Algemeen

Onderdak voor Vluchtelingen uit Oekraïne: Help je mee?

Bedandbreakfast.nl; Onderdak voor Vluchtelingen uit Oekraïne: Help je mee?

Bedandbreakfast.nl leeft mee met alle mensen die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. Naar verwachting willen miljoenen Oekraïners naar het buitenland vluchten, als de situatie in het land niet verbetert. Hoe kunnen we hier samen bij helpen?

Steun en Medeleven

Nederland is erg betrokken is bij de verschrikkelijke situatie in Oekraïne. Dit blijkt wel uit de vele initiatieven die in rap tempo zijn opgezet. Naast het doneren van kleding of geld, is het ook belangrijk dat de vluchtelingen op een veilige plek kunnen verblijven. Wil je hierin een steentje bijdragen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets te betekenen!

Onderdak in Nederland

Er zijn ruim 3.000 B&B’s aangesloten bij Bedandbreakfast.nl. Daarom geloven wij dat er vast en zeker B&B-eigenaren zijn, die hun accommodatie óf eigen woning graag tijdelijk openstellen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Gelukkig zijn er organisaties die zich inzetten om dit te faciliteren. We lichten er een aantal uit:

Room for Ukraine
Louis de Mast is samen met een groep vrienden en vrijwilligers, dit initiatief gestart. Het doel is om vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten, bij mensen die plek over hebben. Ze matchen het hulpaanbod met de huidige hulpvraag. Hiermee hopen ze in Europa een positief verschil te kunnen maken.

Room for Ukraine

Onderdak Oekraïne
Huib van Mierlo is de initiator van deze website. Elk huiselijk bed maakt een verschil, volgens Van Mierlo. Hij richt zich voornamelijk op de grote groep vrouwen en kinderen tussen de 18 en 60 jaar. Hiervoor inventariseert Onderdak Oekraïne huishoudens die bereid zijn om mensen in een warme, en huiselijke omgeving op te vangen.

Onderdak Oekraïne

Overige Vluchtelingen

We realiseren ons dat er naast vluchtelingen uit Oekraïne, nog veel meer vluchtelingen zijn. Ook vanuit andere onveilige gebieden zoeken mensen onderdak. Daarom regelt de organisatie Takecarebnb logeerplekken voor statushouders in Nederland. Dit doen zij via de COA Logeerregeling. Heb jij ruimte over voor maximaal drie maanden? Dan is je hulp hier ook meer dan welkom!

Takecarebnb

Aanvullende Vragen

We kunnen het ons voorstellen dat het lastig is om de stroom aan nieuws te volgen, en te filteren. Daarom vind je op een speciale site van de Rijksoverheid aanvullende informatie en veelgestelde vragen. Ben je vanuit je eigen omgeving op de hoogte van andere goede Nederlandse hulporganisaties? Deel ze dan onder dit artikel!

Informatie Rijksoverheid

Bedandbreakfast.nl is niet betrokken bij de genoemde organisaties en heeft hier geen belangen in. Op basis van de beschikbare informatie via diverse bronnen, geven we de tips op eigen verantwoording.

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Evi Heijmans

Brand Strategist bij Bedandbreakfast.eu B.V.

4 Reacties

 • Op korte termijn is er weinig beschikbaarheid, maar als het vrij is wil ik vluchtelingen opvangen.
  Organisatorisch lijkt mij dit lastig, omdat het vaak maar enkele dagen beschikbaar is in de midweek.
  De weekenden zijn al gereserveerd tot 17 augustus.
  Groet vanuit de Donkhoeve
  Hanneke van Ruremonde

 • Super mooi om te zien, dat er zoveel hulp wordt geboden. ook bijzonder dat de B&B site hier naar mogelijk heden kijkt.
  ook wij kijken wat mogelijk is en willen graag wat betekenen. maar ik zie staan voor opvang in huis: voor maximaal 3 maanden. Dan denk ik, nemen we ons zelf niet een beetje in de maling. waar gaan die lieve mensen daarna heen? zetten wij die dan weer op straat? sturen we ze terug naar de Oekraïne? of hebben ze dan een eigen plek(huis)hier? We weten toch ook wel beter?!!
  Ik hoop dat we daar wel goed bij stil staan. Maar wij hebben het hier echt goed, dus super dat we delen, maar laat het geen plijster voor nu zijn maar laten we ze echt helpen

  • Beste Peter,

   Bedankt voor je reactie. Fijn dat jullie ook graag wat betekenen!
   We begrijpen je vraag. De alinea over Takecarebnb gaat over het opvangen van vluchtelingen (van buiten de Europese Unie) die een verblijfsvergunning hebben om in Nederland te zijn. Deze vluchtelingen wachten vaak in een AZC op een woning, maar kunnen dit ook bij Nederlandse gastgezinnen doen. Takecarebnb matcht deze vraag en aanbod, en gelooft dat het verblijven van een statushouder bij een Nederlands huishouden het integratieproces bevordert. Op de website van Takecarebnb vind je bij de veelgestelde vragen ook de vraag ‘Wat gebeurt er na 3 maanden logeren’? Wellicht is dit interessant om door te nemen op https://takecarebnb.org/gastgezin/.

   Voor Oekraïense vluchtelingen is dit dus nog niet direct van toepassing, omdat zij de komende periode visumvrij in Nederland mogen verblijven. Omdat we ook aandacht willen schenken aan niet-Oekraïense vluchtelingen, hebben we de informatie over Takecarebnb toegevoegd.

 • Wij hebben op korte termijn ook geen beschikbaarheid in onze B&B afgezien van een midweek af en toe. Dit zou betekenen dat ‘opvanggasten’ na een zeer korte periode weer moeten verkassen. Daar komt nog bij dat er bij ons geen gelegenheid is om te koken, dat wordt logistiek en praktisch wel een probleem. Ik heb onze B&B wel aangemeld bij Takecarebnb, als het écht volkomen uit de hand loopt zijn we natuurlijk wel beschikbaar, het koken en dergelijke praktische problemen zijn dan van ondergeschikt belang.
  Na overleg met Takecarebnb heb ik me aangemeld als ‘matchmaker’, deze bemiddelt tussen gastgezinnen en opvangzoekenden in wat voor gezinssamenstelling dan ook (niet alleen Oekraniërs), er is behoefte aan dit soort vrijwilligerswerk.
  Op dit ogenblik is er volgens Takecarebnb ruim voldoende aanbod van woon- en opvangruimte.

Laat een reactie achter