Financiële zaken

Tips om te Besparen op je Energierekening

Energiebesparing in je B&B

De stijging van de energieprijzen is je vast niet ontgaan de afgelopen tijd. Met een B&B verbruik je vaak relatief veel energie, en de kosten kunnen hierdoor snel oplopen. In dit artikel helpen we je met handige tips om een hoge energierekening in jouw B&B te voorkomen!

Waarom stijgen de energieprijzen?

De energieprijs, en daardoor de energierekening, stijgt door verschillende factoren. Het afgelopen jaar had Europa te maken met een relatief koude winter en lente. Daardoor zijn de gasvoorraden veel kleiner geworden. Daarnaast neemt de vraag naar gas ook weer toe, nu de economie aantrekt na de coronacrisis. Ook kan er minder gas uit Groningen worden gehaald, en andere Europese gasvelden hebben ook niet op volle toeren gedraaid. Dit zorgt niet alleen voor een tekort op de Nederlandse markt, maar ook internationaal.

Gevolgen en tegemoetkoming

Afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten bij je energieleverancier, zal je veel of weinig merken van een stijgende energierekening. Toch heeft de overheid besloten om de energiebelasting voor alle huishoudens en bedrijven in 2022 te verlagen. Ook wordt er geld beschikbaar gesteld om slecht geïsoleerde woningen te ondersteunen met extra isolatiemaatregelen. Voor meer informatie over de stijgende prijzen, de gevolgen en de financiële tegemoetkoming, verwijzen we je door naar de website van de Rijksoverheid.

Maatregelen energieprijzen Rijksoverheid

Energieverbruik in je B&B

Onlangs heeft Bedandbreakfast.nl een poll uitgezet op social media, om inzicht te krijgen in de manier waarop B&B’s omgaan met de stijgende energietarieven. We legden B&B-eigenaren de volgende stelling voor: ‘’Door de stijgende energietarieven neem ik extra (besparende) maatregelen in mijn B&B’’. In onderstaande afbeelding zie je de reacties op deze stelling. Hieruit blijkt dat de meerderheid (53%) al langer bewust bezig is met energiebesparende maatregelen in de B&B.

Besparende maatregelen stijgende energietarieven

Tips van B&B-Eigenaren

Naast de bovenstaande stelling, hebben we B&B-eigenaren ook gevraagd hoe zij besparen op de energierekening van hun accommodatie. Hierop zijn veel reacties gekomen. Het is handig om te kunnen leren van tips van andere B&B-eigenaren. Deze concrete adviezen kunnen mogelijk ook toepasbaar zijn op jouw accommodatie. Een aantal handige tips vind je hieronder:

 • Verwarming en koelkast per kamer aanzetten, alleen als er gasten komen – Villa Vinotel | Boutique B&B
 • Verwarming die op afstand lager gezet kan worden, wanneer gasten dit zelf vergeten als ze overdag op pad zijn – De Koesfabriek
 • Drangers op de deuren, zodat deuren niet onnodig open blijven staan tijdens bijvoorbeeld het inchecken – Hofstede Naederhuyse
 • Renoveren van een monumentaal pand door middel van dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, geïsoleerde wanden, pelletkachels en sensorlampen – B&B De Stadssingel
 • Airco’s als verwarming gebruiken, in combinatie met zonnepanelen en een houtkachel – Bed en Breakfast Hartenlust

Algemene tips voor energiebesparing

Als aanvulling op bovenstaande tips die genoemd zijn door onze B&B-Eigenaren, helpen we je nog een handje met wat extra tips om te besparen op het stroom- en gasverbruik:

 • Laat geen ongebruikte stekkers in het stopcontact zitten, als apparaten in de B&B niet (dagelijks) gebruikt worden
 • Vervang gloeilampen door LED lampen
 • Zet de CV-ketel op 60 graden in plaats van 80 of 90 graden
 • Plaats tochtstrips tussen naden en kieren van deuren en ramen
 • Stap over naar waterbesparende douchekoppen in de gastenkamers
 • Breng radiatorfolie aan, dit reflecteert 90% van de stralingswarmte

Heb jij nog goede tips die je graag wil delen met andere B&B-Eigenaren? Plaats ze dan als reactie onder dit artikel!

Ook interessant:

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Evi Heijmans

Manager Customer Service bij Bedandbreakfast.nl.

12 Reacties

 • Ik vraag sinds 2 jaar GWE bijdrage en verreken deze via de vooruit betaalde borg. Ik heb tussenmeters. Opeens gaan mijn gasten toch verantwoordelijker om met gwe.
  Succes, joan B&B de Hooge Woeste, Emst

 • Het aanschaffen van zonnecollectoren in combinatie met een grote zonneboiler bespaart bij mij enorm op het gasverbruik en meerdere gasten kunnen tegelijk douchen zonder dat de druk veel te laag wordt.

 • Mijn B&B zit in een oud monumentaal pand. Uw advies dubbel glas te maken kan niet, Monumentenzorg denkt daar anders over. Ik heb onlangs een energiescan laten doen ism De Groene Grachten (onderdeel Green Light district Amsterdam). daarover is vandaag, 28 oktober een goed artikel verschenen in de Volkskrant (blz 18 en 19 met waardevolle tips en een kostenplaatje). Ook de B&B op de 1e verdieping wordt hierin genoemd. Sowieso handig om te lezen bij verduurzaming en besparingen. Groet, Wil Ottens.

 • Energiebesparing:
  Gebruik zo veel mogelijk kranen open/dicht op de radiatoren, kranen met vorstbeveiliging, cq thermostaatkranen, houden bijna altijd een beetje doorstroming; als een kamer enkele dagen niet wordt gebruikt, kun je een goede besparing doen. Vind je dit te streng, zorg dan dat je de thermostaatkraan die je wilt houden zo dicht mogelijk bij de ketel is!

 • soms staan gasten 2 x 20minuten per dag onder de douche dus als je twee gasten hebt is dat 80 minuten onder de douche. per dag.
  Ik kan dat niet normaal vinden.

  dus misschien een tijdlimiet instellen ,een Idee??

  • Wij hebben een boiler per kamer, waardoor ze maar max 10 minuten warm kunnen douchen…2 personen….daarna moet de boiler weer helemaal opwarmen

 • Wij hebben naast vloerverwarming wat niet te warm staat een electrische kachel die we met de Wi-Fi op afstand kunnen aanpassen. Daarnaast kan je daar instellen: temp slapen, temp niet thuis, temp aanwezig. Wanneer de mensen aangeven om 8.00uur ontbijt stel ik de verwarming in op 22 graden om 7.00uur etc….de verwarming staat zo maar een paar uurtjes per dag aan wanneer je gasten hebt

 • Ik zou zeggen tussenmeters plaatsen en doorberekenen.
  Je kunt je gasten van alles vragen maar denk maar niet dat ze dat doen als je er geen consequenties tegenover stelt. Die borg doet ook wonderen. Na vertrek pas retourneren.
  Mvg, Joan

 • Wij hebben veel zonnepanelen en hebben een doorstroomtoestel laten plaatsen. Dat is een ‘geiser’, maar dan elektrisch. Hij verwarmt alleen als er warm water gevraagd wordt. Perfect! Je hebt geen boiler die continue op temperatuur gehouden moet worden, en geen geiser die (alleen al met zijn waakvlam) veel gas vraagt. Bevalty ons en onze gasten prima!

  • Hallo Georgina,

   Wij hebben twee kamers. En al een hoop zonnenpanelen liggen. Nu zit ik net te kijken naar een doorstroomtoestel (we hebben nu een boiler) maar is dat te doen met twee kamers (dus wat als beide tegelijk de douche aan hebben) En wat voor een vermogen heeft jullie doorstroomtoestel?

Laat een reactie achter