meer in de recreatie gewerkt. Dat heb ik altijd mijn leukste vakgebied gevonden. Ik wist dus dat ik ooit voor mezelf wilde beginnen. Maar wat moest het dan zijn? Een B&B leek me het meest haalbare. Het past ook bij dit herenpand dat we gekocht hebben.

Heb je het pand speciaal gekocht om er een B&B in te kunnen beginnen?
Nee, we hadden een groot huis nodig omdat we een samengesteld gezin hadden met op dat moment vier opgroeiende pubers. Die woonden toen nog voltijd bij ons. Dit herenpand moest helemaal opgeknapt worden. Wel dachten we steeds: hier kunnen we meer mee. Toen kwam het idee van een bed & breakfast bovendrijven. Het heeft daarna nog een paar jaar geduurd voordat ik de stap echt durfde te zetten. Ik vond het lastig om de zekerheid van mijn baan op te geven.

Doe het nou gewoon. Het is overduidelijk wat jij wilt en je kunt het ook, dus ga het starten.

Welke acties heb je ondernomen om te kunnen starten?
Als eerste heb ik het Handboek Bed & Breakfast gekocht. Dat maakte mij alleen maar enthousiaster. Ik dacht: volgens mij moet ik het gewoon doen.
De definitieve keuze kwam toen ik ziek thuis kwam te zitten na een periode van heftige migraineaanvallen. Hoeveel signalen moest ik nog krijgen om het roer echt om te gooien? Een loopbaancoach gaf me het laatste zetje: ‘Doe het nou gewoon. Het is overduidelijk wat jij wilt en je kunt het ook, dus ga het starten’. Ik heb een plan voor de B&B op papier gezet en voorgelegd aan mijn werkgever. Op basis hiervan is een vertrekregeling afgesproken. Ik had natuurlijk geld nodig voor de verbouwing en de opstartfase. Daar heeft de universiteit in bijgedragen.

Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie

Het ‘tapas in bad’-arrangement is een groot succes bij Logement №5.

Je man heeft nog een baan?
Hij heeft een fulltime baan én hij is bij mij in dienst, ha ha! In het weekend helpt hij me altijd met de ontbijten en met ons ‘tapas in bad’-arrangement. Hij is heel handig dus hij heeft de ruimtes zo mooi gemaakt als ze nu zijn. Dat doet hij er allemaal bij naast zijn baan, wat best heftig is. Maar hij vindt het ontzettend leuk hoor. Hij zegt vaak: ik zou zo met je mee willen doen.

Tapas in bad, is dat je eigen idee?
Ja, dat concept is ontstaan doordat wij hier al jaren klussen. Op een avond wilden we het bad uitproberen dat net op zolder was geïnstalleerd. Ik had geen zin om te koken en zei: ‘ik kijk wel wat er in de koelkast ligt’. Mijn man legde een plintje over het bad met twee gaten erin voor de wijnglazen en daar hebben we het eten op gelegd. Dat was zo leuk. Toen wij de plannen voor de B&B maakten en er een jacuzzi in wilden, dachten we: joh, we gaan dat onze gasten aanbieden! Dit is nu hét succes van onze B&B. In mijn gastenboek en in de reviews op Bedandbreakfast.nl staat het overal: die tapas zijn een aanrader. Dus nu krijg ik allemaal mensen die bij het boeken benadrukken: mét tapas, ha ha!

Wanneer is je bed & breakfast open gegaan?
Wij zijn half september 2015 geopend. Ik ben alvast begonnen met één kamer omdat de tweede kamer nog niet gereed was. Volgens mijn webbouwer zou het wel even duren voor mijn website vindbaar werd in Google. Dus ik dacht: dan ga ik gewoon alvast los. Vanaf weekend één hebben wij gasten gehad. Tussen de bedrijven door hebben we de tweede kamer gereed gemaakt. Die is er eind januari 2016 bij gekomen.

bed en breakfast starten

Logement №5 is sfeervol ingericht met een combinatie van landelijke en klassieke elementen.

Via welke kanalen wordt je bed & breakfast gevonden?
Bedandbreakfast.nl is voor mij een fantastische ingang om mensen hier naartoe te krijgen. Het is absoluut mijn belangrijkste promotiekanaal. Ik hoor dat ik best goed vindbaar ben en daar levert Bedandbreakfast.nl een belangrijke bijdrage aan. Jullie zijn gewoon goed vindbaar en hebben naamsbekendheid.

Hoe bevalt het nieuwe leven van B&B-eigenaresse je?
In het verleden was ik altijd heel jaloers op mensen die zó vol passie hun werk deden en daar zo blij mee waren. Dan dacht ik: ja dat wil ik ook! Dat heb ik nu gevonden voor mezelf dus dat vind ik heel waardevol. Inderdaad, ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer en mijn pensioen wordt op dit moment niet verder opgebouwd. Maar wie garandeert mij dat ik zeventig jaar word? Leef gewoon nu en doe de dingen die je leuk vindt en waar je blij van wordt.

B&B starten
Wil je meer ervaringen lezen over het starten van een Bed and Breakfast? In het handboek van Bedandbreakfast.nl vertellen meer B&B-eigenaren over hoe zij de start van hun B&B hebben ervaren. Daarnaast staat deze startersgids boordevol tips op het gebied van belastingen, promotie, wet- en regelgeving en andere interessante informatie over het starten én het runnen van een B&B.

Handboek bestellen

Deel dit bericht:

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

Laat een reactie achter