Wet- & Regelgeving

Legionellapreventie in je B&B: richtlijnen Watervoorzieningen

Watervoorzieningen in je B&B

Of je nu een B&B met veel kamers runt of slechts een enkele gastenkamer verhuurt; elke B&B heeft te maken met watertoevoer voor gasten. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de regelgeving over legionellapreventie, en hygiëne van eventuele waterbassins.

Regels veilig zwemmen en baden 

In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan regels beschreven die ervoor zorgen dat iedereen veilig kan zwemmen en baden. Heb jij een zwembad, whirlpool, hot tub of iets soortgelijks beschikbaar voor gezamenlijk gebruik? Dan zijn deze regels belangrijk voor jou. Een waterbassin voor niet-gezamenlijk gebruik, zoals een privé zwembad bij een vakantiehuisje, valt echter niet onder het Bal. Meer weten? Via de website van het Informatiepunt Leefomgeving vind je alle relevante informatie.

Rijksregels Zwemmen en Baden

4 typen waterbassins

Afhankelijk van het type waterbassin, kunnen de regels verschillen. Er zijn 4 soorten waterbassins: 

  • Een badwaterbassin waarin het badwater wordt gedesinfecteerd, zoals een zwembad of whirlpool
  • Een zwemvijver: een badwaterbassin in de open lucht waarbij het water voornamelijk biologisch wordt gereinigd 
  • Een bad dat na elk gebruik wordt geleegd, zoals een badkuip/bubbelbad
  • Overige bassins, bijvoorbeeld een koud dompelbad bij een sauna 

Naast een waterbassin voor niet-gezamenlijk gebruik, zijn er nog een aantal bassins die niet onder het Bal vallen. Een bassin dat maximaal 24 uur gevuld is, of een bassin aan boord van een schip dat niet permanent is afgemeerd, zijn ook uitzonderingen. 

Legionellapreventie 

Legionellapreventie heeft als doel om ziektegevallen door de bacterie Legionella te voorkomen. Kunnen bij jouw B&B zes of meer gasten overnachten? Dan is legionellapreventie voor jou wettelijk verplicht, ook als je geen wellness aanbiedt. Ook voor B&B’s met minder capaciteit, is het echter belangrijk om rekening te houden met preventie van legionella. Ontvang je bijvoorbeeld tijdelijk geen gasten in een bijgebouw waardoor het drinkwater stilstaat? Spoel de leidingen dan alsnog regelmatig door.

Meer informatie Legionellapreventie

Voordeel leden Bedandbreakfast.nl 

Wist je dat je als lid van Bedandbreakfast.nl gebruik kunt maken van speciale tarieven voor de legionellapreventie in jouw B&B? Bij de abonneevoordelen in de Eigenarenservice vind je meer informatie. De aangesloten bedrijven adviseren onder andere over de legionellapreventie in jouw accommodatie, en verzorgen de uitvoering daarvan. Bekijk hier welke voordelen dit voor jou op kan leveren! 

Eigenarenvoordelen Legionellapreventie

Over de auteur

Evi Heijmans

Brand Strategist bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter