Marktcijfers

Groeiende populariteit B&B’s nog lang niet ten einde

Bedandbreakfast.nl; Groeiende populariteit B&B’s nog lang niet ten einde

Aan de groeiende populariteit van B&B’s lijkt geen einde te komen. Het veelbekeken tv-programma B&B Vol Liefde en alle media-aandacht voor B&B’s, hebben daar een mooie bijdrage aan geleverd. Wij geven je graag een update met actuele marktcijfers uit de branche.

Successen op Bedandbreakfast.nl

De groeiende populariteit van B&B’s is ook op Bedandbreakfast.nl duidelijk merkbaar. Het aantal reserveringen ligt hoger dan ooit en ondanks de inflatie, weet men de weg naar Nederlandse B&B’s bijzonder goed te vinden. Ook zien steeds meer mensen in hoe mooi het is om een eigen B&B te runnen. In december 2022 werden maar liefst 21% meer nieuwe aanmeldingen geregistreerd dan in het jaar daarvoor. Daarmee lijkt een grote groep nieuwe B&B-eigenaren hun goede voornemens voor 2023 alvast waar te maken!

B&B’s in Nederland

Om inzicht te geven in deze populaire B&B-markt, delen we graag wat actuele marktcijfers. Traditiegetrouw is Gelderland ook begin 2023 de provincie met de meeste B&B’s op Bedandbreakfast.nl (18%). Het verschil is klein, maar waar Noord-Holland in januari 2022 nog de nummer twee was, is dat nu Noord-Brabant (12%). De provincies die de grootste stijging hebben doorgemaakt in het afgelopen jaar zijn respectievelijk Limburg, Gelderland en Friesland. We zien de ontwikkelingen in het komende jaar met enthousiasme tegemoet.

Populaire Steden

Naast de meest populaire provincies op Bedandbreakfast.nl, zijn ook de steden onder de loep genomen. Amsterdam is daarbij nog steeds de stad met het grootste aanbod van B&B’s. Daarna volgt Maastricht met een tweede plaats. Haarlem, Utrecht en Dordrecht maken de top-5 van steden met de meeste B&B’s compleet. Ook kleinere steden als Middelburg en Laren zijn met hun plek in de top-10 opvallend populaire plaatsen om een B&B te runnen.

Omvang B&B’s

Een traditionele B&B beschikt over niet meer dan 7 kamers. Uit recente cijfers blijkt dat bijna de helft (49%) van alle B&B’s op Bedandbreakfast.nl één los te verhuren kamer aanbiedt. Dit kan ook een appartement of vakantiehuisje zijn, welke in zijn geheel wordt verhuurd. Daarop volgen de B&B’s die 2 ruimtes verhuren; 25% van het totale aanbod. In de regel zien we dat hoe meer kamers een B&B aanbiedt, hoe minder vaak dit voorkomt in Nederland. Dit is in lijn met de groeiende behoefte aan kleinschaligheid en privacy.

Recente enquête

Onlangs heeft Bedandbreakfast.nl een korte enquête verstuurd. Uit deze enquête blijkt dat het ontbijt bij 77% van de B&B’s standaard is inbegrepen in de kamerprijs. 97% van de B&B-eigenaren is woonachtig in – of naast – het pand van de B&B. Bij het overgrote deel worden de gasten altijd persoonlijk ontvangen (98%). Bij hetzelfde percentage is de eigenaar fysiek bereikbaar op alle dagen waarop er gasten verblijven.

Ook interessant:

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Evi Heijmans

Brand Strategist bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter