Marktcijfers

Hoe ziet de doorsnee B&B-bezoeker eruit?

Bedandbreakfast.nl; Hoe ziet de doorsnee B&B-bezoeker eruit?

De doorsnee B&B-bezoeker is een vrouw van rond de 60 jaar die houdt van natuur, reizen en lezen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Bedandbreakfast.nl. Handig om te weten als B&B-eigenaar! Want als je je doelgroep kent, kun je daarop inspelen.

De doorsnee B&B-bezoeker

Aan het onderzoek van Bedandbreakfast.nl uit 2023 hebben meer dan 7000 respondenten meegewerkt, waarvan het merendeel vrouw is (72%). Daarnaast blijkt dat de meeste B&B-bezoekers zich in de leeftijdscategorie 55 – 64 jaar (41%), 65+ (35%) en 45 – 54 jaar (19%) bevinden. Van het totale aantal deelnemers is 66% gehuwd. De beslissing voor vakanties en weekendjes weg wordt over het algemeen samen gemaakt (69%).

Gemiddelde leeftijd B&B-bezoekers.

Reisgedrag

B&B-liefhebbers trekken er graag op uit. Uit de enquête blijkt namelijk dat 76% van de respondenten gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar een weekendje weg of op vakantie gaat in eigen land. De auto is daarbij het favoriete vervoermiddel. Het meest populair zijn de vakanties in de natuur. Daarnaast wordt ook geregeld gekozen voor een stedentrip of een fietsvakantie.

B&B’s inclusief ontbijt zijn geliefd

Maar liefst 92% van de ondervraagden slaapt graag in een B&B, al kiest 51% ook geregeld voor een hotel. B&B’s zijn vooral geliefd vanwege de kleinschaligheid, een goed ontbijt, de gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de persoonlijke aandacht. Gasten associëren B&B’s dan ook met gezelligheid, gastvrijheid en rust. Bovendien wordt de waarde van een ontbijt nog eens onderstreept; maar liefst 87% boekt bij voorkeur een verblijf inclusief ontbijt.

Maximaal bestedingsbedrag voor een B&B-overnachting inclusief ontbijt.

Bestedingspatroon

Aan alles hangt een prijskaartje, maar wat zou de doorsnee B&B-bezoeker maximaal uitgeven voor een overnachting bij een B&B in Nederland? Uitgegaan van een verblijf voor 2 personen inclusief ontbijt, spendeert de meerderheid (43%) een bedrag tussen €75 en €99. Daaropvolgend gaat het om een bedrag tussen de €100 en €124 (32%). Zo’n 11% geeft aan maximaal €50 tot €75 te spenderen aan een B&B-verblijf.

Boekingsgedrag

Hoewel het oriënteren op een weekendje weg of vakantie doorgaans op social media plaatsvindt, boekt 51% van de respondenten hun verblijf via een online reserveringswebsite zoals Bedandbreakfast.nl. Hier wordt vooral het grote aanbod van B&B’s gewaardeerd, evenals de overzichtelijkheid van de site en de mogelijkheid om direct met de B&B-eigenaar te communiceren. Ook boekt zo’n 37% graag op de eigen website van de accommodatie.

Bied jij een verblijf inclusief ontbijt?

Hoe kun je hierop inspelen?

Wil je als B&B-eigenaar zoveel mogelijk gasten ontvangen, dan is het slim om in te spelen op de wensen en behoeften van de gast. Dat kan door standaard een verblijf aan te bieden inclusief ontbijt, actief te zijn op social media en te variëren met prijzen die bij je doelgroep passen. Maar bijvoorbeeld ook door de gratis reserveringsmodule van Bedandbreakfast.nl op je eigen site te plaatsen, zodat gasten eenvoudig hun verblijf kunnen reserveren.

Gratis Reserveringsmodule

Deel dit artikel:

Over de auteur

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

5 Reacties

 • Beste Josjah Thalen,

  Hartelijk dank voor deze interessante informatie.
  Hier zijn wij idd erg content mee.
  Nu kunnen wij ook een betere keuze maken en inspelen op de wensen en interesses van B&B gasten.
  🙏

 • Ik vraag me toch echt af hoe mensen dat doen een overnachting aanbieden voor minder dan 100 euro met de huidige prijzen voor ontbijtingredienten, energiekosten en een toeristenbelasting die ook jaarlijks fors stijgt. En owee als je een aannemer if installateur moet inhuren voor onderhoud of renovatie. Dan moet er dik geld bij!
  Een beetje uitgebreid ontbijt met verse producten kost al zo’n € 60. Ik vind het erg leuk om gasten te ontvangen, maar er geld op toeleggen ga ik niet doen. Daar ligt wel se grens.

  • Ik ben het helemaal eens met deze reactie. Wanneer je rekening houdt met de BTW, energie- en waterkosten, afschrijving activa (meubilair, linnengoed, handdoeken, apparatuur etc), Internetabonnement, streamingdiensten, reparaties, ontbijtkosten, toeristenbelasting en dan ook nog de Inkomstenbelasting over de omzet (en ongetwijfeld vergeet ik nog zaken) dan kan zelfs 135,- euro er niet uit en zul je geld toe moeten leggen. Ik ga er van uit dat iedere B&B accommodatie dit in eerste instantie doet vanwege het plezier maar ik mag toch aannemen dat een vergoeding van 0,- euro voor al het werk dat hiermee gemoeid is de plezierfactor onder druk zet. Wij vragen 175,- euro per nacht hetgeen onder de streep amper iets oplevert. Hiervoor krijgt men wel een luxe suite met een royaal ontbijt.

 • Heel mooi om te weten wie onze gasten zijn qua leeftijdsgroep.
  Wij gaan er weer een mooi jaar van maken met vele leuke gasten.

Laat een reactie achter