Algemeen

Legionellapreventie voor B&B’s tijdens Coronacrisis

Bedandbreakfast.nl; Legionellapreventie voor B&B’s tijdens Coronacrisis

Het is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar toch is legionellapreventie voor B&B’s extra belangrijk tijdens de coronacrisis. Bekijk enkele praktische tips en zorg ervoor dat het drinkwater in je Bed and Breakfast zo veilig mogelijk blijft.

Ontwikkeling Legionellabacteriën

Legionellapreventie voor B&B’s is veelal gericht op accommodaties waar zes of meer gasten kunnen overnachten. Maar ook voor kleinere B&B’s is het raadzaam om preventiemaatregelen te treffen, zeker als de B&B is ondergebracht in een bijgebouw. Als het in je B&B veel rustiger is dan normaal, dan komt het drinkwater eerder stil te staan en gaat de kwaliteit achteruit. Hierdoor kunnen legionellabacteriën zich snel ontwikkelen, vooral als de omgevingstemperatuur rond de leidingen hoog is.

Preventief Spoelen

Er komt een moment dat de coronacrisis voorbij is. Het is dus van belang om preventief te werk te gaan en legionella te voorkomen. Bij legionellapreventie voor B&B’s is het is belangrijk dat alle tappunten die niet worden gebruikt, wekelijks worden gespoeld. Zorg er daarnaast voor dat de hoofdleidingen dagelijks worden gespoeld. Hoewel dit bij veel B&B’s aan huis al dagelijks gebeurt, is het voor grote B&B’s en accommodaties in bijgebouwen goed om dit te checken.

Verwarmingsinstallaties Uitzetten

Het is eveneens aan te bevelen om verwarmingsinstallaties uit te zetten of zo laag mogelijk in te stellen. Op die manier blijven de omgevingstemperaturen van bijvoorbeeld schachten, verlaagde plafonds en gastenkamers laag. Hierdoor wordt de kans op groei van legionellabacteriën drastisch verlaagd. Eventueel kan ook het warmwatercirculatiesysteem (circulatiepomp) tijdelijk worden uitgeschakeld. De warmwaterbereiding (boilers, voorraadvaten) moet wel op temperatuur blijven.

Praktische Tips

  • Alle niet gebruikte tappunten / gastenkamers moeten minimaal wekelijks gespoeld worden, koud en warm water.
  • Verdeel de spoeltaken over de dagen van de week, zodat hoofdleidingen ten behoeve van koud water dagelijks doorstroomd zijn.
  • Verlaag de temperatuur van verwarmingsinstallaties in ongebruikte ruimtes, of zet de verwarmingsinstallaties uit.
  • Eventueel kan de circulatiepomp van het warmwatercirculatiesysteem uitgezet worden, zodat energie wordt bespaard en minder opwarming van de omgeving plaatsvindt. De circulatiepomp moet minimaal wekelijks tijdens het spoelen van tappunten weer worden aangezet, zodat een thermische desinfectie van het warmwaterleidingnet wordt gerealiseerd.

Legionellapreventie voor B&B’s

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bureau de Wit; het grootste controlebureau op het gebied van legionellapreventie binnen de hotel- en verblijfsbranche. Legionellapreventie is wettelijk verplicht bij B&B’s waar zes of meer gasten kunnen overnachten. Bekijk de abonneevoordelen op Bedandbreakfast.nl voor meer informatie en speciale tarieven voor diensten met betrekking tot legionellapreventie voor B&B’s.

Meer informatie Legionellapreventie

Update 7 mei 2020

Vanuit de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is op 7 mei 2020 een brief verzonden. Hierin verstrekt de overheid ook informatie over wat bedrijven kunnen doen om te voorkomen dat legionella een kans krijgt, na het opheffen van de beperkende maatregelen als gevolg van corona. Check voor de volledigheid ten aanzien van legionellabeheer na coronamaatregelen, de website van ILT.

Legionellabeheer na coronamaatregelen

Deel dit artikel:

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

Over de auteur

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter