Algemeen

Airbnb’s versus ‘echte’ B&B’s: interview met Alaine Kruithof van Buitenplaats Natuurlijk Goed

airbnb

Is een Airbnb hetzelfde als een bed & breakfast waar gasten volledig ontzorgt worden? Of zijn deze twee vormen van logies niet met elkaar te vergelijken? We praten met Alaine Kruithof van Buitenplaats Natuurlijk Goed over haar kijk op de B&B-branche.

Waarom en wanneer ben je gestart met je bed & breakfast?
Het was eigenlijk een samenloop van omstandigheden; ik wilde meer thuis zijn voor de kinderen, het bedrijf waar ik werkte kondigde een reorganisatie aan én de deel van onze monumentale boerderij moest nog worden opgeknapt. Op dat moment kwam alles samen en ben ik gaan kijken wat ervoor nodig was om een B&B te beginnen. Dat ging niet geheel zonder slag of stoot, want de gemeente en provincie hadden nog geen beleid voor B&B’s ontwikkeld. Het heeft ruim twee jaar geduurd voordat we van start konden met de verbouwing en uiteindelijk is de B&B eind 2009 geopend.

Bij welke online kanalen is je B&B aangesloten?
Sinds de opening hebben wij ons vrijwel direct aangesloten bij Bedandbreakfast.nl. Ik zag het ook als een soort marketingtool: hier moet ik zijn om gasten te kunnen ontvangen. En dat klopt, Bedandbreakfast.nl is voor mij het belangrijkste kanaal waar de meeste boekingen en reserveringsaanvragen vandaan komen. Ik vraag regelmatig aan mijn gasten hoe zij mij hebben gevonden en dan komt dat altijd wel naar voren, ook bij telefonische aanvragen.

Tulpenclassificatie

Buitenplaats Natuurlijk Goed is gevestigd in een monumentale boerderij uit 1888, gelegen op de Veluwe.

Verder ben ik voor de buitenlandse gasten aangesloten bij Booking.com, waar ik meestal mijn last-minute kamers op zet. Al moet ik zeggen dat we ’s zomers vaak niet eens op Booking.com staan, omdat er dan gewoonweg geen kamers meer beschikbaar zijn. Daarnaast zit ik ook nog bij Airbnb, maar dat is meer om te zien hoe het werkt.

En hoe werkt het?
De reserveringen blijven uit, maar ik doe er ook verder weinig mee. Airbnb is volgens mij heel erg gebonden aan grote steden, en het merendeel van de aangesloten accommodaties is in mijn ogen geen echte B&B. Oké, net als bij ‘gewone’ B&B’s zie ik veel differentiatie in het aanbod qua prijs en kwaliteit, maar het grootste verschil zit ‘m vooral in de bedrijfsvoering.

Een Airbnb wordt op een andere manier gerund dan een gewone B&B?
Er zijn verschillende doelgroepen actief op Airbnb, maar achter een groot aantal Airbnb’s zitten huisjesmelkers die daar een hoog economisch gewin uit halen. Daarbij is de bedrijfsvoering onpersoonlijk, omdat deze Airbnb’s worden gerund met behulp van verschillende bedrijven. Van de ontvangst tot de schoonmaak: het wordt vaak door derden gedaan en niet door een B&B-eigenaar. In mijn ogen kun je hier dan ook niet spreken van een B&B, maar meer van illegale hotels. Airbnb in deze opzet schiet totaal z’n doel voorbij en heeft niets met bed & breakfast te maken.

Doel je daarmee ook op het oorspronkelijke bestaansrecht van Airbnb?
Airbnb is ontstaan vanuit een bepaald gedachtegoed met betrekking tot de deeleconomie. Als zij in die deeleconomie bleven acteren, dan zouden zij een kostprijs creëren en deze doorberekenen aan de gebruikers, zonder zelf winst te maken. Maar dat is natuurlijk helemaal niet meer aan de orde, want het is gewoon een miljoenenbedrijf geworden. Airbnb lijkt dus heel idealistisch, maar dat is het helaas niet meer.

Stichting Bed & Breakfast Nederland

Kwaliteitsdenken, persoonlijke service en authenticiteit zijn belangrijke aspecten bij het runnen van een échte B&B, aldus Alaine.

Het uitgangspunt van een B&B is het aanbieden van logies en ontbijt, in welke vorm dan ook. Kunnen Airbnb’s dan geen echte B&B’s zijn?
Er zijn ongetwijfeld mensen die het hartstikke leuk vinden om een kamer met ontbijt aan te bieden via Airbnb, maar bij het runnen van een echte B&B komt veel meer kijken. Het is geen kwestie van alleen een kamer verhuren en het geld in je zak steken. Het waarborgen van de brandveiligheid, de legionellapreventie, het bijhouden van een nachtregister, het afdragen van toeristenbelasting en zo kan ik nog wel even doorgaan… Ik vraag me bij veel Airbnb’s af of zij dit soort zaken legaal op orde hebben. Hoe veilig is het er en hoe hoog is die kwaliteit?

Hoe denk je dat dit zich verhoudt tot het aanbod van B&B’s op Bedandbreakfast.nl?
Ik denk dat B&B-eigenaren die zijn aangesloten bij Bedandbreakfast.nl echt iets te bieden hebben en passie hebben voor het vak. Dat maakt voor mij ook het onderscheid: het kwaliteitsdenken, het persoonlijke, het authentieke van een echte B&B. De service en gastvrijheid bij deze B&B’s staan hoog in het vaandel. Natuurlijk zullen er ook uitzonderingen zijn, maar ik denk dat de meeste B&B’s die zijn aangesloten bij Bedandbreakfast.nl een échte B&B-beleving bieden.

Een B&B-beleving: wek je daarmee geen bijzondere verwachtingen voor B&B’s in het algemeen?
Mensen denken bij het fenomeen ‘bed & breakfast’ weleens dat ze op een zolderkamertje terecht komen, omdat ze dat programma bij Omroep Max hebben gezien. Totdat ze erachter komen dat er zoveel kwaliteitsverschillen zijn, ik raad mensen dan ook altijd aan om B&B’s te sorteren op het aantal kwaliteitstulpen. Die diversiteit aan B&B’s vind ik positief, want iedereen heeft wel zijn of haar eigen idee over een B&B… Voor de één mag het luxe zijn en voor de ander juist heel basic, maar bij een bed en breakfast met tulpen zit je zeker goed.

Nederlandse Bed en Breakfast Classificatie

Buitenplaats Natuurlijk Goed beschikt over drie verschillende gastenkamers.

In Amsterdam mogen Airbnb’s maximaal zestig dagen per jaar verhuurd worden, ben je bang dat dit soort nieuwe regelgeving ook gaat gelden voor B&B’s?
Nee, daar maak ik me geen zorgen over. Toevallig vroeg iemand laatst of die zestig-dagenregel ook voor mijn B&B gold, maar dat is niet het geval. Tenslotte bestaan wij al langer dan Airbnb en onze B&B voldoet aan het beleid dat de lokale overheid heeft opgesteld. Bovendien maak ik deel uit van een toeristisch platform, waardoor ik regelmatig kan schakelen tussen wethouders, ambtenaren en andere B&B-eigenaren. Op die manier kun je samen meedenken, adviseren en de verschillen tussen B&B’s en Airbnb’s uitleggen.

Wat hopen jullie onder meer met dit samenwerkingsverband te bereiken?
Als B&B-eigenaar dien je aan alle wet- en regelgeving te voldoen, waarom zou dit anders zijn voor Airbnb’s? Daarnaast is concurrentie tussen Airbnb’s en echte B&B’s niet eerlijk. Als ik geen belasting zou hoeven afdragen, had ik ook mijn kamers voor minder geld kunnen aanbieden. Wij hameren er dan ook op dat de gemeente de ontwikkelingen rondom Airbnb nauwlettend in de gaten houdt en een beleid opstelt voor Airbnb’s; of je conformeert je aan de beleidsregels óf je stopt. Concurrentie graag, maar dan wel dezelfde spelregels!

Informatie over wet- en regelgeving voor B&B’s is onder meer terug te vinden in het Handboek Bed & Breakfast >>

Over de auteur

Josjah Thalen

Josjah Thalen

Josjah Thalen is webredacteur bij Bedandbreakfast.nl.

1 reactie

  • Het verhaal over Airbnb versus echte B&B’s klopt niet echt. Duidelijk een gedachte van iemand buiten Amsterdam en de krant leest. Kom eens langs bij mij en andere Airbnb eigenaren in Amsterdam. Wij verhuren onze kamers niet via Host Service bureaux (veel te kostbaar en onpersoonlijk) en wij wonen in het huis waar wij onze kamer of kamers verhuren. Ook hebben wij maar 1 of hoogstens 2 kamers en mogen niet aan meer dan 4 gasten in totaal verhuren per nacht en de oppervlakte van de B&B of Airbnb mag niet meer dan 40% van het totale leefoppervlak van het huis innemen. Ik heb een B&B, maar sta alleen ingeschreven op Airbnb. Ik houd mij keurig aan het nachtregister en geef mijn inkomsten netjes op bij de belasting. Ik serveer geen ontbijt, maar veel Airbnb vrienden doen dat wel. Ik hoef geen toeristenbelasting te betalen want dat betaalt de gast via Airbnb aan de gemeente. Als ik geen B&B vergunning had aangevraagd, dan zou ik mijn kamer maar 60 dagen mogen verhuren op Airbnb, maar ik mag de kamer wel onbeperkt verhuren op Booking.com. Dus dat zullen ook veel Airbnb houders gaan doen. Deze scheefheid heerst er nu. Ik heb een grote passie voor het runnen van een B&B en voor het ontmoeten en het naar de zin maken van gasten. Verder moet ik mij aan dezelfde regels rondom de veiligheid houden als elke B&B en helaas verandert onze gemeente de B&B- en Airbnb regels meerdere malen per maand de laatste tijd. Dat is heel lastig. Vele B&B bezitters moeten hun B&B sluiten, omdat de B&B opeens geen eigen opgang met eigen keukentje en badkamer mag hebben. Ook zijn veel Airbnb houders in Amsterdam in een groep verenigd op Facebook en er vindt maandelijks een borrel plaats voor het uitwisselen van gedachten. Actieve groepsleden doen hun best om met de gemeente tot overleg te komen. Dit tot zover echt nieuws van iemand die een b&b/Airbnb kamer heeft.

Laat een reactie achter