Wet- & Regelgeving

Geen strengere regels voor bed & breakfast

Milieuvriendelijk B&B

Een bed & breakfast is kleinschaliger dan een hotel en daar horen andere regels bij.

Komen er strengere regels voor bed & breakfast? Dat vragen B&B-eigenaren zich af naar aanleiding van recente nieuwsberichten in de media. Het antwoord: nee, er komen geen strengere regels. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit hier alleen maar voor.

KHN wil dat voor bed & breakfasts dezelfde regels gaan gelden als voor een hotel. Denk aan een drankvergunning, doorgeschakelde brandmeldinstallatie en waterproeven ter preventie van legionella. Volgens KHN wordt er nu met betrekking tot bed & breakfasts “van alles door de vingers gezien” en is er sprake van oneigenlijke concurrentie.

Onzin
Dat er van alles door de vingers wordt gezien, is natuurlijk onzin. Iedereen die een bed en breakfast runt, weet dit. Op heel veel vlakken moeten hotels en bed & breakfasts zich aan dezelfde regels houden.

Wel zijn de regels soms iets soepeler omdat een B&B veel kleinschaliger is. Het gaat vaak om twee kamers in een woonhuis of een kamer in een bijgebouw. Dat is natuurlijk absoluut niet te vergelijken met een hotel met bijvoorbeeld 400 kamers of meer. Het is logisch en terecht dat bepaalde vergunningen, zoals een omgevingsvergunning voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting, voor een B&B niet nodig zijn.

Geen horeca
We blijven het benadrukken: een bed en breakfast is geen horecabedrijf. De eigenaar zal zijn gasten soms wel eens een wijntje inschenken, maar dan ‘van het huis’ en niet tegen betaling. Vraagt hij er wel geld voor, dan zal hij, net als andere ondernemers, een drankvergunnning moeten aanvragen.

Eisen dat een bed & breakfast dezelfde investeringen doet en dezelfde vergunningen moet hebben als een hotel, is niet realistisch. Gasten die naar een B&B gaan, begrijpen dit. Sterker nog, zij kiezen bewust voor de kleinschaligheid en gemoedelijkheid van een bed & breakfast en ze passen hun verwachtingspatroon hierop aan.

Tv-item
RTV Noord heeft afgelopen weekend een tv-item uitgezonden over de kwestie. In het tv-item komen Martin en Betty Schaaphok-Luttikhuis van bed & breakfast De Hassehof in Sellingen aan het woord. Het is mooi te zien hoe dit echtpaar op goede voet staat met het kleine hotel tegenover hen, en dat er geen sprake is van concurrentie maar juist van samenwerken. Zo denkt Bed & Breakfast Nederland er ook over. In plaats van over en weer te klagen, kunnen we beter van elkaar leren en elkaar versterken.
Bekijk het tv-item van RTV Noord >>

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter