Bedrijfsvoering

De Voordelen van een Duurzame B&B

Een duurzame B&B: Zo pak je het aan

Duurzaam ondernemen is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Een duurzame B&B is daarom niet meer iets extra’s, maar eerder de norm. Ontdek wat andere B&B’s doen op het gebied van duurzaamheid, en laat je inspireren voor een eigen duurzaamheidsplan!

Waarom een duurzame B&B?  

Het heeft veel voordelen om duurzaam te ondernemen in je B&B. Natuurlijk is het goed voor het milieu en de leefomgeving, maar je laat hiermee ook zien dat je bewuste keuzes maakt. Je geeft gasten het gevoel dat ze op een goede, verantwoorde plek verblijven. Dat gevoel wordt erg gewaardeerd door B&B-bezoekers. Daarnaast kun je met een duurzame B&B ook flink besparen op je (energie)kosten! Het verduurzamen van je B&B kan misschien wat ingewikkeld klinken. Met onderstaande praktijkvoorbeelden helpen we je op weg! 

Duurzame B&B De Beddestee

De Beddestee – Ruinen

Ina Alblas van De Beddestee vertelt dat de coronacrisis hun duurzaamheidsplannen versneld heeft. “Omdat er aan het begin van de crisis geen gasten waren, hebben we zonnepanelen op het dak geplaatst en een laadpaal voor elektrische auto’s aangeschaft. Van dat laatste wordt veel gebruik gemaakt. Ook hebben we in de eetzaal infrarood panelen geplaatst, die warmte afgeven. Dit scheelt een stuk in het gasverbruik”, aldus Ina. 

Villa Vinotel in Lijnden

Villa Vinotel – Lijnden

“Villa Vinotel in Lijnden is volop bezig met duurzaam ondernemen”, vertellen eigenaren Melanie en Dennis. “Het ontbijt is hier grotendeels biologisch, met tomaten en komkommers uit eigen kas, eitjes van eigen kippen en biologische honing van het naastgelegen akkerland. Ook zijn de douches in de gastenkamer voorzien van een waterbesparende regendouche, om bewuster om te gaan met het waterverbruik in de B&B.” 

Het Vinkenest in Nijverdal

Het Vinkenest – Nijverdal

Eigenaresse Linda van Het Vinkenest in Nijverdal schenkt ook speciale aandacht aan duurzaamheid. “Door het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp, is de B&B energieneutraal. Ook zijn we lid van Fairtrade Gemeente Hellendoorn en doen we inkopen bij de lokale wereldwinkel,” vertelt ze. “Daarnaast horen ook het gebruik van zeepdispensers, ledverlichting en afvalscheiding bij de duurzame aanpak.”

Green Key Keurmerk

Wil jij de duurzame aanpak van je B&B kenbaar maken door middel van een officieel keurmerk? Dan is Green Key interessant! Dit is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de recreatiebranche in Nederland. Een Green Key accommodatie past duurzaamheid toe in alle aspecten van de bedrijfsvoering, zonder het oog op comfort voor de gast te verliezen. Alle normen op het gebied van duurzaamheid, milieu en MVO én de deelnamekosten zijn te vinden op de website van Green Key.

Low budget verduurzamen 

In het laagseizoen heb je vaak wat extra tijd voor onderhoud aan de B&B én om goed na te denken over je ondernemingsplannen. Gebruik daarom het laagseizoen voor duurzame aanpassingen. Dit hoeven geen grote investeringen te zijn, er zijn ook genoeg low-budget opties:

  • Koop ontbijtproducten in bij lokale ondernemers/boerderijwinkels
  • Bied leenfietsen aan waarmee gasten de omgeving kunnen ontdekken 
  • Gebruik zeepdispensers in plaats van plastic wegwerpflesjes 
  • Scheid je afval in aparte bakken en laat gasten dit ook doen 
  • Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Samen sta je sterker 

Mocht je na het lezen van dit artikel tips hebben die andere eigenaren kunnen helpen met het verduurzamen van hun B&B, laat dan een reactie achter onder dit artikel. Zo werken we samen aan een groene, duurzame B&B-branche! 

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Evi Heijmans

Brand Strategist bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter